Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Hållbara taxor

  • Göm från sök: Nej
  • Sökord: Hållbara taxor
  • Ingress: Vivab föreslår höjda taxor 2025 för att möta de utmaningar som bolaget står inför. En gammal infrastruktur, hög kostnadsutveckling och nya krav på säkerhet och miljö gör att Vivab behöver göra investeringar och rusta organisationen.
  • Datum för faktagranskning: 15 Mars

Meny

Hållbara taxor

Vivabs förslag till taxor 2025 nu beslutat av styrelsen

Varbergs kommun
VA-taxan höjs med 20 procent och avfallstaxan höjs med 6 procent.

Falkenbergs kommun
VA-taxan höjs med 10 procent, avfallstaxan höjs med 6 procent.

Räkna med att dricksvattnet blir dyrare. Hela Sverige delar stora utmaningar med en åldrande infrastruktur och ökade kostnader för investeringar inom vatten och avlopp. Vårt viktigaste livsmedel står också inför klimatförändringar samt nya säkerhets- och miljökrav. Genom att agera nu undviker vi en vattenkris likt energikrisen och får lägre kostnader på sikt, tryggare leveranser, lägre utsläpp. Och vi säkrar vårt dricksvatten för kommande generationer.

Några större utmaningar för Vivab som kräver resurser och påverkar taxan

Föråldrad infrastruktur och underhållsskuld

Vivab har liksom många inom VA-Sverige en stor andel äldre anläggningar som byggdes på 1960- och 1970-talet. Det finns stora behov av att rusta upp och bygga nya anläggningar. Samtidigt växer våra kommuner och vi får fler invånare. Det betyder att Vivab behöver bygga ut vatten och avlopp i samma takt. Våra äldre anläggningar är ofta helt avskrivna. När våra nya projekt tas i bruk så behöver vi både betala ränta för lånet samt börja betala tillbaka. Med hög investeringstakt så ökar kostnaderna markant och det slår på taxenivåerna. Vivab har också ett omfattande ledningsnät med cirka 300 mil ledningar, även dessa behöver bytas ut i allt högre takt för att minska risken för driftstörningar och läckage. Utöver de specifika kapitalkostnaderna så ser vi också en generell kostnadsutveckling i projekten och i driften.

Vår finansieringsmodell

Vi har en hög investeringstakt i båda våra kommuner. Sammanlagt handlar det om i storleksordningen 1,3 miljarder i Varbergs kommun och 1,1 miljarder i Falkenberg fram till år 2029.

Som kommunalt bolag får vi inte gå med överskott och inte heller bygga upp eget kapital. Vår verksamhet finansieras av taxor som beslutas av kommunfullmäktige. Eftersom vi inte har något eget kapital så måste taxorna följa kostnadsutvecklingen år för år. Då vi har ett högre ränteläge idag än för några år sedan och vi får nya avskrivningar när nya anläggningar tas i drift så ökar våra kostnader rejält, och det innebär direkta och kraftigare höjningar av taxan.

Miljökrav, klimatförändringar och säkerhetsläget

Med nya direktiv från EU ställs krav på högre vattenkvalitet på vårt dricksvatten och minskade utsläpp på vårt avloppsvatten. Vi ska också minska läckage från ledningsnätet och planera för skyfall kopplat till vattenverken.

Utifrån ett omvärldsläge och vår samhällsviktiga verksamhet ställs nya krav på vår säkerhet. Det liksom anpassning till klimatförändringar gör att vi måste skydda våra anläggningar och vår information kopplat till oss.

Några nya krav kommer med Vattendirektivet, avloppsdirektivet och LAV, lagen om allmänna vattentjänster samt NIS (säkerhet) och FNI (fastighetsnära insamling).

Mot en hållbar framtid

Vivab har en verksamhetsplan som utgår från att vi ska driva en hållbar verksamhet. Det betyder att vi behöver tänka hållbart kring både våra nuvarande anläggningar och hur vi bygger våra samhällen framåt. Vi behöver inte bara investera i våra anläggningar, vi behöver också rusta organisationen med mer personal och ny kompetens. Vi ska göra färre akuta insatser och mer  förebyggande arbete och strategisk planering.

Läs mer om vår verksamhetsplan 

 

Exempel på investeringar

Alla projekt nedan  är ännu inte med i investeringsplan 2025-2029, det vill säga att de inte heller ingår i höjningen av taxan. . 

Varbergs kommun

  • Våga vattentorn – ökad kapacitet och säkrare dricksvattenförsörjning.
  • Ny ledning för råvatten - ökad kapacitet och leveranssäkerhet.
  • Västra kuststammen – ökad kapacitet för nya bostadsområden och verksamheter, dricksvatten till Tvååker och Himle samt framtida reservvattenförsörjning mellan kommunerna.
  • Utbyggnad Getteröverket - Ökad kapacitet för att möta kommunens utbyggnadsplaner samt förbereda för att bygga ett framtida hållbart resursverk.  
  • Utbyggnad Kvarnagården vattenverk – upprustning och utökad kapacitet för att möta behovet av dricksvatten.

Falkenbergs kommun

Alla investeringar ingår inte i investeringsplan 2025-2029. 

  • Utbyggnad av Kärrebergs vattenverk – ökad kapacitet för att möta behovet av dricksvatten.
  • Utbyggnad Smedjeholm reningsverk - ökad och säker kapacitet för att möta kommunens utbyggnadsplaner samt förbereda för att bygga ett framtida hållbart resursverk.  
  • Överföringsledning Vessigebro - ökad kapacitet i ledningsnätet.
  • Spillvattenledning mellan Falkenbergs industrihamn till Smedjeholm reningsverk – öka driftsäkerheten i avloppsledningsnät och möjliggöra kommunens utbyggnadsplaner.

Vad innebär taxeökningarna för kund i avgifter?

Falkenberg, exempel typhus, per månad

VA-taxan: För villa 78 kronor, för lägenhet 54 kronor

Avfallstaxan: För villa 12 kronor

Varberg, exempel typhus, per månad

VA-taxan: För villa 171 kronor, för lägenhet 110 kronor

Avfallstaxan: För villa 11 kronor

Hur kommer taxorna att utvecklas?

Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten så kan priset för dricksvatten vara fyra gånger högre år 2040. Hela branschen delar liknande utmaningar med åldrande infrastruktur och hög kostnadsutveckling, därtill nya miljö- och säkerhetskrav. Branschen behöver inte bara investera i infrastruktur, vi behöver också fler medarbetare med ny kompetens. Det är nödvändigt för att kunna minska akuta insatser i driften och istället arbeta mer med förebyggande underhåll och strategisk planering.

Vivab har en plan för taxorna framåt och för VA kommer taxan även höjas de närmsta åren med en lägre procentsats och sedan plana ut.

När det gäller avfallstaxan så behöver vi inte höja lika mycket. Kostnaderna ökar något utifrån nya krav på insamling av avfall. Vi kommer införa ett nytt hämtningssystem, Närsorterat, som innebär att även förpackningar ska hämtas hemma hos kunden. Det nya systemet innebär att vi behöver köpa in nya typer av avfallskärl och utöka verksamheten något.

Hur ser planen ut för taxorna kommande år?

Det kommer att fortsätta öka. I vår budgetplan räknar vi med en ökning av VA-taxorna i Varberg med 12 procent 2026 och 5 procent 2027. I Falkenberg räknar vi med en ökning med 7 procent både 2026 och 2027.

Planen för avfallstaxan är att den höjs 6 procent 2026 och 4 procent 2027 i både Falkenberg och Varberg.

Vad består taxeökningarna av för år 2025?

För VA-taxorna är det kapitalkostnader och utökad verksamhet som är det största delarna. För avfallstaxan är det material/entreprenad samt utökad verksamhet.

Hur ligger Vivab i taxenivå med jämförelse med andra VA-organisationer?

Literpriset i Sverige varierar kraftigt från några ören upp till 13 öre per liter. Vivab har 2024 literpriset 6,2 öre i Falkenberg och 6,9 öre i Varberg. I jämförelser med andra kommuner med liknande förutsättningar följer vi liknande pris och taxeutveckling.

VA-taxorna har höjts kraftigt i hela Sverige under 2023 och 2024. Höjningen är historisk och beror på en gammal infrastruktur som nu behöver bytas ut. Då nya anläggningar tas i drift ökar kostnaderna för avskrivningar, tillsammans med ett högt ränteläge har det en stor påverkan på taxorna. Bilden nedan visar ett snitt för hela landet.

Vilka konsekvenser får det om vi inte agerar nu?

Det blir dyrare på sikt om vi inte agerar och det finns risk för en vattenkris likt energikrisen. Genom att agera nu så är vinsten en tryggare leverans, minskade utsläpp, en effektivare verksamhet och investeringar som lönar sig.

Vad kan faktiskt hända om vi inte arbetar mer förebyggande och investerar i nya anläggningar och ledningar?

