>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

En rolig åktur på avloppsreningsverket

Du kanske inte visste det, men det vatten som du spolar ner i toaletten eller som rinner ner i handfatet genom avloppet åker på en liten utflykt till ett reningsverk. Där får vattnet en rejäl uppfräschning och rensas från allt som vi inte vill ha i vår natur.

Om du vill kan du faktiskt ta en digital rundtur på Getteröverket för att se hur det går till. Det är som att besöka en virtuell vattenpark, fast istället för vattenrutschkanor och simbassänger så får du en guidad tur om avloppsrening. Spännande, eller hur?

Vårt viktigaste livsmedel

Är du törstig som en kamel och vill ha något att dricka? Då har vi den perfekta lösningen för dig - dricksvatten!
Visste du att det faktiskt är vårt viktigaste livsmedel? Så skippa läsken och släck din törst på det fina dricksvattnet istället.

Tvätthall - både lyxigt och bra för miljön

Var rädd om vår planet och tvätta inte din bil på gatan eller vid uppfarten, för då kan förorenat vatten rinna ner i marken och skada växter och djur.

Så, vad ska du göra istället? Jo, åk till en tvätthall och ge din bil en riktig spa-behandling! Där finns allt du behöver för att tvätta din bil och du kan vara säker på att vattnet samlas upp och renas på ett ansvarsfullt sätt som är bra för miljön. Så nästa gång din bil behöver pysslas om, åk till tvätthallen och skäm bort din bil och vår planet samtidigt!

Återvinningsstationen – platsen för alla hjältar

På återvinningsstationen får du chansen att göra något riktigt fint. Du kan ge förpackningar en andra chans. Genom att återvinna dina förpackningar kan de bli nya förpackningar, igen och igen. Visste du till exempel att metall och glas går att återvinna hur många gånger som helst?

Rädda vår planet genom att göra smarta val i din vardag. Samla mjölkpaket, glasburkar, tidningar och andra hushållsförpackningar och lämna dem på din närmsta återvinningsstation. Den brukar ligga i närheten där du bor eller vid din mataffär. Bor du i lägenhet finns ett miljöhus där du kan sortera dina förpackningar.
Vi lovar att du känner dig som en miljöhjälte när du går därifrån!

Återvinningscentralen - en magisk plats

Välkommen till återvinningscentralen – platsen där magin händer. Här kan du genom ett trollslag ge saker ett nytt liv. Trasiga prylar lämnar du i någon av containrarna och hokus pokus kan materialet återvinnas och användas till nya prylar. Spelet som du tröttnat på, men som funkar alldeles utmärkt, kan någon annan ha kul med om du lämnar det till återbruket.

Kom in på en VR-tur på Holmagärde återvinningscentral nedan och lär dig om hållbar konsumtion på ett kul sätt.

Låt vattnet flyta på

Alltså, det är som en stor undervattens-motorväg! Precis som våra bilvägar på land är vattnets väg genom ledningar under marken. Men ibland blir ledningarna för gamla och då kan det bli stopp i trafiken eller till och med läckor. Då måste vi göra som på vägarna, laga eller och byta ut de gamla ledningarna. Dessutom måste vi bygga nya ledningar till de nya bostadsområdena.

Vattentornet - en tjusig vattenbehållare

Kanske har du redan gått en digital rundtur på vattenverket. Då vet du att det är där som vårt härliga dricksvatten tillverkas. Men hur kommer vattnet till ditt kök? Jo, från vattenverket pumpas vattnet ut i ledningar och upp i ett vattentorn. Från tornet skjutsas det vidare ut i vattenledningarna och hela vägen hem till dig.

Vattentornet står där så majestätiskt, ofta på en kulle. Men det är inte bara tjusigt utan har en viktig roll, eller två faktiskt. Tornet ser till att det är ett jämnt tryck i vattenledningarna och det fungerar också som en buffert, en gigantisk behållare att ta vatten ifrån, ifall det skulle bli problem med vattenledningarna eller i vattenverket.

