Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Ansluta till vatten och avlopp

Vill du ansluta din fastighet till kommunalt vatten och avlopp? Om du bor inom vårt verksamhetsområde gör du det genom att skicka in en beställning till oss på Vivab. Även du som bygger om eller bygger till på din fastighet behöver göra en beställning.

Beställning av ny anslutning

All ny anslutning av tomter och byggnader till kommunalt vatten och avlopp ska först godkännas av Vivab. Gör din beställning via "Mina sidor" och skicka med planritningar och VA-ritningar.

Kommunen fattar beslut om verksamhetsområden för kommunalt VA. För att få ansluta måste din fastighet ligga inom ett verksamhetsområde. Ligger din fastighet utanför ett verksamhetsområde kan en anslutning via avtal vara möjlig.

Här kan du se om din fastighet ligger inom ett verksamhetsområde

Skriv in din fastighets adress eller fastighetsbeteckning i sökrutan.

Verksamhetsområdena är markerade med röd eller grön färg i kartan.

Beräkna kostnaden för att ansluta din fastighet till vatten och avlopp

Här nedan kan du göra en ungefärlig beräkning vad det skulle kosta att ansluta din fastighet till den kommunala vatten- och avloppsanläggningen. Kostnaden baseras på 2024 års taxor. Beräkningen gäller för nyanslutning av ett enbostadshus eller ett flerbostadshus inom verksamhetsområdet. Du kan också skicka in en förfrågan på Mina sidor för att få en uppskattad kostnad.m2
Summa, kronor inklusive moms:

Fastighetens servisventil får bara hanteras av Vivab

Vid tomtgränsen till varje fastighet inom verksamhetsområdet finns en ventil som öppnar och stänger av vattnet till fastigheten. Den kallas servisventil. När du ska ansluta din fastighet upprättar vi ledningar, som kallas servisledningar, och en förbindelsepunkt vid tomtgränsen. Det är detta som förbinder fastighetens ledningar med det kommunala ledningsnätet. Denna punkt utgör gränsen mellan Vivabs ansvarsområde och ditt ansvarsområde som fastighetsägare. Servisventilen får endast hanteras av Vivabs personal. 

Tillgång till vatten under byggtiden

För att få tillgång till dricksvatten under tiden som du bygger nytt hus eller vid etablering på en byggarbetsplats behöver du göra en beställning av byggvatten. Det gör du via "Mina sidor". Tänk på att skicka med en ritning på önskad förbindelsepunkt.

Tänk på att det måste göras senast två veckor innan önskad tidpunkt för anslutning. Anslutningen sker i samråd med oss, det är bara Vivabs personal som får hantera servisventilen i gatan. Debitering av byggvatten sker enligt varje kommuns gällande VA-taxa. 

Har du redan lämnat in en beställning för vatten och avlopp för ett vanligt villabygge behöver du inte lämna in en separat beställning för byggvatten. Kontakta vår kundservice så hjälper de dig att beställa byggvatten. 

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15


Vad händer när jag lämnat in min beställning?

Läs mer om vad som gäller för byggvatten och när du kan ansluta din fastighet i dokumentet nedan:

Tjänster för vatten och avlopp

När du ansluter till kommunalt vatten och avlopp finns en avgiftsskyldighet för tjänsterna:

  • dricksvatten

  • spillvatten (vattnet från ditt avlopp)

  • dagvatten (regn- och smältvatten)

Vilka av dessa tjänster som är aktuella beror på inom vilket verksamhetsområde fastigheten ligger.

Tomtyteavgift

Tomtytan anges enligt fastighetens totala areal.

Bostadsenhets-avgift

En fast avgift som baseras på hur många bostadsenheter det finns i fastigheten. En bostadsenhet definieras som att den kan nyttjas fristående och innehåller toalett och köksutrymme, pentry eller kokvrå. En normalvilla faktureras en bostadsenhetsavgift, medan ett flerfamiljshus, som består av flera bostadsenheter, faktureras flera bostadsenhetsavgifter. 

Exempel: Ett enbostadshus med gäststuga inredd med kök och badrum faktureras två bostadsenhetsavgifter.

Taxor och bestämmelser

Avlopp i garage

Garage som nybyggs för privat bruk, såsom villagarage med plats för ett fåtal fordon, ska som regel inte ha någon golvbrunn. Anledningen är att det finns risk för att olja eller andra miljöfarliga vätskor rinner ut och förorenar mark eller vatten.

Golvbrunnar i garage kan även innebära en förhöjd risk för inträngning av vatten vid kraftigt regn.

Vill du kunna samla upp smältvatten (till exempel från snö på bilen) kan du installera avdunstningsrännor i golvet där smältvattnet får avdunsta eller som du tömmer manuellt.