Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Dagvatten i Långasand

Det kommunala dagvattensystemet i Långasand byggs ut för att säkra en effektiv och hållbar hantering av dagvatten som kommer från gator och tomtmark.

Bakgrund till projektet

Långasands samfällighet inkom den 18 april 2022 med en begäran till Länsstyrelsen att få till stånd en permanent lösning av dagvattenhanteringen i området Långasand.

Länsstyrelsen i Hallands län beslutade att Falkenbergs kommun senast den 30 juni 2027 ska bestämma verksamhetsområde samt tillgodose behovet av vattentjänster gällande dagvatten genom en allmän anläggning. Falkenbergs Kommun överklagade Länsstyrelsens beslut i sin helhet och genomförandetiden till Mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen ändrade genomförandetiden på det överklagade beslutet så att skyldigheten för Falkenbergs kommun ska vara fullgjord senast inom fem år från att domen vann laga kraft, vilket den gjorde 17 januari 2025.

Det kommer att krävas samverkan mellan Vivab, Falkenbergs kommun, vägföreningen, markägare och eventuella markavvattningsföretag för att säkerställa att projektet blir framgångsrikt.

En viktig utbyggnad av dagvattensystemet

Projektet syftar till att säkerställa en effektiv, hållbar och framtidssäkrad hantering av dagvatten som kommer från gator och tomtmark i Långasand. 

När verksamhetsområde för dagvatten beslutats kommer projektet med att anlägga en allmän anläggning för dagvatten i Långsand påbörjas. Den allmänna anläggningen består av diken, dagvattendammar och dagvattenledningar i marken.

I projektet ansvarar Vivab för att tillgodose behovet av vattentjänster gällande dagvatten. Hanteringen av naturvatten i Långasand ansvarar respektive markägare för. Begreppsförklaring för dagvatten och naturvatten hittar du längre ned på denna sida.

Du som har en fastighet i verksamhetsområdet

Alla fastighetsägare som ingår i verksamhetsområdet kommer att få en förbindelsepunkt, en ledning till sin fastighet där man kan ansluta dagvatten från sin fastighet. Det är fastighetsägarens ansvar att utföra åtgärder, till exempel anlägga ledning från befintlig stenkista till förbindelsepunkten inom sin egna fastighet.

Fastighetsägare i Långasand ska redovisa hur dagvattnet hanteras på sin fastighet. Detta ska göras inom ett år från när förbindelsepunkten upprättats vid fastighetsgränsen.

Alla fastighetsägare som ingår i verksamhetsområdet kommer att få betala en anläggningsavgift samt årlig brukningsavgift, när dagvattenanläggningen är utbyggd. Avgiften utgår från den VA-taxa som gäller när VA-anläggningen är utbyggd. Därför kan vi i nuläget inte veta vilken avgiften blir.

Projektets påverkan

Projektet kommer medföra begränsad framkomlighet för gående och trafik i viss mån i olika etapper. Vivab informerar i god tid innan du som fastighetsägare/boende berörs.

Avbrott i vatten och avlopp kommer förekomma i kortare perioder, från kortare avstängningar upp till en dag. Vivab informerar berörda i god tid innan planerad avstängning. 

Tidplan

I nuläget har vi ingen bestämd tidplan för projektet, detta är för tillfället under utredning. Enligt Länsstyrelens beslut ska en allmän anläggning för dagvatten i Långasand vara utbyggd senast den 31 december 2029. 

När tidplanen för projektet är bestämd hittar du den här.

