Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Avloppsvatten

Varje person i Falkenberg och Varberg använder i genomsnitt 140 liter vatten dagligen till att exempelvis duscha, spola i toaletten, diska, tvätta och laga mat. Avloppsvattnet efter oss blir sedan transporterat till någon av de 23 olika reningsverk i kommunerna. Varje dygn renar vi 45 miljoner liter avloppsvatten.

Reningsverkens uppgift

Vivab har i uppgift att ta hand om och rena avloppsvattnet på ett miljö- och hälsosäkert sätt. När avloppsvattnet når något av våra reningsverk genomgår det en reningsprocess innan det släpps ut i det mottagande vattendrag, sjö eller hav (ofta kallat recipient). Denna process innebär att vi minskar utsläppen av organiskt material, fosfor och kväve. Detta är material som annars ökar syreförbrukningen i våra vatten. Genom processen minskar även utsläppet av metaller.

Vid de två största reningsverken, Getteröverket i Varberg och Smedjeholm i Falkenberg, är våra två ackrediterade laboratorium placerade. Här utförs analyser för driftkontroll och utsläppskontroll, där resultaten från utsläppskontrollen rapporteras vidare till myndigheter.

Olika steg i reningsprocessen

Processen med att rena avloppsvattnet innan det släpps ut i vattendraget genomförs i flera steg. Först går vattnet genom en mekanisk rening, sedan en biologisk rening och till sist sker en kemisk rening. Resterna från dessa tre steg tar vi hand om genom så kallad slambehandling.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15