Meny
Fettavskiljare
Verksamheter som riskerar att släppa ut större mängder fett i avloppet ska ha en fettavskiljare. Den separerar fett och oljor från vatten för att undvika stopp i avloppssystemet.
Vem behöver fettavskiljare?
En fettavskiljare separerar fett från vatten, till exempel matfett och olja, för att undvika att fettet orsakar stopp i avloppssystemet. Vanligtvis ställs krav på fettavskiljare för lokaler där livsmedel tillagas eller bereds. Exempel på sådana verksamheter är:
- Bageri, café, konditori
- Livsmedelsbutik, catering
- Restaurang, gatukök, hamburgerbar, salladsbar
- Livsmedelsindustri, slakteri, charkuteri, rökeri, friteringsanläggning
- Storkök, mottagningskök, personalmatsal
Även andra verksamheter kan behöva fettavskiljare för att undvika stopp i avloppet. Mängden fett i vattnet får inte vara högre än 50 mg per liter. Om det saknas fettavskiljare i en verksamhet där ett behov finns kan Vivab ställa krav på dig som fastighetsägare att installera en inom en viss tid.
Varför fettavskiljare?
Ledningsnätet är byggt för att ta emot avloppsvatten från hushåll. Därför kan fett från verksamheter orsaka problem i avloppsledningar och pumpstationer. När fett kyls ner i ledningarna och stelnar så kan det orsaka stopp och i värsta fall leda till att ledningen går sönder. Problem i pumpstationerna kan orsaka att orenat avloppsvatten släpps ut till marken och våra vattendrag. Problem i ledningsnätet kan också orsaka källaröversvämningar, locka till sig skadedjur och bilda dålig lukt.
Innan du installerar din fettavskiljare
Ibland behövs en bygganmälan. Ta kontakt med din kommun för att ta reda på om din installation kräver det. Anmäl också din installation till Vivab innan fettavskiljaren monteras.
Placering
Fettavskiljare kan placeras på olika sätt. Den kan grävas ner i marken eller placeras ovan mark i anläggningen. Säkerställ att det inte finns risk för kontaminering av livsmedelsanläggningen.
Köksavlopp eller motsvarande (till exempel vaskar, diskmaskiner och golvbrunnar) ska anslutas till fettavskiljaren, men inte avlopp, toalett och hygienutrymmen.
Tömning
Fettavskiljaren töms normalt fyra gånger per år av Vivabs entreprenör. Om det behövs kan tömning krävas oftare. Om du som fastighetsägaren tycker att fettavskiljaren inte behöver tömmas så ofta behöver du meddela Vivab. Om fettlagret blir för tjockt innan nästa tömning måste en extra tömning beställas. Verksamhetsutövaren måste spara dokument som visar att egenkontroll följs.
Skötsel
För att fettavskiljaren ska fungera som den ska och inte släppa ut fett behöver du tömma, rengöra och fylla på den med vatten regelbundet. Både fastighetsägaren och verksamhetsutövaren har ansvar för att fettavskiljaren underhålls och fungerar bra.
Frityrolja och stora mängder matfett
Fettavskiljaren är inte konstruerad för att ta emot större mängder fett. Fettavfall såsom använd frityrolja, stekfett eller annat fett får därför inte tömmas i avloppet utan ska samlas upp i separata behållare och lämnas till en godkänd mottagare som kan återvinna det.
Kontakta oss
Vivabs kundservice
E-post:
Telefon: 0757-27 40 00
Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15
Mina sidor
Här kommer du till e-tjänsten