Där matavfallet mixas till bränsle

Vet du vad som händer med ditt matavfall när du sorterar det rätt? Jo, avfallsbilen tar det på en spännande resa till biogasanläggningen i Gödastorp. Där blir matavfallet finfördelat till en grågrötig smet som kallas "slurry". Det låter kanske inte så gott, men det är faktiskt riktigt häftigt!

Smeten värms upp till en lagom varm temperatur på cirka 70 grader, och sen låter man den vara ifred i en syrefri miljö i ungefär en månad. Då händer det grejer, för där inne i "slurry-land" bildas metangas som sedan renas och kan användas som bränsle till bilar och bussar. Tänk att ditt matavfall kan hjälpa till att driva fordon framåt!

Egen brunn – en vattenfabrik i trädgården

Det är inte alla som är kopplade till kommunens vattenledningar. En del hem har en egen brunn för att få dricksvatten. Det är som att ha en privat mini-vattenfabrik i trädgården!

Men det är ett stort ansvar för dej som har en egen brunn. Du behöver själv se till att brunnen är ren och i bra skick, så att vattnet är fräscht och gott. Om du lyckas göra det bra kan du njuta av vattnet som din lilla vattenfabrik ger dig.

Biogödsel - som smoothie för våra åkrar

Vet du vad som händer med det som blir kvar när man förvandlat matavfallet till biogas? Det blir biogödsel! Och vet du vad som är så coolt med biogödsel? Jo, den kan användas på åkrarna istället för konstgödsel. Det är som att ge jorden en näringsrik smoothie istället för en sockrig läsk.

Och du, hjälp till att hålla smoothien ren från plast. Det gör du enkelt genom att sortera matavfallet rätt, alltså i den bruna papperspåsen. Tillsammans kan vi skapa ett härligt kretslopp!

Rent vatten till dig och dina barnbarns barn

Kompis, du vet väl att vatten är superviktigt? Vi behöver det för att leva. Men ibland tar vi det för givet och glömmer att det inte bara kommer från kranen. Det kommer ju egentligen från sjöar, åar och från marken. Dessa ställen kallas för vattentäkter och vi måste skydda dem från farliga ämnen så att inte vattnet gör oss sjuka. Därför har vi vattenskyddsområden där det finns stränga regler för vad för vad man får och inte får göra. Till exempel är det förbjudet att använda giftiga kemikalier och tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten. På så sätt kan vi se till att vattnet fortsätter vara rent och säkert – både för oss och för kommande generationer.

I dagvattendammen kan smådjuren ha fest

Vet du vad som händer med allt regnvatten som rinner av från hus, gator och trädgårdar? Det samlas i dagvattendammar! Där blir det renare, men där kan det också chilla och ta det lugnt ett tag. Då minskar trycket på dagvattenledningarna och skyddar våra bäckar och åar från att bli överbelastade.

Men det är inte allt - dagvattendammarna är också partyzoner för massor av djur och växter! De skapar en viktig biologisk mångfald som gör att fler arter kan hänga där och ha kul. Så nästa gång du går förbi en dagvattendamm, tänk på att det inte bara är en vanlig damm - det är en hel festlokal för småkrypen!

Vattnets kretslopp - lite poetiskt

Solens strålar är som en varm kram som omsluter sjöar, hav och åar. Som svar på solens kärleksfulla omfamning börjar vattnet att avdunsta och stiga uppåt. Vattenångan når höga höjder och möter den svala luften som får den att känna sig som hemma. Där uppe kondenseras den försiktigt och bildar mjuka, fluffiga moln som ser ut som bomullstussar på himlen.

Molnen svävar omkring och samlar på sig vatten. De blir tunga och väljer då att släppa sitt innehåll ner på jorden. Ibland är det regn, ibland är det snö. Men oavsett form så rinner det ner i sjöar, hav och åar som tar emot vattnet med öppna armar. Och när solen sedan återvänder och strålar sin värmande kärlek på vattnet, börjar allt om igen som en oändlig dans av vatten och sol.