Om vi inte agerar i tid så riskerar vi återkommande och längre driftsstörningar, översvämningar som förstör infrastruktur samt kontaminerat vatten, större och fler bräddningar av avloppsvatten, för höga utsläpp, säkerhetsintrång, osäker tillgång till råvatten samt anläggningar som förlorar sitt värde.

Vad kan vi göra inom VA för att minska kostnader på sikt?

Några exempel:

  • Säker och robust drift minskar kostnader för Vivab/samhället vid återkommande driftsstörningar
  • Minskat dricksvattenläckage och minskat tillskottsvatten – ökar kapacitet i ledningsnät och minskar kostnad för rening
  • Smartare dagvattenplanering gör plats för vattnet/naturlig rening – minskar kostnader för ex översvämningar
  • Skydd av anläggningar och information – anpassa till klimatförändringar och minska säkerhetsincidenter
  • Kommunicerar för beteendeförändringar – minskar produktionsbehovet

Hur stor påverkan har vattentornet Våga på taxan?

Våga är en viktig investering i Varbergs kommun för att säkra dricksvattenförsörjningen och öka kapaciteten genom en fem gånger så stor reservvolym. Räntor och avskrivningar påverkar taxan med cirka 9 procents höjning för år 2025. För dig som kund innebär det per månad en höjning med cirka 80 kronor för villahushåll och 50 kronor för lägenhet.

Om avfallstaxan

Varför höjer vi avfallstaxan?

Vi inför något som kallas Närsorterat och det betyder bland annat att vi senast 2027 erbjuder hämtning av framför allt fler förpackningstyper. En del av höjningen är investeringar i nya och fler kärl samt anpassning av verksamheten för att klara de nya kraven.

Vad kan jag göra själv för att påverka mina avgifter?

Du kan vara sparsam med dricksvattnet och då minskar kostnaden för din förbrukning. Läs mer om hur du kan spara på vattnet.

 

                                            

Avgift för kund

Förslag på taxehöjning - påverkan på avgiften

Falkenberg, exempel typhus, per månad:

  • VA-taxan: För villa 78 kronor, för lägenhet 54 kronor
  • Avfallstaxan: För villa 12 kronor

Varberg, exempel typhus, per månad:

  • VA-taxan: För villa 171 kronor, för lägenhet 110 kronor
  • Avfallstaxan: För villa 11 kronor

Pressmeddelande om taxorna 2025

Mer att läsa

Installera första mätaren

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: För att kunna använda kommunala vattentjänster behöver du först beställa en anslutning av din fastighets ledningar till Vivabs VA-ledningar i gatan. Sen kan du boka installation av din vattenmätare. Innan vi installerar din vattenmätare behöver du ordna en vattenmätarplats enligt gällande krav.

Meny

Installera första mätaren

Godkänd vattenmätarplats

Vattenmätare placeras oftast i en byggnad, exempelvis ett hus, men för anslutningar genom avtal krävs oftast att vattenmätare placeras intill avstängningsventilen, då i form av en vattenmätarbrunn. 

Oavsett om mätaren ska placeras i ett hus eller i en brunn ska platsen uppfylla följande krav:

  • Krav för placering i hus eller annan byggnad

    Innan en vattenmätare monteras i huset eller byggnaden behöver mätarplatsen uppfylla följande krav: 

    Åtkomst - fritt utrymme runt mätaren

    Ur arbetsmiljösynpunkt ska det vara enkelt att komma åt vattenmätaren. Mätaren får inte byggas in eller placeras bakom tung utrustning eller inredning. Ett utrymme på 60 cm framför, 50 cm under och 70 cm ovanför mätaren måste vara fritt från föremål. 

    Fungerande ventiler

    Vid vattenmätaren ska det sitta två fungerande ventiler, en före och en efter mätaren. OBS! Ventiler av modellerna LK580 eller LK581 är inte godkända.

    Konsol (väggfäste)

    Vid montering av vattenmätare första gången är en konsol, ett väggfäste som håller ventiler och rör på plats när mätaren skruvas bort, ett krav.  

    Väderskydd

    Mätarplatsen ska vara i ett uppvärmt utrymme för att skydda vattenmätaren mot frost. Vattenmätaren får inte heller vara i ett utrymme där den utsätts för stark värme som kan skada den

    Vi rekommenderar att platsen:

    • tål vattenstänk/spill,
    • har en golvbrunn
    • har belysning
  • Krav för placering i plastbrunn

    Åtkomst

    Brunnens plats ska vara åtkomlig och uppfylla Vivabs krav.

    Fungerande ventiler

    två fungerande ventiler ska sitta vid vattenmätaren, en före och en efter mätaren

    Konsol (fäste)

    När en vattenmätare monteras för första gången är en konsol (ett väggfäste som håller ventiler och rör på plats) ett krav. 

  • Krav för placering i betongbrunn

    Åtkomst

    Brunnens plats ska vara åtkomlig. Brunnens invändiga diameter måste var minst 1200 millimeter om en vattenmätare ska monteras och minst 1500 millimeter om fler än en vattenmätare ska monteras 

    Konsol (fäste)

    Mätaren monteras horisontellt i en fast förankrad mätarkonsol och förses med avstängningsventiler, en före och en efter mätaren. 

    Öppning

    Nerstigningsöppningen ska vara minst 600 millimeter i diameter.

    Lock

    Locket ska vara placerat 10-20 cm över markytan. Det ska vara överfalsat, värmeisolerat och lätt att öppna.

    Vattentät

    Vatten ska inte kunna tränga in i brunnen. 

    Stege

    Installeras en fast stege ska denna vara av rostfritt material. 

    Ej ansluten till avlopp

    Brunnen får inte vara ansluten till avlopp

  • Krav för placering i mätarskåp

    Åtkomst - fritt utrymme runt mätaren

    Ur arbetsmiljösynpunkt ska det vara enkelt att komma åt vattenmätaren. Mätaren får inte byggas in eller placeras bakom tung utrustning eller inredning. Ett utrymme på 60 cm framför, 50 cm under och 70 cm ovanför mätaren måste vara fritt från föremål. 

    Fungerande ventiler

    Två fungerande ventiler ska sitta före och efter vattenmätaren. Observera att ventiler av modell LK580 eller LK581 inte är godkända.

    Konsol (väggfäste)

    Vid montering av vattenmätare första gången är en konsol, ett väggfäste som håller ventiler och rör på plats när mätaren skruvas bort, ett krav.  

    Väderskydd

    Mätarplatsen ska sitta i ett uppvärmt utrymme för att skyddas mot frost.  Vattenmätaren får inte heller sitta i ett utrymme där den utsätts för stark värme som kan skada mätaren.

Boka tid för installation

Senast 14 dagar innan du vill kunna använda de kommunala vattentjänsterna behöver du boka tid för installation.

Skicka ett e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring vår kundservice på 0757-27 40 00.  Du behöver ange:

  • var mätaren ska placeras
  • när det önskas ske
  • dina kontaktuppgifter

Storlek och antal mätare

Vattenmätare finns i flera storlekar, det är du som fastighetsägaren som räknar ut vilka volymer som krävs genom vattenmätarna för att säkra vattenleveransen. Vivab ska godkänna antalet och storleken av mätare innan montering sker. 

”Villamätare” - vår vanligaste modell   

Den minsta modell av vattenmätare Vivab tillhandahåller är en storlek som under normala driftförhållande kan de upp mot 4 m3/h. Det är den storlek som används för villor, fritidshus eller upp till ca 7 bostäder. 

Mätaren har följande mått: 

  • Anslutningsgänga: 25 mm/G1B tum. 
  • Bygglängd: 190 mm. 

Vid större uttag av vatten

Vivab bestämmer typ av mätare, mätarstorlek och antal mätare. Inskaffa ett godkännande av mätarplatsen hur ni tänkt att mätningen ska ske innan den ordnas. 

Vivabs olika vattenmätare har följande mått: 

 Storlek Millimeter (mm) Tum  Bygglängd
Q3  4 25 G 1 B 190
Q3  10 32 G 1 1/4 B 260
Q3  16 50 G 2 B 300

En uppskattning av vad våra mätarstorlekar har för kapacitet:

Storlek Antal mätare Flerbostadshus, antal lägenheter Enbostadshus, antal hus  Sannolikt flöde
Q3 4  1 1-8 1-7 0,5
Q3 4  2 9-30 8-26 1,1-2,0
Q3 4  3 31-60 27-50 2,1-3,0
Q3 4  4 61-90 51-80 3,1-4,0
Q3 10  1 9-40 8-35 1,1-2,4
Q3 10  2 91-110 81-100 4,1-4,8
Q3 10  3 111-200 101-170 4,9-7,3
Q3 10  4 201-280 171-250 7,4-9,7
Q3 16  1 41-90 36-75 2,5-4,0
Q3 16  2 91-220 76-200 4,1-8,0
Q3 16  3 281-380 251-460 9,8-12,2
Q3 16  4 381-540 331-160 12,3-16,3

 

Parallellkopplade mätare vid större uttag

Vid större uttag, utöver vad en Q3 4 -mätare ger, önskar Vivab att det som finns plats för minst två parallellkopplade vattenmätare.  Avståndet mellan varje mätare ska minst vara 300 mm. 

