Meny
Dricksvatten
Dricksvatten från grundvatten och ytvatten
Vårt dricksvatten kommer både från grundvatten och ytvatten. Grundvatten innebär att vattnet pumpas upp från brunnar i marken, medan ytvatten kommer från sjöar och vattendrag. Innan vattnet går ut i ledningsnätet går det genom en reningsprocess på våra vattenverk.
I Falkenberg kommer dricksvattnet från grundvatten. Vid de stora vattenverken förstärks grundvattnet även med ytvatten från Ätran. I Varberg används till största delen ytvatten från Neden, men när nivåerna i sjön är för låga fyller vi på med vatten från sjön Mäsen.
Ledningsnät
I våra två kommuner finns totalt cirka 300 mil VA-ledningar och detta utgör ett stort nät som ligger dolt under marken. Ledningsnätet består av tre typer av ledningar
- Dricksvattenledningar som levererar vårt livsviktiga dricksvatten från vattenverken och ut till dig som är kund. För att hålla rätt tryck på dricksvattennätet finns tryckstegringsstationer och reservoarer.
- Spillvattenledningar som transporterar avloppsvatten, som också kallas för spillvatten, till våra reningsverk. På grund av markförhållanden och ibland långa avstånd till reningsverken behöver ledningsnätet kompletteras med pumpstationer.
- Dagvattenledningar som leder regn-, smält- och dräneringsvatten från fastigheter och gator till recipienten (det mottagande vattendraget, till exempel Kattegatt). Genom att anlägga dagvattendammar i bostadsområden kan vi uppnå en fördröjning och naturlig rening av dagvattnet och utöka ledningsnätets kapacitet.
Vattnets hårdhet
Vattnets hårdhet är ett mått på hur mycket mineraler vattnet innehåller, främst kalcium- och magnesiumjoner. Vatten med låg halt av joner kallas mjukt och vatten med en hög halt joner kallas hårt.
I Varbergs och Falkenbergs kommuner har vi mjukt vatten (1-5°dH), med undantag för Åkulla, Fegen, Källsjö och Gunnarsjö där vattnet är medelhårt (5-10°dH). Du kan därför använda lägsta rekommenderade dosen av tvätt- och diskmedel och du behöver inte använda avhärdare till diskmaskinen.
pH-värde
pH är ett mått på vattnets surhetsgrad. pH-värdet kan bland annat vara bra att känna till för dig som har akvarium. I Varbergs och Falkenbergs kommuner ligger pH-värdet i området 7,4–8,7.
Vill du ha mer utförliga analysresultat för specifika områden är du välkommen att kontakta oss via e-post:
Uppdaterat 2024.06.13
Analysrapporter
Nedan finns analysrapporter från våra största vattenverk. För att ta del av analysrapporter från våra mindre verk, välkommen att kontakta oss via e-post
Kontakta oss
Vivabs kundservice
E-post:
Telefon: 0757-27 40 00
Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15
Legionella i vatten
I fastigheter där ledningar har för låg vattentemperatur eller i ledningar där vattnet står stilla en längre tid (så kallade blindledningar) kan legionellabakterier växa till. De trivs bäst när temperaturen är 20 till 45 grader.