Meny
Hållbara taxor
Vivabs förslag till taxor 2025 nu beslutat av styrelsen
Varbergs kommun
VA-taxan höjs med 20 procent och avfallstaxan höjs med 6 procent.
Falkenbergs kommun
VA-taxan höjs med 10 procent, avfallstaxan höjs med 6 procent.
Räkna med att dricksvattnet blir dyrare. Hela Sverige delar stora utmaningar med en åldrande infrastruktur och ökade kostnader för investeringar inom vatten och avlopp. Vårt viktigaste livsmedel står också inför klimatförändringar samt nya säkerhets- och miljökrav. Genom att agera nu undviker vi en vattenkris likt energikrisen och får lägre kostnader på sikt, tryggare leveranser, lägre utsläpp. Och vi säkrar vårt dricksvatten för kommande generationer.
Några större utmaningar för Vivab som kräver resurser och påverkar taxan
Föråldrad infrastruktur och underhållsskuld
Vivab har liksom många inom VA-Sverige en stor andel äldre anläggningar som byggdes på 1960- och 1970-talet. Det finns stora behov av att rusta upp och bygga nya anläggningar. Samtidigt växer våra kommuner och vi får fler invånare. Det betyder att Vivab behöver bygga ut vatten och avlopp i samma takt. Våra äldre anläggningar är ofta helt avskrivna. När våra nya projekt tas i bruk så behöver vi både betala ränta för lånet samt börja betala tillbaka. Med hög investeringstakt så ökar kostnaderna markant och det slår på taxenivåerna. Vivab har också ett omfattande ledningsnät med cirka 300 mil ledningar, även dessa behöver bytas ut i allt högre takt för att minska risken för driftstörningar och läckage. Utöver de specifika kapitalkostnaderna så ser vi också en generell kostnadsutveckling i projekten och i driften.
Vår finansieringsmodell
Vi har en hög investeringstakt i båda våra kommuner. Sammanlagt handlar det om i storleksordningen 1,3 miljarder i Varbergs kommun och 1,1 miljarder i Falkenberg fram till år 2029.
Som kommunalt bolag får vi inte gå med överskott och inte heller bygga upp eget kapital. Vår verksamhet finansieras av taxor som beslutas av kommunfullmäktige. Eftersom vi inte har något eget kapital så måste taxorna följa kostnadsutvecklingen år för år. Då vi har ett högre ränteläge idag än för några år sedan och vi får nya avskrivningar när nya anläggningar tas i drift så ökar våra kostnader rejält, och det innebär direkta och kraftigare höjningar av taxan.
Miljökrav, klimatförändringar och säkerhetsläget
Med nya direktiv från EU ställs krav på högre vattenkvalitet på vårt dricksvatten och minskade utsläpp på vårt avloppsvatten. Vi ska också minska läckage från ledningsnätet och planera för skyfall kopplat till vattenverken.
Utifrån ett omvärldsläge och vår samhällsviktiga verksamhet ställs nya krav på vår säkerhet. Det liksom anpassning till klimatförändringar gör att vi måste skydda våra anläggningar och vår information kopplat till oss.
Några nya krav kommer med Vattendirektivet, avloppsdirektivet och LAV, lagen om allmänna vattentjänster samt NIS (säkerhet) och FNI (fastighetsnära insamling).
Mot en hållbar framtid
Vivab har en verksamhetsplan som utgår från att vi ska driva en hållbar verksamhet. Det betyder att vi behöver tänka hållbart kring både våra nuvarande anläggningar och hur vi bygger våra samhällen framåt. Vi behöver inte bara investera i våra anläggningar, vi behöver också rusta organisationen med mer personal och ny kompetens. Vi ska göra färre akuta insatser och mer förebyggande arbete och strategisk planering.
Läs mer om vår verksamhetsplan
Exempel på investeringar
Alla projekt nedan är ännu inte med i investeringsplan 2025-2029, det vill säga att de inte heller ingår i höjningen av taxan.
Varbergs kommun
- Våga vattentorn – ökad kapacitet och säkrare dricksvattenförsörjning.
- Ny ledning för råvatten - ökad kapacitet och leveranssäkerhet.
- Västra kuststammen – ökad kapacitet för nya bostadsområden och verksamheter, dricksvatten till Tvååker och Himle samt framtida reservvattenförsörjning mellan kommunerna.
- Utbyggnad Getteröverket - Ökad kapacitet för att möta kommunens utbyggnadsplaner samt förbereda för att bygga ett framtida hållbart resursverk.
- Utbyggnad Kvarnagården vattenverk – upprustning och utökad kapacitet för att möta behovet av dricksvatten.
Falkenbergs kommun
Alla investeringar ingår inte i investeringsplan 2025-2029.
- Utbyggnad av Kärrebergs vattenverk – ökad kapacitet för att möta behovet av dricksvatten.
- Utbyggnad Smedjeholm reningsverk - ökad och säker kapacitet för att möta kommunens utbyggnadsplaner samt förbereda för att bygga ett framtida hållbart resursverk.
- Överföringsledning Vessigebro - ökad kapacitet i ledningsnätet.
- Spillvattenledning mellan Falkenbergs industrihamn till Smedjeholm reningsverk – öka driftsäkerheten i avloppsledningsnät och möjliggöra kommunens utbyggnadsplaner.
Vad innebär taxeökningarna för kund i avgifter?