En mätarplats med parallellkoppling av flera mindre mätare i stället för en större innebär bland annat följande fördelar: 

  • färre/inget/få leveransavbrott vid mätarbyte 
  • mindre mätarstorlek (lägre grundavgift för kunden) 
  • noggrannare mätning 
  • bättre arbetsmiljö för mätarinstallatören 
  • större flexibilitet vid dimensionering

Mer att läsa

Din vattenmätare

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Vattenmätare används för att veta vilken mängd vatten som förbrukas i ett hushåll eller en fastighet. Avläsningen av mätaren ligger till grund för din faktura. Vi debiterar en uppskattad förbrukning baserad på dina tidigare avläsningar.
  • Mina sidor:

Meny

Din vattenmätare

Du ansvarar för mätarplatsen 

Du som ansöker om kommunalt vatten och/eller avlopp måste ordna en plats där Vivab kan montera en vattenmätare, en så kallad mätarplats. Det är Vivab som äger själva vattenmätaren men du som fastighetsägare behöver sköta om mätarplatsen så att vår personal kan byta ut och kontrollera vattenmätaren. 

Kraven som ska uppfyllas för din mätarplast beror på om du ska installera en första vattenmätare eller om det redan finns en mätare på platsen.

Håll koll på förbrukningen

Genom att ta en titt på din mätare lite då och då får du enkelt koll på hur mycket vatten du använder och kan göra justeringar för att spara på dricksvattnet. En plötsligt hög förbrukning kan tyda på att du har en läcka. Upptäcker du den snabbt kan du undvika både större vattenskador och en hög vattenfaktura.

Kostnaden för vatten

Kostnaden du ser på din faktura baseras på en grundavgift och en förbrukningsavgift.

Grundavgiften är en årlig fast avgift, som baseras på vilka vattentjänster du använder (dricks-, spill- och dagvatten), hur många och stora vattenmätare du har. En villa har den minsta modellen av mätare, därmed den billigaste årsavgiften.

Förbrukningsavgiften är en rörlig avgift, som varierar utifrån de vattentjänster du använder, och grundas på den mängd dricksvatten din vattenmätare registrerar.  

Vattenmätare för bara spillvatten

Du som endast använder kommunalt spillvatten har också en vattenmätare. Det är för att mäta utkommande mängd spillvatten, vilket baseras på mängden förbrukat dricksvatten.

  • Mina sidor

    Här kommer du till e-tjänsten

Mer att läsa

Byta vattenmätare

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: När det är dags att byta vattenmätare får du ett brev från Vivab. Antingen får du en inbokad tid eller så uppmanar vi dig att själv boka en tid som passar dig. Mätarbytet tar cirka 20 minuter och under tiden kommer vattnet att vara avstängt.
  • Mina sidor:

Meny

Byta vattenmätare

Du kan själv boka en tid som passar dig

Passar inte tiden vi bokat in åt dig är det viktigt att du bokar om tiden, för att inte riskera ett så kallat förgävesbesök, om vi inte kan utföra bytet på den inbokad tiden. Du kan enkelt boka tid via e-tjänsten Vattenmätarbyte 

Att tänka på när du bokar tid:

  • Välj en tid under det här kalenderåret
  • ange anläggningsadress (står på din avi eller en faktura)
  • ange bytesdistrikt (står på din avi eller kan letas fram via karta i e-tjänsten)
  • Mina sidor

    Här kommer du till e-tjänsten:

Förbered dig inför mätarbytet

En vuxen behöver vara hemma när vi genomför bytet. Vi gillar husdjur men ber dig hålla dem kopplade eller instängda under vårt besök.

Kontrollera din mätarplats för att undvika läckage eller oväntade avgifter i samband med bytet. Oavsett om mätaren är placerad i en byggnad eller i en mätarbrunn så ska mätarplatsen vara åtkomlig. Mätare, anslutande rör och ventiler ska vara i gott skick så att byte kan genomföras.

Här nedan kan du läsa vad som behöver förberedas för din typ av mätarplats:

  • Mätare i hus eller byggnad

    De flesta vattenmätare sitter inne i en byggnad, till exempel i ett hus eller en företagslokal.

    Du som har vattenmätaren i en byggnad behöver se till att:

    • det är fritt utrymme runt mätaren så att det enkelt går att komma åt den: 60cm framför, 50 cm under och 70 cm ovanför behöver vara fritt från föremål)
    • ventilerna är godkända. OBS! avstängningsventil med svart ratt märkt LK580 eller LK581 är inte längre godkänd och måste bytas innan mätarbytet. Är du osäker är du välkommen att höra av dig till oss.
    • ventilerna, som sitter på båda sidor mätaren, fungerar. 

    Testa ventilerna genom att:

    1. stänga avstängningsventilen som sitter före vattenmätaren 
    2. öppna en kran i fastigheten, exempelvis en kökskran. Om det inte kommer vatten ur kranen fungerar ventilen 
    3. öppna ventilen igen 
    4. gör samma test med ventilen som sitter efter vattenmätaren. Om inget vatten kommer i kranen när du stängt ventilen fungerar även den ventilen 

    Åtgärda brister

    Om något behöver åtgärdas inför bytet, kontakta en VVS-firma för hjälp. Det är du som fastighetsägare som står för kostnaden.

      Vi rekommenderar

      • en konsol, det vill säga ett väggfäste som håller ventiler och rör på plats när mätaren skruvas bort.
      • att platsen tål vattenstänk/spill, helst med en golvbrunn i nära anslutning
      • belysning ovanför platsen 
    • Mätare i plastbrunn

      Vattenmätaren kan vara placerad i en så kallad vattenmätarbrunn. Du som har en plastbrunn med anordning som lyfts upp och betongbrunn med nedstigning  behöver se till att:

      • brunnens plats är lätt att komma åt, rensad från växtlighet eller annat som kan försvåra åtkomsten
      • locket är helt och kan öppnas.
      • mätaren kan dras upp till ytan
      • ventilerna kan öppnas och stängas
      • ledningarna och konsolen (bygeln mellan ventilerna) är i gott skick

      Åtgärda brister

      Om något behöver åtgärdas inför bytet, kontakta en VVS-firma för hjälp. Det är du som fastighetsägare som står för kostnaden.

    • Mätare i betongbrunn

      Vattenmätaren kan vara placerad i en så kallad vattenmätarbrunn Du som har en betongbrunn med nedstigning behöver se till att:

      • brunnens plats är lätt att komma åt, rensad från växtlighet eller annat som kan försvåra åtkomsten
      • locket är helt och kan öppnas
      • mätaren är ren från hinder och eventuellt vatten är urpumpat om den sitter i betongbrunn
      • ventilerna kan öppnas och stängas
      • ledningarna och konsolen (bygeln mellan ventilerna) är i gott skick

      Åtgärda brister

      Om något behöver åtgärdas inför bytet, kontakta en VVS-firma för hjälp. Det är du som fastighetsägare som står för kostnaden.

    Åtgärda brister innan vi kommer till dig

    Om något behöver åtgärdas inför bytet, kontakta en VVS-firma för hjälp. Det är du som fastighetsägare som står för kostnaden.

    Skydda din mätare mot kyla och värme

    Det är du som fastighetsägare som står för kosnaderna ifall din mätare går sönder. Så se till att skydda den mot både kyla och värme. 

    Mätarplatsen ska vara i ett uppvärmt utrymme för att skydda vattenmätaren mot frost. En sönderfryst vattenmätare kostar mycket pengar och kan orsaka stora vattenskador. Vattenmätaren får inte heller vara i ett utrymme där den utsätts för stark värme som kan skada mätaren.

    Flytt eller ändring av mätarplatsen

    Om du behöver flytta, ändra eller bygga om mätarplatsen behöver Vivab stänga av ventilen i gatan så att mätarplatsen blir säker att arbeta med. En ny mätarplats behöver godkännas av oss innan ändringar kan göras.

    Hör av dig till oss för att beställa flytt eller ändring genom att skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ringa vår kundservice på 0757-27 40 00. Du behöver ange:

    • var mätaren sitter idag
    • mätarens nya placering eller annan beskrivning på vad du önskar att göra
    • när du önskar att flytten eller ändringen görs
    • dina kontaktuppgifter

    Varför testa ventilerna?

    Det är viktigt att ventilerna fungerar för att du som fastighetsägare ska kunna stänga av vattnet vid en eventuell vattenläcka och för att vi enkelt ska kunna byta din vattenmätare.

    Flera försäkringsbolag kräver att du har godkända och fungerande avstängningsventiler. 

    Mer att läsa

    LTA - lätt trycksatt avlopp

    Meny

    LTA - lätt trycksatt avlopp

    Så fungerar LTA-system

    Ett LTA-system kan behövas när avloppsvatten behöver pumpas på din fastighet.

    LTA-enheten (LTA-brunnpumpen) är en liten pumpstation som består av:

    • en pumpbrunn (tank)
    • en pump
    • en apparatlåda för pumpens styrning

    Ditt avloppsvatten rinner till en LTA-pumpbrunnen som finns på din fastighet. Hit rinner avloppsvattnet med självfall. Sedan pumpas vattnet vidare till det kommunala VA-ledningsnätet.