Ta dig fram som en hjälte

Hördu kompis, visste du att vi kan bli miljöhjältar bara genom att byta till coola färdmedel som tåg, cykel eller genom att ta en promenad? Istället för att sitta och skumpa i en tråkig bil kan vi susa fram på två hjul eller ta en härlig promenad i den friska luften. Och visste ni att några av Vivabs sopbilar går på biogas? Det är så hållbart att man nästan får fjärilar i magen av lycka!

Och vet du vad som är ännu coolare? Att den bruna papperspåsen fylld med matavfall blir till biogas. Så nästa gång du sorterar matavfall, tänk på att man kan köra en bil ca 2,5 kilometer på en enda påse! Hur grymt är inte det?

Spara vatten är ganska enkelt ändå

Hej hej, jordvän! Ska vi ta en stund och snacka om hur vi kan använda vårt vatten på ett schysst sätt? Ja, bra tänkt!

Först och främst, om du går på toa så får du gärna spola ner kiss och bajs i toaletten. Men allt annat? Det hör hemma i soporna, min vän!

När du diskar tallrikar och grytor, se till att torka av allt fett innan du börjar diska. Det gör livet enklare för reningsverket. Om du diskar för hand, använd en diskbalja eller propp i stället för att låta vattnet rinna. Låter du diskmaskinen göra jobbet, se till att den är helt full innan du trycker på knappen.

Och du, när du borstar tänderna eller duschar, stäng av vattnet när du inte behöver det. Då sparar du massor av vårt värdefulla vatten.

Tack för att du är med och bidrar till en bättre värld, du är grym!

Det är lätt att spola rätt

Under gatan går det långa rör som transporterar vatten, vi kallar dem för vattenledningar. Det finns olika sorters ledningar:

  • De som levererar dricksvattnet hem till dig
  • De som för bort vattnet som rinner ner från ditt tak
  • De som transporterar bort vattnet du spolar ner i avloppet hemma hos dig

Låt oss snacka lite om den tredje sorten. För det finns många människor som tror att man kan spola ner vad som helst i toaletten och sen glömma bort det.
Det går tyvärr inte. 

Det är viktigt att inte spola ner skräp eller matfett i avloppet. För när dessa saker samlas i ledningarna kan det bildas riktiga klumpar som gör att det blir stopp.
Så vad ska du spola ner i toaletten? Bara kiss, bajs och toalettpapper. Allt annat ska du slänga i en papperskorg. På så sätt kan du bidra till att hålla ledningarna rena och fina.

Tips! Ha en papperskorg i badrummet för allt som inte ska spolas ner.

Sortera avfallet, hur svårt kan det vara?

Att sortera sitt avfall är superviktigt! Men ibland kan det vara svårt att veta vad som ska slängas var. Vet du vilket som är det vanligaste felet vi gör när vi sorterar? Jo, att slänga matavfall (till exempel fruktskal eller kycklingben) i det gröna avfallskärlet som är till för restavfall.

Ett annat vanligt misstag är att vi lägger matavfallet i en plastpåse istället för i den bruna papperspåsen som är till för matavfallet. Men varför är det så bra att matavfallet hamnar i de bruna påsarna från Vivab? Jo, för det blir till biogas!

Brun påse med matavfall i brunt kärl blir biogas. Enkelt, eller hur?

Vem vill ha plast i maten?

Det finns många anledningar till nedskräpning. Ibland kan det vara ett sopkärl som vält, ibland kan vi ha glömt kvar skräpet av misstag eller så är det någon som faktiskt slängt sina sopor medvetet på marken.

Oavsett vad, så hör inte skräp hemma på gator, i hav eller i naturen! Det kan skada naturen, djuren och till och med människors hälsa. Plast, till exempel, kan brytas ner till allt mindre bitar och hamna i fiskars mat. Det är inte bara dåligt för fisken, utan kan också hamna på våra tallrikar.