Meny
Tvätta bilen i biltvätt
Vad är fultvätt?
Att fultvätta är att tvätta bilen på gatan och låta orenat vatten rinna rakt ut i naturen och förorena grundvatten, närmsta vattendag, sjö eller hav.
Fem myter om biltvätt
Nedan reder vi ut varför det är bättre att tvätta bilen i en biltvätt (eller bilhall) istället för på gatan.
Är det inte sämre för miljön att köra bilen till en biltvätt än att stanna hemma och tvätta den?
Nej, för när du tvättar bilden direkt på gatan går olja, tungmetaller och andra giftiga ämnen rakt ut närmsta sjö eller vattendrag. Om du tvättar bilen i en biltvätt (eller tvätthall) i samband med att du tankar eller gör andra ärenden så belastar du inte miljön med onödig bilkörning.
Att tvätta på gatan är väl inte värre än när det regnar på bilen?
Det kan tyckas logiskt men så är det faktiskt. Regnvatten löser inte upp oljor och miljöfarliga ämnen som fastnat på bilen. För det behövs bilvårdsprodukter som också ofta innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen. I en biltvätt samlas dessa ämnen upp i stället för att släppas ut i naturen.
Bilen blir väl inte ren om man använder miljövänliga bilvårdsprodukter?
Jo, miljövänliga bilvårdsprodukter är minst lika effektiva mot smuts och många av dem får ofta bra betyg i tester. Skillnaden är att de är bättre för miljön.
Är det okej att tvätta bilen på gatan om jag använder miljömärkta produkter?
Nej, det är aldrig okej att tvätta bilen på gatan eftersom smutsvattnet innehåller asfaltsrester, olja, tungmetaller och andra giftiga ämnen. Det är bara i en biltvätt som dessa ämnen kan separeras från vattnet.
Det är väl bättre för miljön att tvätta bilen mer sällan?
Nej, det stämmer inte. Kör du bil ofta bör du helst tvätta bilen två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Då hinner inte olja, asfaltsfläckar och vägsalt bita sig fast och du får lättare bort det.
Källa: Svenskt vatten
Tips från vår hållbarhetsexpert!
Vivabs hållbarhetsexpert tipsar om att det är enkelt att tvätta bilen rätt - tvätta den i en tvätthall. När du tvättar din bil hemma hamnar farliga ämnen i vår natur och riskerar att förorena vårt vatten.
Fler tips från våra hållbarhetsexperter hittar du här: Hållbarhetsexperterna