    Vem ansvarar för vad?

    Fastighetsägarens ansvar

    Fastighetsägaren äger och ansvarar för alla vatten- och avloppsledningar (servisledningar) på fastigheten fram till förbindelsepunkten, som finns i anslutning till din fastighetsgräns.

    Du som fastighetsägare ansvarar för installationen av LTA-pumpbrunnen (tanken) och elförsörjningen till LTA-enheten. Det är också du står för tillsyn och elkostnader för LTA-enheten efter installationen.

    Det är också viktigt att bara hushållsspillvatten, det vill säga bad-, dusch-, tvätt-, disk- och toalettvatten går till pumpen. Regn- eller dräneringsvatten får inte anslutas. Du behöver också säkerställ att markytan inte sluttar så att regn- eller smältvatten kan rinna in i LTA-pumpbrunnen.

    Vivabs ansvar

    Utanför förbindelsepunkten äger och ansvarar Vivab för VA-ledningarna. Enligt Lag om allmänna vattentjänster behöver Vivab ingen ledningsrätt eller bygglov för LTA-pumpbrunnen och tillträde får göras utan ersättning.

    Vivab ansvarar för att pumpen i tanken fungerar korrekt. Men det finns tillfällen då fastighetsägaren kan bli ersättningsskyldig, exempelvis om pumpen blivit igensatt och/eller gått sönder av sådant som inte hör hemma i avloppet.

    Illustration som visar vilka ledningar som är Vivabs respektive fastighetsägarens ansvar

    Illustrationen visar fastighetsägarens respektive Vivabs ansvar.

    Beställa LTA-pumpbrunn via Vivab

    När det finns ett VA-ledningssystem utformat för LTA-pumpbrunnar i din gata köper du din LTA-pumpbrunn via Vivab. Då ser processen ut som följer:

    1 Beställ anslutning till kommunalt vatten och avlopp

    Du beställer enkelt kommunalt VA via denna e-tjänst

    2 Beställ LTA-pumpbrunnen via Vivab

    När du har betalat anläggningsavgiften kan du beställa din LTA-brunnpump med tillbehör via denna e-tjänst

    3 Leverans

    Du kan välja om du själv vill hämta din LTA-pumpbrunn med tillbehör hos oss på Vivab eller om du önskar få den levererad till fastigheten. Oavsett vilket du väljer är detta kostnadsfritt.

    4 Installera din LTA-pumpbrunn

    Du som fastighetsägare ansvarar för att LTA-pumpbrunnen installeras på ett korrekt sätt. För att göra detta behöver du följa de anvisningar som medföljer. Du kan läsa och ladda ner dem här under Dokument.

    5 Boka besiktning innan driftsättning

    Innan driftsättning gör Vivabs personal en besiktning av installationen. Du som fastighetsägare behöver beställa en besiktning senast två veckor innan önskad driftsättning. Det gör du enkelt via e-tjänsten: Färdiganmälan LTA-Pumpbrunn

    I e-tjänsten finns en checklista du kan fyllas i för att säkra att du är redo för besiktning. Du kan när som helst påbörja listan i e-tjänsten eller ladda ner en checklista under Dokument.

    6 Driftsättning av enheten

    Om det inte finns några anmärkningar på installationen kommer Vivab att installera själva pump i pumpbrunnen och vattenmätaren. I samband med detta driftsätts LTA-pumpbrunnen av Vivab.

    Beställa LTA-pumpbrunn själv

    I den del fall är det du som fastighetsägare som själv ombesörjer inköpet av LTA-enheten. Då informerar Vivab dig om det. Det kan till exempel vara om förbindelsepunkten består av en så kallad självfallsledning eller om fastigheten är utanför Vivabs verksamhetsområde och beviljas anslutning genom avtal.

    Då använder du inte Vivabs e-tjänst för beställning och behöver inte heller boka besiktning. Men du behöver kontakta oss för vattenmätare och medgivande för att ta din LTA-enhet i drift.

    • Mina sidor

      Här kommer du till följande e-tjänster:

    Dokument

    Mer att läsa

    Inget matfett i avloppet

    • Göm från sök: Nej
    • Sökord: olja, matolja, olivolja, kokosolja, rapsolja, sesamolja, fett, matfett, smör, margarin, stekfett, rester,
    • Ingress: Sedan den 1 januari 2024 är det enligt lag förbjudet att hälla ner matfett och matolja i avloppet. Den nya lagen gör det också förbjudet att sortera fettet och oljan som restavfall i det gröna kärlet. Istället ska det sorteras som matavfall i det bruna kärlet eller samlas i en plast- eller PET-flaska som lämnas till återvinningscentral.
    • Datum för faktagranskning: 15 Januari

    Meny

    Inget matfett i avloppet

    Vad händer om fett hamnar i avloppet?

    Matfett och matolja i avloppet kan orsaka många olika problem då det stelnar i rören vilket orsakar stopp och dålig lukt i ditt kök. Vidare ansamlas matfettet och matoljan även i våra gemensamma avloppsledningar, pumpstationer och vid våra reningsverk vilket kostar stora summor i extra underhåll.

    Så hanterar du matfett och matolja

    Flytande olja och fett:
    1. Använd en Miljötratt och häll ned fettet eller oljan i en plast- eller PET-flaska. Kom ihåg att oljan måste svalna lite för att undvika att plasten smälter. Läs mer om Miljötratten nedan.
    2. När din plast- eller PET-flaska är full skruvar du på korken och lämnar flaskan i den orange containern för matolja och matfett.
    Väldigt små mängder fett och olja:
    1. Torka noggrant upp oljan eller fettet med hushållspapper.
    2. Släng pappret i den bruna påsen som du sedan slänger i det bruna avfallskärlet.

    Exempel på matfett och matolja

    • Fast och flytande smör
    • Fast och flytande margarin
    • Rapsolja
    • Olivolja
    • Kokosolja
    • Fett från matlagning, exempelvis det som är kvar i stekpannan efter du stekt bacon.
    • Olja från glasburkar och konserver, exempelvis från soltorkade tomater, inlagd fetaost och tonfiskburkar. 

    Anledningen till den nya lagen

    Den nya lagen grundar sig i nya EU-direktiv som började gälla den 1 januari 2024, bland annat för att öka mängden avfall som återvinns samt för att minska risken för stopp i avloppet. Matfett och matolja som du lämnar i den orange containern på återvinningscentralen eller sorterar i det bruna avfallskärlet blir lokalt producerad biogas eller biodiesel i Falkenberg. En liter olja eller fett blir cirka en liter biodiesel.

    Miljötratt

    Miljötratten kan du använda för att enkelt och smidigt hälla upp matfettet eller matoljan i en plast- eller PET-flaska. Vänta tills vätskan har svalnat så att inte flaskan eller din Miljötratt smälter.

    Du kan hämta en Miljötratt på din närmsta återvinningscentral helt kostnadsfritt. En tratt per hushåll.

    Du behöver inte använda ett av ditt hushålls 15 årliga kostnadsfria besök för att hämta en Miljötratt eller lämna en plast- eller PET-flaska med matfett eller matolja. Detta gör du kostnadsfritt på det kortfria området.

    Mer att läsa

    Undvik sönderfrusna ledningar

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: När det är minusgrader ökar risken att vattenledningar fryser. Frysskador är vanliga i dåligt isolerade hus och kan bli väldigt kostsamma. Bor du i ett hus där rören ligger oskyddade eller befinner sig i en yttervägg med dålig isolering eller i ett golvbjälklag ovanpå torpargrund är frysriskerna högre. Då bör du hålla extra koll.

    Meny

    Undvik sönderfrusna ledningar

    Om en vattenledning frusit 

    Har en vattenledning frusit är det viktigt att stänga av huvudvattenkranen och sedan hålla koll på frysområdet så att du kan begränsa skadan när röret tinar och isproppen släpper.

    Så kan du förebygga frysskador

    • se till att temperaturen aldrig understiger 15 grader i utrymmen där det finns vattenledningar.
    • tilläggsisolera och täta dörrar och fönster. Även mindre åtgärder som att dra för gardiner och persienner hjälper till att hålla kvar värmen i huset.
    • Stäng av vattnet till din utvändiga vattenutkastare om den inte är frostsäker. Töm även röret.
    • Koppla ur och ta bort vattenslangen och plastnipplar
    • När du är ute och reser, stäng av vattnet och ordna med tillsyn
    • tänk på att alla utrymmen med vattenledningar ska vara uppvärmda. Till exempel ett Attefallshus som har vattenledning från huset måste också vara uppvärmt.
    • bra att veta är att isolering endast håller kvar värme, värme behöver också tillföras

    Tips för ditt fritidshus

    När du lämnar ditt fritidshus inför vintersäsongen finns det några enkla saker du kan göra för att undvika att ledningarna fryser och får köldskador.