Begreppsförklaring

  • Dagvatten: Ytligt avrinnande regn- och smältvatten från hustak, gator, parker med mera. Dagvatten leds bort i dagvattenledningar till en recipient (vattendrag som tar emot vattnet, till exempel Kattegatt). 
  • Dräneringsvatten: Vatten som avleds genom dränering, exempelvis vatten som samlats upp vid dräneringen av en husgrund. Dräneringsvatten är också som dagvatten.
  • Naturvatten: Kallas även "icke urbant vatten". Består av regn och smältvatten som rinner av från icke bebyggda områden som skogar, åkrar, ängar, etc. Naturvatten får inte ledas bort via det allmänna dagvattensystemet.
  • Servis: Rörinstallation som förbinder en fastighet med det allmänna ledningsnätet.
  • Förbindelsepunkt: Den punkt där fastighetens servisledningar ansluts till det allmänna ledningsnätet. Förbindelsepunkten ligger vanligtvis vid tomtgränsen.
  • Ledningsnät: Ledningar som ingår i samhällets infrastruktur. För VA (vatten och avlopp) utgörs ledningsnätet av ledningar för dricksvatten, avloppsvatten och dagvatten. 
  • Fastighet: Markområde med tillhörande byggnader.

Frågor och svar

Hur lång tid har jag på mig?

När förbindelsepunkten upprättats vid din fastighet har du ett år på dig att ansluta ledningar för dagvatten från din fastighet.

När börjar arbetet?

I nuläget har vi ingen bestämd tidplan för projektet, detta är för tillfället under utredning. Enligt Länsstyrelens beslut ska en allmän anläggning för dagvatten i Långasand vara utbyggt senast den 31 december 2029. 

Vad behöver jag göra?

Alla fastighetsägare som ingår i verksamhetsområdet kommer att få en förbindelsepunkt, en ledning till sin fastighet där man kan ansluta dagvatten från sin fastighet. Det är fastighetsägarens ansvar att utföra åtgärder, till exempel anlägga ledning från befintlig stenkista till förbindelsepunkten inom sin egna fastighet.

Fastighetsägare i Långasand ska redovisa hur dagvattnet hanteras på sin fastighet. Detta ska göras inom ett år från när förbindelsepunkten upprättats vid fastighetsgränsen.

Du kan läsa mer om hur du hanterar ditt dag- och dräneringsvatten i broschyr "Dag och Dräneringsvatten". Du hittar den under Dokument på denna sida.

Vad blir anslutningskostnaden?

Alla fastighetsägare som ingår i verksamhetsområdet kommer att få betala en anläggningsavgift samt årlig brukningsavgift, när dagvattenanläggningen är utbyggd. Avgiften utgår från den VA-taxa som gäller när VA-anläggningen är utbyggd. Därför kan vi i nuläget inte veta vilken avgiften blir. För mer information om kostnad för anslutning, klicka här: Kostnad för vatten och avlopp.

Behöver arbetet på tomten besiktigas innan inkoppling?

Vivab kommer genomföra kontroller av anslutningarna. Detta görs innan ledningen ansluts till förbindelsepunkten och tas i drift.

Kommer ni hålla ett informationsmöte?

Ja, Vivab kommer hålla ett informationsmöte under senhöst/vinter 2025.

Kommer ni följa upp arbetet?

Ja, Vivab kommer att följa upp arbetet i Långasand när projektet är genomfört.

Hur långt sträcker sig fastighetsägarens ansvar för ledningarna?

Du som fastighetsägare ansvarar för dina ledningar fram till det vi kallar förbindelsepunkt, den ligger vanligtvis vid tomtgränsen. Inne på din tomt är det alltså du som ansvarar för dina ledningar.


Vill du veta mer om projektet?

Välkommen att kontakta:

Projektledare
Lars-Erik Johansson
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Projektledare
Mikael Wikberg
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Vattenstrateg
Helen Nilsson
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Telefon Kundservice:
0757-27 40 00

Just nu i projektet

Vivab har som ansvarig VA-huvudman i uppdrag att tillgodose behovet av vattentjänster gällande dagvatten genom en allmän anläggning i Långasand. Under hösten 2025 kommer en dagvattenutredning tas fram, bland annat för att utreda den geografiska utbredningen av verksamhetsområdet.  


Dokument