Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Ansluta till vatten och avlopp

Vill du ansluta din fastighet till kommunalt vatten och avlopp? Om du bor inom vårt verksamhetsområde gör du det genom att skicka in en anmälan till oss på Vivab. Även du som bygger om eller bygger till på din fastighet behöver anmäla det till oss.

Anmälan om ny anslutning

För att ansluta din fastighet till den kommunala vatten- och avloppsanläggningen behöver du skicka in en anmälan till oss. Det gör du genom Mina sidor. I anmälan behöver vi planritningar och VA-ritningar. För att få ansluta till den kommunala VA-anläggningen måste fastigheten ligga inom kommunernas verksamhetsområde. Verksamhetsområdet bestäms av respektive kommun. Även fastigheter utanför verksamhetsområdet kan få ansluta, men då behöver ett avtal upprättas. Det görs först efter att du gjort en anmälan av anslutning. 

Här kan du se om din fastighet ligger inom verksamhetsområdet

Beräkna kostnaden för att ansluta din fastighet till vatten och avlopp

Här nedan kan du göra en ungefärlig beräkning vad det skulle kosta att ansluta din fastighet till den kommunala vatten- och avloppsanläggningen. Kostnaden baseras på 2023 års taxor. Beräkningen gäller för nyanslutning av ett enbostadshus eller ett flerbostadshus inom verksamhetsområdet. Du kan också skicka in en förfrågan på Mina sidor för att få en uppskattad kostnad.m2
Summa, kronor inklusive moms:

Fastighetens servisventil får bara hanteras av Vivab

Vid tomtgränsen till varje fastighet inom verksamhetsområdet finns en ventil som öppnar och stänger av vattnet till fastigheten. Den kallas servisventil. När du ska ansluta din fastighet upprättar vi ledningar, som kallas servisledningar, och en förbindelsepunkt vid tomtgränsen. Det är detta som förbinder fastighetens ledningar med det kommunala ledningsnätet. Denna punkt utgör gränsen mellan Vivabs ansvarsområde och ditt ansvarsområde som fastighetsägare. Servisventilen får endast hanteras av Vivabs personal. 

Tillgång till vatten under byggtiden  

För att få tillgång till dricksvatten under tiden som du bygger nytt hus eller vid etablering på en byggarbetsplats behöver du göra en anmälan hos oss.  Den gör du via Mina sidor. Tänk på att skicka med en ritning på önskad förbindelsepunkt.

Tänk på att det måste göras senast två veckor innan önskad tidpunkt för anslutning. Anslutningen sker i samråd med oss, det är bara Vivabs personal som får hantera servisventilen i gatan. Debitering av byggvatten sker enligt varje kommuns gällande VA-taxa. 

Har du redan lämnat en anmälan för vatten och avlopp för ett vanligt villabygge behöver du inte lämna in en separat anmälan för byggvatten. Kontakta vår kundservice så hjälper de dig att beställa byggvatten. 

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Öppettider
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15


Vad händer när jag lämnat in min anmälan?

Läs mer om vad som gäller för byggvatten och när du kan ansluta din fastighet i dokumentet nedan:

pdf När VA anmälan lämnats in (199 KB)

Tjänster för vatten och avlopp

När du ansluter till kommunalt vatten och avlopp finns en avgiftsskyldighet för tjänsterna:

  • dricksvatten

  • spillvatten (vattnet från ditt avlopp)

  • dagvatten (regn- och smältvatten)

Vilka av dessa tjänster som är aktuella beror på inom vilket verksamhetsområde fastigheten ligger.

Tomtyteavgift

Tomtytan anges enligt fastighetens totala areal.

Bostadsenhets-avgift

En fast avgift som baseras på hur många bostadsenheter det finns i fastigheten. En bostadsenhet definieras som att den kan nyttjas fristående och innehåller toalett och köksutrymme, pentry eller kokvrå. En normalvilla faktureras en bostadsenhetsavgift, medan ett flerfamiljshus, som består av flera bostadsenheter, faktureras flera bostadsenhetsavgifter. 

Exempel: Ett enbostadshus med gäststuga inredd med kök och badrum faktureras två bostadsenhetsavgifter.

Taxor och bestämmelser

Avlopp i garage

Garage som nybyggs för privat bruk, såsom villagarage med plats för ett fåtal fordon, ska som regel inte ha någon golvbrunn. Anledningen är att det finns risk för att olja eller andra miljöfarliga vätskor rinner ut och förorenar mark eller vatten.

Golvbrunnar i garage kan även innebära en förhöjd risk för inträngning av vatten vid kraftigt regn.

Vill du kunna samla upp smältvatten (till exempel från snö på bilen) kan du installera avdunstningsrännor i golvet där smältvattnet får avdunsta eller som du tömmer manuellt.