    • stäng huvudvattenkranen
    • töm vattenledningarna och varmvattenberedaren
    • häll frostskyddsmedel i husets vattenlås som till exempel diskho, toalettstol och golvbrunnar.
    • ställ värmen på 15 grader eller mer.  Då är stugan rustad för både köldknäppar och plötsliga strömavbrott

    Hjälpmedel

    Det finns en del hjälpmedel som kan minimera risken för att ledningarna fryser eller som varnar:

    • En värmekabel kan användas inuti eller utanpå vattenrör och gör så att rören inte fryser sönder om det blir sträng kyla eller om ytterväggarna är dåligt isolerade.
    • En frostvakt är vanligtvis ett litet element som kan användas i mindre utrymmen för att undvika frost och minusgrader. En termostat styr när frostvakten ska slå på och av.  
    • Ett temperaturlarm övervakar både temperatur och strömförsörjningen i ditt hus. Varnar via sms vid temperaturfall eller strömavbrott.
    • Ett vattenlarm meddelar en larmcentral om något skulle hända.

    Mer att läsa

    PFAS

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: Per- och polyfluorerade alkylsubstanser, förkortat PFAS, är samlingsnamnet för en stor grupp ämnen bestående av cirka 10 000 syntetiskt framställda kemikalier som inte förekommer naturligt i vår miljö.
    • Datum för faktagranskning: 15 Januari

    Meny

    PFAS


    Vad är PFAS?

    PFAS har använts i stor utsträckning sedan 1950-talet på grund av ämnenas egenskaper. PFAS-ämnen är nämligen smuts-, fett- och vattenavvisande vilket gjort att olika PFAS-ämnen används som impregnering i bland annat pappersförpackningar och kläder. PFAS har även ytaktiva egenskaper vilket har bidragit till att PFAS-ämnen också används i bland annat färger, kosmetika, rengöringsmedel och ytbeläggningar på köksredskap. Vissa PFAS-ämnen används även i brandskum avsett för att släcka vätskebränder på grund av dess förmåga att snabbt bilda en hinna över den brinnande vätskan och därigenom begränsa syretillförseln till elden vilket kväver den.  

    Alla PFAS-ämnen är framställda av människan och förekommer inte naturligt i vår miljö. PFAS är extremt svårnedbrytbara och därför stannar de även kvar i miljön under väldigt lång tid. Gemensamt för samtliga PFAS-ämnen är att de kan spridas väldigt långa vägar i både luft och vatten. Därför kan det finnas PFAS i vattentäkter där ingen PFAS har använts eller tillverkats. Så länge PFAS produceras och används kommer dessa ämnen i någon form stanna kvar i vår miljö och mängden PFAS som förorenar mark, sjö och hav kommer att fortsätta öka.  

    I Sverige får vi i oss låga halter av PFAS från maten vi äter (bioackumulering, se nedan) och de inomhusmiljöer vi befinner oss i. Om vattentäkterna vi hämtar dricksvatten från förorenats av PFAS kan vi även få i oss dessa ämnen genom dricksvattnet om vattenverket i fråga inte har installerat ett reningssteg som renar vattnet från PFAS-ämnen. Att installera ett sådant reningssteg tar lång tid i förberedande undersökningar och kostar mycket pengar. 

    Hur påverkar PFAS människor och djur?

    PFAS-ämnen kan ansamlas i människor och djur, vilket kallas för bioackumulering. Exempelvis innebär detta att vi människor kan få i oss PFAS om vi äter fisk som ansamlat PFAS genom att ha simmat i vatten som innehåller PFAS-ämnen. I sin tur ansamlas PFAS-ämnena i oss människor och stannar i våra kroppar under lång tid. Studier som gjorts på vissa PFAS-ämnen har visat att de bör betraktas som skadliga för vår hälsa. I djurstudier har bland annat olika cancerformer, försämrat immunförsvar och förändrad levervikt observerats vid exponering för vissa PFAS-ämnen.

    Det saknas kunskap om många PFAS-ämnen men det finns skäl att betrakta alla PFAS-ämnen som skadliga för såväl djurs som människors hälsa. Den mängd PFAS vi människor exponeras för och får i oss i dag genom miljö, mat och dricksvatten ger däremot inte upphov till akuta hälsoproblem, men antas påverka hälsa och miljö negativt på lång sikt.

    Gränsvärden för PFAS i dricksvattnet

    Det är Livsmedelsverket som beslutar gränsvärden för kvaliten på dricksvattnet. Livsmedelsverkets krav i dag är att det krävs omedelbar åtgärd om vattnet innehåller mer än 90 nanogram PFAS11 per liter. Från och med 1 januari 2026 träder nya gränsvärden i kraft, nu för grupperna PFAS4 och PFAS21. PFAS4 omfattar de ämnen som ingår i Efsas (den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) hälsobaserade riktvärde (PFOS, PFOA, PFNA och PFHxS). PFAS21 är en beteckning som inkluderar PFAS4 och ytterligare 17 PFAS-ämnen. PFAS 11 ingår i PFAS 21. 

    Livsmedelsverkets beslut, som börjar gälla 1 januari 2026, är ett gränsvärde för PFAS4 4 nanogram per liter och för PFAS21 ett gränsvärde 100 nanogram per liter. Syftet med de nya gränsvärdena är att vi ska kunna äta mat och dricka vatten utan risk för vår hälsa under hela livet, även om de innehåller PFAS.  

    Fram till januari 2026 behöver därmed samtliga vattenverk i Sverige undersöka PFAS-halter i det vatten som används för att producera dricksvatten. Om undersökningarna visar att PFAS-halterna överskrider de nya gränsvärdena (eller riskerar att göra det) behöver vattenverken undersöka reningsmetoder och installera nya reningssteg i vattenverken för att minska mängden PFAS i dricksvattnet. Branschorganisationen Svenskt Vatten uppskattar att kostnaden för att undersöka och installera reningssteg för PFAS kommer uppgå till tiotals miljarder kronor på nationell nivå. 

    Förklaring av PFAS4, PFAS11 och PFAS21

    PFAS4
    Gränsvärdet för PFAS4 gäller från den 1 januari 2026 och omfattar 4 PFAS-ämnen som ingår i Efsas hälsobaserade riktvärde (PFOS, PFOA, PFNA och PFHxS). Efsa står för den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet

    PFAS11
    Gränsvärdet för PFAS11 gäller från 2014 och omfattar PFAS4 samt ytterligare 7 andra PFAS-ämnen. 

    PFAS21
    Gränsvärdet för PFAS21 gäller från den 1 januari 2026 och omfattar PFAS4 samt ytter
    ligare 17 andra PFAS-ämnen. PFAS 11 ingår i PFAS 21. 

    Vilka åtgärder vidtar Vivab?

    Då nya gränsvärden för PFAS träder i kraft 1 januari 2026 kommer Vivab under 2024 att analysera flera prover vid varje vattenverk i Varbergs och Falkenbergs kommuner.

    Tidigare har Vivab tagit prover på vattnet vid samtliga av våra vattentäkter (råvattnet) 1 gång vart femte år. Senaste provtagningen var 2020 och 2024 tar vi nya prover på samtliga råvatten. 

    Vivabs ansvar

    Vivab ansvarar för att leverera ett dricksvatten som är säkert att dricka och håller hög kvalitet. Som dricksvattenproducent börjar vårt ansvar vid framställningen av dricksvattnet i våra vattenverk. Vi är skyldiga att göra omfattande kontroller av dricksvattnet vid samtliga vattenverk i Varbergs och Falkenbergs kommuner. I Sverige är dricksvattnet vårt mest kontrollerade livsmedel. 

    Frågor och svar


    • Vad betyder nanogram per liter?

      PFAS mäts i nanogram per liter (ng/l). Ett nanogram är ett miljarddels gram.

    • Är PFAS vanligt förekommande?

      På grund av att PFAS använts i bred utsträckning över hela världen i över 70 år är dessa ämnen vanligt förekommande i djur, natur, kost och inomhusmiljöer - såväl i Sverige som internationellt. I Sverige handskas i dag flera dricksvattenproducenter med förekomsten av PFAS i vattentäkter.  

    • Vad gör jag som har eget brunnsvatten?

      Som fastighetsägare är det du som ansvarar för att dricksvattnet är tjänligt och går att dricka utan hälsorisker. Därför behöver du ta regelbundna vattenprover av ditt dricksvatten och se över din dricksvattenanläggning för att åtgärda eventuella fel och brister. Om du med egen brunn vill göra ett vattenprov av ditt dricksvatten vänder du dig till ett ackrediterat laboratorium. 

      I miljöbalken står det att ”Ägare eller nyttjanderättshavare till berörd egendom skall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att hindra uppkomsten av eller undanröja olägenheter för människors hälsa”. 

      På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om vad som gäller om du har egen brunn. Läs mer (Livsmedelsverket.se).

      Gällande PFAS saknas det i dag ett gränsvärde för PFAS-halter i vattnet för de som har egen brunn.

    • Har Vivab hittat PFAS i dricksvattnet i Varbergs eller Falkenbergs kommuner?