Falkenberg, exempel typhus, per månad
VA-taxan: För villa 78 kronor, för lägenhet 54 kronor
Avfallstaxan: För villa 12 kronor, för lägenhet 9 kronor
Varberg, exempel typhus, per månad
VA-taxan: För villa 171 kronor, för lägenhet 110 kronor
Avfallstaxan: För villa 11 kronor, för lägenhet 9 kronor
Hur kommer taxorna att utvecklas?
Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten så kan priset för dricksvatten vara fyra gånger högre år 2040. Hela branschen delar liknande utmaningar med åldrande infrastruktur och hög kostnadsutveckling, därtill nya miljö- och säkerhetskrav. Branschen behöver inte bara investera i infrastruktur, vi behöver också fler medarbetare med ny kompetens. Det är nödvändigt för att kunna minska akuta insatser i driften och istället arbeta mer med förebyggande underhåll och strategisk planering.
Vivab har en plan för taxorna framåt och för VA kommer taxan även höjas de närmsta åren med en lägre procentsats och sedan plana ut.
När det gäller avfallstaxan så behöver vi inte höja lika mycket. Kostnaderna ökar något utifrån nya krav på insamling av avfall. Vi kommer införa ett nytt hämtningssystem, Närsorterat, som innebär att även förpackningar ska hämtas hemma hos kunden. Det nya systemet innebär att vi behöver köpa in nya typer av avfallskärl och utöka verksamheten något.
Hur ser planen ut för taxorna kommande år?
Det kommer att fortsätta öka. I vår budgetplan räknar vi med en ökning av VA-taxorna i Varberg med 12 procent 2026 och 5 procent 2027. I Falkenberg räknar vi med en ökning med 7 procent både 2026 och 2027.
Planen för avfallstaxan är att den höjs 6 procent 2026 och 4 procent 2027 i både Falkenberg och Varberg.
Vad består taxeökningarna av för år 2025?
För VA-taxorna är det kapitalkostnader och utökad verksamhet som är det största delarna. För avfallstaxan är det material/entreprenad samt utökad verksamhet.
Hur ligger Vivab i taxenivå med jämförelse med andra VA-organisationer?
Literpriset i Sverige varierar kraftigt från några ören upp till 13 öre per liter. Vivab har 2024 literpriset 6,2 öre i Falkenberg och 6,9 öre i Varberg. I jämförelser med andra kommuner med liknande förutsättningar följer vi liknande pris och taxeutveckling.
VA-taxorna har höjts kraftigt i hela Sverige under 2023 och 2024. Höjningen är historisk och beror på en gammal infrastruktur som nu behöver bytas ut. Då nya anläggningar tas i drift ökar kostnaderna för avskrivningar, tillsammans med ett högt ränteläge har det en stor påverkan på taxorna. Bilden nedan visar ett snitt för hela landet.
Vilka konsekvenser får det om vi inte agerar nu?
Det blir dyrare på sikt om vi inte agerar och det finns risk för en vattenkris likt energikrisen. Genom att agera nu så är vinsten en tryggare leverans, minskade utsläpp, en effektivare verksamhet och investeringar som lönar sig.
Vad kan faktiskt hända om vi inte arbetar mer förebyggande och investerar i nya anläggningar och ledningar?
Om vi inte agerar i tid så riskerar vi återkommande och längre driftsstörningar, översvämningar som förstör infrastruktur samt kontaminerat vatten, större och fler bräddningar av avloppsvatten, för höga utsläpp, säkerhetsintrång, osäker tillgång till råvatten samt anläggningar som förlorar sitt värde.
Vad kan vi göra inom VA för att minska kostnader på sikt?
Några exempel:
- Säker och robust drift minskar kostnader för Vivab/samhället vid återkommande driftsstörningar
- Minskat dricksvattenläckage och minskat tillskottsvatten – ökar kapacitet i ledningsnät och minskar kostnad för rening
- Smartare dagvattenplanering gör plats för vattnet/naturlig rening – minskar kostnader för ex översvämningar
- Skydd av anläggningar och information – anpassa till klimatförändringar och minska säkerhetsincidenter
- Kommunicerar för beteendeförändringar – minskar produktionsbehovet
Hur stor påverkan har vattentornet Våga på taxan?
Våga är en viktig investering i Varbergs kommun för att säkra dricksvattenförsörjningen och öka kapaciteten genom en fem gånger så stor reservvolym. Räntor och avskrivningar påverkar taxan med cirka 9 procents höjning för år 2025. För dig som kund innebär det per månad en höjning med cirka 80 kronor för villahushåll och 50 kronor för lägenhet.
Om avfallstaxan
Varför höjer vi avfallstaxan?
Vi inför något som kallas Närsorterat och det betyder bland annat att vi senast 2027 erbjuder hämtning av framför allt fler förpackningstyper. En del av höjningen är investeringar i nya och fler kärl samt anpassning av verksamheten för att klara de nya kraven.
Vad kan jag göra själv för att påverka mina avgifter?
Du kan vara sparsam med dricksvattnet och då minskar kostnaden för din förbrukning. Läs mer om hur du kan spara på vattnet.
Avgift för kund
Förslag på taxehöjning - påverkan på avgiften
Falkenberg, exempel typhus, per månad:
- VA-taxan: För villa 78 kronor, för lägenhet 54 kronor
- Avfallstaxan: För villa 12 kronor
Varberg, exempel typhus, per månad:
- VA-taxan: För villa 171 kronor, för lägenhet 110 kronor
- Avfallstaxan: För villa 11 kronor
Pressmeddelande om taxorna 2025
Mer att läsa