Meny
VÅGA - nytt vattentorn i Varberg
Större kapacitet och säkrare dricksvattenleverans
Ett vattentorn utgör en viktig samhällsfunktion och ska skapa ett stabilt och tillräckligt högt tryck i hela kommunens ledningsnät. Det ska också vara en reservvolym som ska kunna förse invånarna med dricksvatten vid driftsstopp i vattenverk eller på ledningsnät.
Vattentornet i Håsten har varit i behov av en större renovering sedan en tid tillbaka. Tornets reservoar på 2 000 kubikmeter, är inte stor nog för att möta den växande stadens behov.
Med VÅGAs reservoar på 10 000 kubikmeter vatten, kan både oförutsedda och planerade avbrott i dricksvattenleveransen hanteras på ett bra sätt.
Optimal placering och vågad utformning
VÅGA har byggts på Bastekullen i Träslöv – en plats på höjden som ger ett optimalt vattentryck. VÅGA syns både inifrån Varbergs centralort och från E6:an och blir ett världsunikt landmärke för Varberg.
Minimal miljöpåverkan
Tornets miljöpåverkan har varit en stor del i planeringen – både vad gäller byggnation och placering. Reservoarens långsträckta utformning är fördelaktig på platsen – både ur ett arkitektoniskt perspektiv, men också för att minimera fotavtrycket på kullen. Hänsyn tagits till natur och kulturvärden och till att Bastekullen fortsättningsvis ska kunna vara ett tillgängligt natur- och friluftsområde.
Vågas belysning
Vågas arkitektur, med sina välvda former, skapar en lätthet som smälter in i landskapet och ger kopplingar till havet. Belysningen framhäver tornets material och former med mjuka kontraster och naturliga övergångar. Ljuset är riktat för att skapa skuggor och former som lyfter fram vågrörelsen i arkitekturen.
Ljusstyrkan är låg och anpassas efter omgivningen för att skapa en subtil effekt som syns på långt håll. Ett varmt ljus används för att minska påverkan på djur och natur i området.
Fakta
Tornets höjd: +79 m.ö.h
Läge: Bastekullen i Träslöv
Reservoarvolym: 10 000 m3
Material: Betong, ca 7800 m3
Livslängd: ca 100 år
Entreprenör: Veidekke
Projektform: Partnering
Uppskattad kostnad 2022: cirka 390 miljoner kr
Uppskattad kostnad 2023: cirka 500 miljoner kr
Finansiering: Projektet finansieras via taxor som betalas av VA-kollektivet, det vill säga de invånare som nyttjar kommunens VA-tjänster.
VÅGA – Varbergs water tower
Varberg's new water tower, VÅGA, located on Bastekullen in Träslöv, is a key part of the municipality's long-term water planning to ensure a reliable drinking water supply for a growing city. With a reservoir of 10,000 cubic meters—five times larger than the old tower in Håsten—it can handle both planned and unforeseen disruptions. Its elevated location optimizes water pressure, and the unique architecture makes the tower a new landmark. Commissioned in 2024, the tower is designed with minimal environmental impact to preserve Bastekullen's natural and cultural values.
The tower is a protected facility. This means that:
- Climbing or attempting to enter the tower is prohibited.
- Flying drones over the tower is prohibited.
- Security guards may require you to provide your name, date of birth, and address in accordance with Section 10 of the Protective Security Act.

Våga - ett skyddsobjekt
Om jag befinner mig vid Våga, är det något jag bör tänka på?
Du får röra dig fritt runt Våga som står ståtligt på Bastekullen och blickar ut över Varberg. Gå gärna runt i området, ta en promenad och njut av utsikten!
Följande gäller vid Våga:
- Du får inte försöka ta dig in på objektet eller klättra på objektet.
- Du får inte flyga drönare över objektet eller landa med drönare på taket.
Våga skyddas bland annat av skyddsvakter. Du är skyldig att lyda skyddsvakten som bevakar objektet och är skyldig att uppe ditt namn, födelsedatum och hemvist (var du bor). Du ska gå med på att bli kroppsvisiterad och att ditt fordon blir genomsökt. Lyder du inte skyddsvakten kan du bli avvisad från platsen av skyddsvakt. Om du inte avvisar dig från platsen kommer skyddsvakten avlägsna dig. Kommer du tillbaka efter att ha blivit avlägsnad blir du tillfälligt omhändertagen av skyddsvakt för att sedan bli överlämnad till polis.
Hur vet jag att något är klassat som ett skyddsobjekt?
Skyddsobjekt är tydligt uppmärkta med gula skyltar med svart text som det står skyddsobjekt på. Det finns även symboler som beskriver vilken typ av förbud som gäller vid objektet.
Vad är ett skyddsobjekt?
Ett skyddsobjekt är en anläggning eller ett område som behöver ett förstärkt skydd mot en viss typ av brott. Dessa anläggningar anses ofta vara samhällsviktiga, där märkningen skyddsobjekt fungerar som ett juridiskt skydd. Ett skyddsobjekt kan vara många saker. Det kan vara en byggnad, ett område, en båt eller något annat som anses behöva ha ett förstärkt skydd. Skyddsobjekt har ett ökat skydd och utökad övervakning. De skyddas bland annat med hjälp av skyddsvakter.