      I vattnet vid Fegens vattenverk har det upptäckts halter av PFAS som är låga utifrån Livsmedelsverkets gällande åtgärdsgräns. Kommande åtgärdsgränser för tillåten halt PFAS kommer däremot att skärpas och därför pågår åtgärder för att sänka halten för att uppnå god marginal till de nya gränserna. Läs mer om projektet i Fegen här.

      Vid övriga vattenverk visar provtagningar att halterna PFAS är låga med god marginal till de nya gränsvärdena. Efter provtagningar under 2024 kommer läget återigen utvärderas.

    • Finns det gränsvärden för PFAS i mat?

      Från den 1 januari 2023 finns det gemensamma gränsvärden inom EU för vissa PFAS-ämnen i animaliska livsmedel. Dessa omfattar bland annat livsmedel som ägg, kött, fisk, kräftdjur och musslor.

      Gränsvärdena kommer framöver att utökas till flera kategorier av livsmedel. Likt gränsvärden i dricksvatten är syftet med gränsvärdena att vi ska kunna äta mat (och dricka vatten) utan risk för hälsan under hela livet - även om de innehåller PFAS.  

    • Försvinner PFAS från mitt vatten om jag kokar det?

      Nej, PFAS-ämnen försvinner inte från vattnet om det kokas. För att rena vatten från PFAS-ämnen krävs det att ett särskilt reningssteg installeras som vattnet passerar som en del av reningsprocessen. Att installera ett reningssteg för PFAS i ett vattenverk kräver tid och stora investeringar för dricksvattenproducenterna.  

    • Är PFAS tillåtet i Sverige?

      Ja, PFAS har varit och är i dag tillåtet att tillverkas, säljas och användas i Sverige. 


    Källa: Livsmedelsverket, Kemikalieinspektionen, Svenskt Vatten

    Mer att läsa

    Regler och riktlinjer

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: Det är Vivab som har det övergripande ansvaret för insamling och behandling av avfall från hushållen i Falkenberg och Varbergs kommun. Regler för respektive kommuns avfallshantering finns i föreskrifter som antas av kommunfullmäktige.

    Meny

    Regler och riktlinjer för avfall

    Avfallsföreskrifter

    Alla kommuner är skyldiga att ha föreskrifter som innehåller formella regler för kommunens avfallshantering. Dessa antas av kommunfullmäktige och innehåller bestämmelser om:

    • sortering av avfall
    • hur hämtningen av sopor, slam och latrin ska gå till
    • vilka krav som ställs på fastighetsägaren vad gäller hämtställen och framkomligheten för avfallsfordon.

    Avfallsplaner

    Vivab tar tillsammans med Varbergs respektive Falkenbergs kommun fram avfallsplaner. De innehåller mål och åtgärder för hur vi på bästa sätt tar hand om det avfall vi har, det vill säga att se till det kan omvandlas till nya resurser. I planen ska det också framgå hur vi ska arbeta förbyggande för att minska mängden avfall.

    Ett arbete med en ny avfallsplan för Falkenbergs kommun har initierats. Något datum för när planen ska vara klar är ännu inte fastställt.

    För Varbergs kommun pågår arbetet med en ny avfallsplan som snart ska vara klar. Du kan läsa mer och tycka till om förslaget till planen här nedanför.

    Dags för ny avfallsplan i Varberg

    Vivab har tillsammans med Varbergs kommun tagit fram ett förslag på en avfallsplan.  Den innehåller mål för hur vi ska hantera och minska avfallet i Varbergs kommun under perioden 2024-2030.

    Avfallsplanens mål och vision

    Avfallsplanen beskriver hur Varbergs kommun ska hantera avfall fram till 2030. Planen är utformad för att uppfylla lagkrav och mål på global, nationell och kommunal nivå. Den ska främja hållbar konsumtion och cirkulära materialflöden, med målet att minska avfallsmängden och dess miljöpåverkan. Planen har tre målområden:

    Den tomma tunnan - minimera avfallet

    Målområdet innehåller fyra mål och fokuserar på att minimera avfall genom att öka kunskapen om hållbar konsumtion och minska användningen av engångsprodukter. Målet är att öka återbruk och minska matsvinnet.

    Den cirkulära resursen – det finns inget avfall

    I de fyra målen inom detta målområde betonas vikten av att bevara material i cirkulation så länge som möjligt genom återvinning och återanvändning. Inget avfall ska gå till spillo.

    Det gröna samhället – trivsamma, trygga miljöer och god service

    Detta målområde har två mål som syftar till att skapa trivsamma och trygga miljöer med god avfallshantering och minskad nedskräpning.

    Avfallsplanens vision är att avfall ska betraktas som en resurs.

    Tyck till om den nya avfallsplanen

    Vi vill att du som berörs och har intresse av avfallsplanen ska få en chans att tycka till om den innan de beslutas:

    Gör så här:

    1. Läs igenom planen och dess bilagor
    2. Skriv ner dina synpunkter i ett mejl som du skickar till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Märk ämnesraden med ”Varbergs avfallsplan”

    Det går också bra att skicka ett brev till:

    Varbergs kommun
    Kommunstyrelsens förvaltning
    432 80 Varberg

    Vi vill få dina synpunkter senast 31 augusti 2024.

    Varbergs kommuns nya avfallsplan - läs förslaget i sin helhet

    Dokument

    Här kan du läsa redan antagna avfallsplaner och föreskrifter för Varbergs och Falkenbergs kommuner. 

    Mer att läsa

    Ta hand om målarfärgen

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: Häll inte ut färg eller lösningsmedel i avloppet, inte ens om färgen är vattenlöslig eller är miljömärkt eller benämns som miljövänlig.
    • Datum för faktagranskning: 15 Mars

    Meny

    Ta hand om målarfärgen

    Lämna in överbliven färg

    Att hälla ut målarfärg i avloppet försvårar reningen av vattnet i reningsverket och kan vara skadligt för miljön. Färg kan innehålla många miljöfarliga ämnen såsom bindemedel, pigment, konserveringsmedel, nonylfenol, lösningsmedel eller kadium.

    Lämna överbliven färg och lösningsmedel som farligt avfall på återvinningscentralen (du behöver inte dra ditt återvinningskort)

    Rengör så här

    1. Torka bort så mycket du kan av färgresterna från händer, penslar och rollrar.
    2. Släng pappret i det brännbara hushållsavfallet (även förbrukade penslar och rollers kan läggas i brännbart avfall)
    3. När du tar en paus i målandet, stoppa penseln i en plastpåse för att förhindra uttorkning
    4. Har du målat med vattenburen färg låt penseln stå i en burk med vatten. Lämna burken med tvättvatten som farligt avfall på återvinningscentralen. Märk burken med innehåll.

    Mer att läsa

    Förpackningar

    • Göm från sök: Nej
    • Sökord: 4-fack, 4fack, fyrfack, fyrfackskärl, nya avfallskärl, soptunneskydd, avfallskärlsskydd, 2027, mått, storlek,
    • Ingress: När du sorterat ur förpackningar och tidningar kan du lämna dem på en återvinningsstation (ÅVS) som finns i många bostadsområden eller vid matvarubutiker. När du lämnar dina förpackningar här kan materialet tas tillvara och återvinnas.
    • Datum för faktagranskning: 15 Januari

    Meny

    Förpackningar

    Förpackningar från hushåll

    Återvinningsstationerna är till för hushåll. Du som är företagare eller bedriver annan verksamhet kan läsa längre ner om vart du kan vända dig med ditt avfall.

    Här kan du lämna

    • Plastförpackningar
    • Metallförpackningar
    • Färgat glas
    • Ofärgat glas
    • Förpackningar av papper/kartong
    • Tidningar

    På vissa återvinningsstationer kan du även lämna

    • Batterier
    • Kläder för återbruk

    Fullt eller skräpigt på stationen?

    Tillsammans kan vi se till att återvinningsstationen är ren och att det finns plats i behållarna. Vi är tacksamma för att du anmäler om någon container är full eller om platsen är nedskräpad. Ange stationens nummer.

    Vivab tar över insamlingen av förpackningar

    Den 1 januari 2024 tog Vivab över ansvaret för den totala insamlingen av avfall från hushållen. För de flesta hushåll kommer detta inte innebära några större förändringar.

    • Du som äger flerbostadshus

      Senast år 2027 ska insamling av förpackningar samlas in bostadsnära, vilket innebär att fastighetsägare behöver se till att även förpackningar kan hämtas vid fastigheten precis som övrigt hushållsavfall.

      Du som fastighetsägare behöver i nuläget bara säkerställa att Vivab har information om rätt antal lägenheter. Det ser du enkelt på fakturan, under grundavgifter/per lägenhet.

      Vem hämtar avfallet från 1 januari 2024?

      Du kan fortfarande anlita den entreprenör för hämtning av förpackningar som du har idag, under förutsättning att entreprenören tecknar ett auktorisationsavtal med Vivab. Tömningen kommer att löpa på som vanligt från 1 januari 2024.

