Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Minska matsvinnet

För att producera livsmedel används stora mängder vatten, energi, konstgödsel och kemikalier. Om vi minskar svinnet kan maten räcka till fler utan att öka påverkan på klimat och miljö.

Enkelt med några nya vanor

Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Med lite planering och några enkla tumregler kan du minska matsvinnet rejält och dessutom få pengar över.

Här är några enkla sätt:

  • Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  • Planera dina inköp. Handla inte mer mat än vad som kan ätas upp.
  • Laga och servera lagom mycket mat.
  • Blir det ändå mat över, gör matlådor eller använd resterna till att laga en ny rätt
  • Förvara maten rätt
  • Lita på dina sinnen - lukta, smaka och känn istället för att lita blint på bäst före-datum.

Men matavfallet blir ju biogas, det är väl bra?

Visst är det bra att vårt matavfall kommer till nytta och blir biogas och biogödsel till våra åkrar. Men det är mycket bättre för klimatet att inte slänga maten alls.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Om matsvinn i de globala målen

Matsvinn tas upp i FN:s globala mål 12 Hållbar konsumtion och produktion. Delmålet 12.3, fokuserar på att halvera det globala matsvinnet per person på konsument- och detaljhandelsnivå samt minska matförluster i produktions- och distributionskedjan. Arbetet med att minska matsvinn bidrar därför både till hållbar resursanvändning och minskad miljöpåverkan.