Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Toalett och hygien vid en kris

Vid ett avbrott i vattenleveransen kan du inte spola i toaletten. Det är viktigt att fundera över hur du då kan lösa dina behov.

Om det blir ett långvarigt avbrott kommer vi att informera om hur vi vill att du ska hantera dina toalettbesök tills krisen är över. Vi kan till exempel sätta ut bajamajor. Men för de första dagarna är det bra att ha en egen plan. 

Fortsätt tvätta dig noga

I en krissituation är det viktigt att fortsätta sköta sin hygien för att unvika smitta och sjukdomar. Du behöver tvätta dig och borsta tänderna varje dag. Vatten och tvål är det bästa men om vi har brist på vatten så kan våtservetter och handsprit vara ett bra alternativ. 

Planera för dina toalettbesök

Om det inte går att spola på toaletten behöver du ha en plan för hur du ska kissa och bajsa. Om det inte finns vatten är det viktigt att du inte forsätter spola ner saker i toaletten. Då kommer det att bli stopp. 

Kissa?

Om du bor i hus med trädgård eller har nära till skog eller grönområde är det enklaste att kissa utomhus. Tänk på att ta med dig toapper eller våtservetter och slänga det i soporna. Det går även att kissa i toaletten och låta bli att spola. Tänk på att slänga toapappret i sopkorgen och håll locket stängt. Det kan börja lukta efter ett tag. 

Bajsa? 

Om du bor enskilt eller nära en skog kan du gräva en liten grop att bajsa i, sen täcker du den med jord, löv eller något annat från naturen. Tänk på att ta med dig toapper eller våtservetter och slänga det i soporna. 

Har du inte möjlighet att göra dina behov utomhus kan du använda en kraftig påse och placera i toaletten eller ännu hellre - i en hink med tätslutande lock. Det kan vara bra att använda ett absorberande material att täcka över med, till exempel kompostströ eller sönderrivet tidningspapper. Det minskar även lukten litegrann. 

Bra att ha hemma

  • Våtservetter
  • Handsprit
  • Kraftiga soppåsar
  • Hink med tätslutande lock
  • Kompostströ eller annat absorberande material

Bajsa med hänsyn

Svenska turistföreningen har bra tips på hur du bajsar och kissar utomhus på ett hänsynsfullt sätt. 

Läs mer om Bruna kortet