      Bra länkar för flerbostadshus

      Läs vanliga frågor och svar för flerbostadshus i Falkenberg och Varberg

      Information till flerbostadshus på Sverigessorterar.se

    • Två grå fyrfackskärl

      Du som bor i villa eller äger ett fritidshus

      År 2027 ska förpackningar samlas in bostadsnära, det vill säga att även förpackningar hämtas hemma med övrigt hushållsavfall. Vivab ska se till att det finns ett insamlingssystem som kan fungera för alla villa- och fritidshus.

      Förbered plats för de nya kärlen

      De två nuvarande kärlen (brunt för matavall och grönt för restavfall) kommer att bytas ut till två stycken grå kärl med plats för fyra olika sorters avfall i varje. Dessa kärl kallas fyrfackskärl. Dessa kärl har lite större mått, här angivna i millimeter (mm). 

      fyrfack uppifrån måttFyrfack i profil mått

      Om du vill bygga någon typ av konstruktion efter måtten av de nya avfallskärlen (4-fack), till exempel ett avfallskärlsskydd som på bilden ovan, behöver kärlen ett utrymme på 2 meter i bredd och 1 meter i djup.

    • Du som har företag eller verksamhet

      Återvinningsstationerna runt om i kommunerna är till för hushåll. Förpackningar från företag eller verksamheter ska därför inte lämnas där. 

      Utsortering av matavfall för företag och verksamheter

      Sedan 2023 är det obligatoriskt för företag och verksamheter att sortera ut sitt matavfall.

      Läs om utsortering av matavfall

      Läs om hantering av avfall för företag och verksamheter

    Är du avfallsentreprenör och vill samla in förpackningar och returpapper?

    Från den 1 januari 2024 tog kommunerna genom Vivab över insamlingsansvaret av förpackningsavfall. För att samla in förpackningsavfall och returpapper från flerbostadshus har Vivab infört ett auktorisationssystem. Intresserade entreprenörer kan ansöka om att bli auktoriserade och efter ett godkännande teckna avtal med Vivab. Entreprenören kan sedan i sin tur erbjuda fastighetsägare för flerbostadshus, bostadssamfälligheter och samlokaliserade verksamheter avtal.

    Ansök om auktorisation

    Ansökan kan ske löpande. Entreprenörer som uppfyller kraven i föreskrifterna (se nedan) har möjlighet att ansöka om auktorisering.

    Så här gör du:

    1. Ladda ner ansökningsformuläret nedan
    2. fyll i formuläret och låt behörig firmatecknare signera det
    3. skicka det med e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Märk ämnesraden med texten ”Ansökan om auktorisation av förpackningar och returpapper”

    Dokument

    Redan auktoriserade entreprenörer

    Här ser du namnen på de entreprenörer som blir auktoriserade av oss för att samla in förpackningsavfall och returpapper:

    • PreZero Recycling

    Det som inte är förpackningar då?

    Övrigt avfall såsom möbler, vitvaror, farligt avfall, småelektronik osv lämnas på återvinningscentralen.

    Illustration på ett sopkärl

    Hjälp att sortera?

    I vår sorteringsguide kan du söka på olika sorters avfall. Du får hjälp med var och hur avfallet ska sorteras.

    Till sorteringsguiden

    Ett barn lämnar elavfall i ett Elinskåp i en matvarubutik

    Lämna elavfall i matbutiken!

    Smått elavfall som glöd- och lågenergilampor, batterier och sladdar kan lämnas till återvinning hos EL:IN. Det är särskilda skåp för återvinning som är placerade i matbutiker. EL:IN finns på Coop vid Söderbron i Falkenberg och på Stora Coop i Varberg.

    Mer att läsa

    Pilotprojekt för dagvattenhantering i Ullared

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: Efter sommaren 2023 påbörjade Vivab i samarbete med varuhuset Gekås installationen av ett underjordiskt filtermagasin för rening av Ullareds dagvatten. Magasinet utgör det sista steget innan dagvattnet går ut i Högvadsån som har många utpekade naturvärden och känsliga arter.

    Meny

    Pilotprojekt för dagvattenhantering i Ullared

    Magasinet kommer vi att fånga upp och rena avrinningsvatten från hela centrala Ullared och Gekås stora handelsområde. Med en storlek på12m x 3m är magasinet anpassad för att kunna hantera 90 procent av årsnederbörden. Det säkerställer att hela flödet behandlas, även de föroreningar som kommer i början av ett avrinningstillfälle och som har högst reningsbehov, så kallad ”first flush”.

    Tre reningssteg för rent vatten i Högvadsån

    Magasinet består av tre reningssteg. Det första reningssteget består av ett grovgaller där grövre partiklar som löv och grenar fångas upp. Efter grovgallret kommer det andra steget - en sedimentficka som samlar upp sediment från dagvattnet. I steg tre pressas vattnet genom ett kalkbaserat filter som tar upp lösta föroreningar.

    Reningsprocessen ska säkerställa att dagvattnet är fritt från föroreningar när det rinner ut i Högvadsån som är en del av Natura 2000*. Ån har utpekade naturvärden med känsliga arter som bland annat lax, flodpärlmussla och havsnejonöga.

    Magasinet är skräddarsytt för Ullared i detta pilotprojekt men den här lösningen kommer att kunna användas på andra platser i kommunen för att rena dagvatten.

    Tidplan

    Magasinet beräknas tas i drift i slutet av oktober 2023.

    Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden i Europa som anses särskilt skyddsvärda. 

    Mer att läsa

    test

    • Göm från sök: Nej

    Meny

    Rubrik H1

    Rubrik h2

    Ipsum Lorem

    Rubrik h2

    Ipsum lorem

    Rubrik h3

    Mer att läsa

    Inventering av uppgifter för rätt VA-avgift

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: Vivab kommer under kommande år att göra inventeringar på fastigheter som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp i Falkenbergs och Varbergs kommuner. Inventeringen ska säkerställa att vi har rätt information, som ligger till grund för VA-avgifter, i vårt kundsystem.

    Meny

    Inventering av uppgifter för rätt VA-avgift

    Rättvis avgift med rätt uppgifter

    Vivabs kostnader för investeringar och underhåll av kommunala reningsverk, vattenverk och ledningsnät ska täckas av VA-avgifter som betalas av dig som är ansluten till kommunens VA. För att dessa avgifter ska vara rättvist fördelade arbetar Vivab löpande med att uppdatera informationen som ligger till grund för varje fastighets VA-avgifter. Inventeringen ska leda till att varje enskild fastighet debiteras utifrån korrekt och aktuell information. 

    Viktigt projekt för hållbara VA-lösningar

    Inventeringen ger oss underlag för att hitta mer hållbara lösningar - både ekonomiskt och miljömässigt. 

    Den information vi får fram i inventeringen ger oss viktig vägledning vid produktion av dricksvatten och omhändertagande av spillvatten, men också för planering och dimensionering vid tillbyggnad eller ombyggnad av ledningsnätet i framtiden.   

    Med din hjälp skapar vi en hållbar vattenanvändning.

    Hur blir du som kund involverad?

    Inventeringen görs områdesvis. När det är dags för ditt område får du ett brev med hem i brevlådan. 

    Inventeringen utför av Pontarius som också kontaktar dig via brev ifall informationen från inventeringen inte stämmer överens med de uppgifter som finns i vårt kundsystem. 

    Projektets prioriteringar

    1. Områden med mycket tillskottsvatten 
    2. Oanmälda bruttoareor och bostadsenheter hos företag. 
    3. Oanmälda bruttoareor och bostadsenheter i VA-föreningar. 
    4. Oanmälda bostadsenheter i exempelvis källare och gäststugor hos privatpersoner. 

    Preliminär tidplan

    Projektet beräknas vara klart under 2025.  


    Såhär fyller du i din redovisningsblankett

    • Karta med numrerade byggnader

      På skissen ovan ser du ett exempel på hur kartan presenteras. 

      Vi ber dig uppge om byggnaden är VA-ansluten, redovisa BTA samt om den innehåller bostadsenheter.

      Fyll i information för varje byggnad. 

    • Guide för att fylla i dina uppgifter

               1. Förstå definitionerna

      Längre ned på denna sida finns förklaringar av olika begrepp samt hur du räknar ut BTA. Du kan även hitta ytterligare information här: Vad är bruttoarea (BTA)? (länk)

           2. Samla de nödvändiga uppgifterna

      För att räkna ut BTA kan du behöva ha tillgång till ritningar, planer och/eller specifikationer för byggnaden. Har du inte ritningar kan du höra av dig till stadsbyggnadskontoret. 

          3. Mät och beräkna byggnadens totala ytor

      Mät från ytterväggarnas utsidor. Samtliga ytor adderas per våningsplan och redovisas som en total yta för vardera byggnad.

           4. Notera resultatet

      När du har fått fram totala BTA, fyller du i resultatet i inventeringsbrevet. Du kan även uppge information om byggnaden under övrigt.

           5. Skicka in ditt svar

      Använd svarskuvertet. Vi kommer att bekräfta din redovisning så snart vi hanterat den. Tänk på att uppge mejladress om du önskar få denna bekräftelse via mejl. 