Det är Skyddslagen (2010:305) som bestämmer och reglerar vad du får göra och inte göra vid ett skyddsobjekt. Bryter en individ mot lagen väntar böter eller fängelse. Enligt Skyddslagen (2010:305) kan en person bli dömd till fängelse redan vid oaktsamhet eller försök till brott. Detta skiljer Skyddslagen mot annan lagstiftning där skyddslagen har en högre straffskala redan vid oaktsamhet eller misstanke till brott. Du kan läsa mer om Skyddslagen här: Skyddslag (2010:305) | Sveriges riksdag
Vilka får bevaka ett skyddsobjekt?
De som får bevaka skyddsobjekt i Sverige är civila skyddsvakter, polis eller militära skyddsvakter. Samtliga har fullständigt lagstöd för att skydda och övervaka skyddsobjekt. Ingen annan har rätt att bevaka skyddsobjekt och använda sig av Skyddslagen.
Vad är en skyddsvakt?
Det finns två typer av skyddsvakter och skyddsobjekt: civila och militära. Samtliga civila skyddsobjekt bevakas av civila skyddsvakter. Den andra typen av skyddsvakter är militära skyddsvakter som skyddar militära skyddsobjekt. Både civila och militära skyddsvakter får vara beväpnade för att skydda anläggningen. Skyddslagen (2010:305) säger att skyddsvakter har rätten att agera mot personer som befinner sig inom, invid och söker tillträde till objektet.
Det innebär bland annat att skyddsvakten rätt att kräva viss information av dig, närmare bestämt namn, födelsetid och hemvist om du befinner dig i anslutning till ett skyddsobjekt. Med andra ord vad du heter, när är du född och var du bor. Uppger du inte det har vakten rätt att (1) avvisa dig från platsen, (2) avlägsna dig om du inte lyssnar och (3) tillfälligt omhänderta dig i väntan på polis. En skyddsvakt har även rätt att kräva en genomsökning av ditt fordon. Om du nekar tillträde till ditt fordon har skyddsvakten rätt att tillfälligt omhänderta dig.
Skyddsvakter har rätt att agera redan vid misstanke till brott. Skyddsvakter har alltså rätten att göra ingripande vid en lägre punkt i misstankegraden, redan innan ett brott har påbörjats, som att försöka ta sig in i en byggnad eller klättra över ett staket. I jämförelse har väktare enbart rätt att gripa en person på bar gärning, alltså när ett brott redan är påbörjat. I detta exempel när en person har klättrat över ett staket eller brutit sig in i en byggnad. Skulle en skyddsvakt behöva ta ett föremål från en individ lämnas föremålet över till polis.
Så påverkas du av driftsättningen
Driftsättning har planerats noga för att du som kund ska märka så lite som möjligt. Men justeringar under arbetets gång kan göra att du som kund kan uppleva till exempel ett förändrat tryck eller luft i ledningarna. Det är ofarligt och helt normalt för den här typen av arbete.
Följ VÅGA på Instagram
Vanliga frågor och svar
VÅGA - nytt vattentorn i VarbergTidplan
-
2019
Planering och projektering
-
2021
Byggstart
-
2024
Tornet tas i drift
Just nu i projektet
Vintern 2024: Driftsättning av tornet sker i flera steg, med målsättning att vara klar till jul.
Tidigare i projektet
Hösten 2024: Olika tester och besiktning av tornet görs inför driftsättning.
Sommaren 2024: Byggnationen av tornet avlutas och täthetsprov genomförs.
2022- våren 2024: Pelarna gjuts och därefter reservarens botten och följt av väggar.
2021 Förberedande markarbete med avverkning av växtlighet gjordes med hänsyn till fågellivet på plats. Sprängningsarbete genomfördes för att skapa plats för tornets teknikhus och centrumpelare. Förberedande ledningsarbeten genomfördes.
2020 Detaljplanen för tornet vann laga kraft under våren. Detaljprojektering färdigställdes. Beslut om att bygga VÅGA togs av Varbergs kommun. Entreprenörskontrakt tecknades mellan VIVAB och Veidekke.
2019 Öppet hus hölls för att besvara allmänhetens frågor om vattentornet. Detaljplanen för vattentornet var på samråd. Veidekke Entreprenad AB kontrakterades till uppdraget att bygga det nya vattentornet i Varberg. Vivab fick tillgång till marken där VÅGA planeras att byggas. VÅGA nominerades till World Architecture News Award samt i kategorierna ”Infrastructure” och ”Competition entries” på World Architecture Festival, WAF i Amsterdam.
2018 Tre arkitektfirmor presenterade förslag på gestaltning av tornet. Uppdrag: Med vatten som utgångspunkt ska tornet ska symbolisera trygghet, kraft och kreativitet. Med tanke på det exponerade läget i landskapet var det viktigt att ge vattentornet en utmanande gestaltning. White arkitekter, valdes fram av en kommunövergripande jury.