      Vad är en bostadsenhet?

      En bostadsenhet är ett eller flera utrymmen i byggnad som i upplåtelsehänseende bildar en enhet. En bostadsenhet är utrustad med både toalett och ett utrymme avsett för matlagning, till exempel kök/pentry/kokvrå och kan nyttjas fristående. 

      Vad är bruttoarea?

      Bruttoarea, förkortat BTA, används när byggnad innehåller yta avsedd för verksamhet. Ytan beräknas enligt svensk standard SS 21054:2020.

      En bruttoareaenhet beräknas för varje påbörjat 150-tal m² verksamhetslokal. Om det är en industriell fastighet räknas normalt den totala bruttoarean för alla byggnader som är anslutna till vatten och/eller spillvatten. 

      Hur du räknar ut BTA

      Man mäter byggnadens totala yta från byggnadens utsidor.

      På skissen ovan markeras ytterväggarna med de mörkare linjerna. Alltså räknas både de mörkare och ljusare delarna in i BTA.

      Hur mäter man delar av en våning? 

      Om ett våningsplan täcker delar av ett plan räknas ytan enligt skissen ovan: till utsidan av väggen eller insidan av eventuellt räcke.

      Om BTA uppdelas på skilda funktioner (exempelvis bostad eller verksamhetslokal) dras gränsen mitt i den skiljande väggen. 

      Utrymmen under snedtak

      Vid snedtak gäller att allt som har mer än 1,90 meter i takhöjd räknas plus den totala golvyta som sträcker sig 60 centimeter utåt från den punkt där takhöjden går under 1,90 meter. 

       

    Visste du att...

    10 mm regn på ett 100 kvadratmeter stort tak ger 1000 liter dagvatten? Detta kan jämföras med att vi spolar ner ca 140 liter spillvatten per person och dygn. En regnig dag kan därför en felansluten fastighet skicka iväg mer dagvatten än spillvatten till reningsverket. Våra reningsverk är dimensionerade för att endast ta emot spillvatten. Där för kan stora mängder vatten orsaka problem vid kraftig nederbörd. Det är därför viktigt att dag- och dräningsvattnet är anslutet till ledningsnätet för dagvatten.

    Mer att läsa

    Så fixar du en hållbar kräftskiva

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: Med ganska enkla medel kan du fixa en hållbar kräftskiva. Här är några tips!

    Meny

    Så fixar du en hållbar kräftskiva

    • Ta tillvara på kräft- och räkskal, de är toppen att koka fond på
    • Lägg matavfall i den bruna påsen (våra återvinningscentraler tar inte emot matavfall)
    • Några dagar kvar till tömning? Förpacka och lägg kräft- och räkskal i frysen tills det är dags, då minskar risken för dålig lukt i matavfallskärlet
    • Skippa engångstallrikar och glas för att minimera avfallet. Tygservetter eller handdukar, i stället för pappersservetter, kan bli ett fint inslag i dukningen.
    • Dekorera med blommor eller varför inte dill i stället för papperspynt.

    Mer att läsa

    Om dricksvattnet behöver kokas

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: När det finns risk att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk rekommenderar vi att vattnet ska kokas innan det kan drickas eller användas i matlagning.

    Meny

    Om dricksvattnet behöver kokas

    Det är dock sällan en så kallad kokningsrekommendation måste utfärdas. När det händer informerar vi alltid via vår webbplats samt vanligen i lokal media och Radio P4. Vi kan även skicka sms om det berör ett mindre område. Läs mer om sms här: Sms vid driftstörning

    Så här ska du göra om dricksvattnet måste kokas

    Om ditt område omfattas av så kallad kokningsrekommendation ska du göra så här innan du använder dricksvattnet: 

    • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
    • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
    • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

    Använd kokt dricksvatten till allt som du ska äta eller dricka

    Använd kokt dricksvatten även till att:

    • blanda saft eller andra drycker med vatten
    • brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
    • göra is
    • skölja frukt och grönsaker som inte kokas
    • borsta tänderna.

    Okokt dricksvatten kan användas till att

    • tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta
    • tvätta händer och ansikte
    • duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Undvik att bada
    • diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
    • diska för hand, låt disken torka innan den används
    • tvätta kläder
    • städa och rengöra ytor
    • vattna blommor
    • spola toaletten.

    Tänk på! 
    Barn ska inte leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer gäller för dricksvattnet.

    Har du djur och är orolig för dem, rådfråga en veterinär.

    Om du är fastighetsägare ansvarar du för att informera dina hyresgäster.


    Faktablad kokning av dricksvatten

    Mer att läsa

    Vid vädervarning kan återvinningscentralerna behöva stänga

    • Göm från sök: Nej

    Meny

    Vid vädervarning kan återvinningscentralerna behöva stänga

    SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) utfärdar gul, orange eller röd vädervarning vid storm eller stora mängder nederbörd som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador eller stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. 

    Vi är måna om våra besökare och vår personal på återvinningscentralerna och för att garantera deras säkerhet stänger vi centralerna när vädervarningarna kräver det eller när vindhastigheten når över 25 meter/sekund. Vid sådan väderlek kan det finnas risk för att kringflygande föremål orsakar allvarliga skador på person eller materiella skador.

    Mer att läsa

    Grattis alla vinnare i Facebooktävlingen

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: Nu är vår Facebook-tävling avslutad. Vi fick in över 200 tips på bra sätt att spara på vårt värdefulla vatten. Tack!

    Grattis alla vinnare av regnvattentunnor!

    Vinnare i Facebooktävlingen 2023

    Grattis! Ni som har vunnit en regnvattentunna är:

    1. Tommy Friebe
    2. Ann-Britt Borging
    3. Sandra Blixt
    4. Ida Korneliusson
    5. Johanna Karlsson
    6. Thomas Espersson
    7. Magdalena Säker
    8. Johanna Skoglund
    9. Malin Litsjö
    10. Marcus Ljungström
    11. Annette Engberg
    12. Ann-Sofie Karlsson
    13. Sofia Pohjola
    14. Margaretha Pedersen
    15. Diana Andersson
    16. Therese Östby Fd Ericson
    17. Caroline Johansson
    18. Ann-Sofi Persson
    19. Marie Wester
    20. Martina Svensson

    Ser du ditt namn i listan?

    Då är du en av de lyckliga vinnarna. Kolla om du blivit taggad i en kommentar i tävlingsinlägget. Hör gärna av dig till oss via Messenger så berättar vi hur du kan få din tunna. Tack för ditt deltagande och grattis till vinsten!

    Mer att läsa

    Bräddmagasin ska skydda Vinån

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: För att undvika så kallad bräddning där spillvatten från Bergagårds pumpstation till Vinån i Falkenberg bygger Vivab nu ett så kallat bräddningsmagasin.

    Meny

    Bräddmagasin ska skydda Vinån

    Vinån ligger i ett vattenskyddsområde i Falkenberg. Under sommaren och hösten bygger Vivab ett bräddmagasin som ska skydda Vinån från förorenat spillvattnet.

    Med magasinet som planeras att byggas kan bräddning undvikas. Bräddning är en säkerhetsåtgärd som innebär att orenat vatten släpps ut för att undvika exempelvis källaröversvämningar vid kraftigt regn.

    Spillvatten kan istället rinna ut i magasinet som fylls på till dess att flödet minskar. Sedan rinner det tillbaka in i pumpstationen och vidare till avloppsreningsverket. Detta medför att Vivab från och med hösten 2023 inte kommer att behöva brädda spillvatten ut i Vinån.

    Vivab får LOVA-bidrag ifrån Länsstyrelsen för att utföra detta projekt då det beräknas ha stor inverkan på minskade utsläpp i Vinån.

    Vill du veta mer om projektet?

    Välkommen att kontakta:

    Projektledare
    Magnus Oknestam, Vivab
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    Telefon: 0757 27 42 14 (växel)

    Mer att läsa

    Källsjö vattenskyddsområde

    • Göm från sök: Nej
    • Ingress: Grundvattentäkten i Källsjö förser samhället med dricksvatten. Vattentäkten har sedan tidigare ett fastställt vattenskyddsområde som nu är i behov av uppdatering.

    Meny

    Källsjö vattenskyddsområde

    För att trygga försörjningen har Vivab tagit fram ett förslag till uppdaterat vattenskyddsområde med tillhörande vattenskyddsföreskrifter.

    • Just nu i projektet

      Nu har Favrabs styrelse beslutat om att skicka in förslag till beslut om vattenskyddsområde för Källsjö vattentäkt till Länssyrelsen för fastställande.

    • Tidigare i projektet

      23 maj 2023: samrådsmöte. Vivab presenterde tillsammans med Sweco förslag på nytt vattensyddsområde och nybyggnationen av vattenverk samt högreservoar.

    Dokument

    Vill du veta mer?

    Välkommen att kontakta:

    Miljöingenjör
    Annika Håkansson, Vivab
    Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
    Telefon: 0757- 27 40 00 (växel)

    Mer att läsa