Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

LTA - lätt trycksatt avlopp

LTA-system (Lätt Trycksatt Avlopp) används i områden där det är svårt eller kostsamt att bygga ett vanligt självfallssystem för avloppsvatten, till exempel i ett område med kuperad terräng, mycket berg eller en hög grundvattennivå. För dig som har en fastighet inom Vivabs verksamhetsområde där självfall inte är möjligt kan LTA vara en lösning.

Så fungerar LTA-system

Ett LTA-system kan behövas när avloppsvatten behöver pumpas på din fastighet. När det kommunala avloppssystemet i området är trycksatt måste även ditt avloppsvatten trycksättas. Ditt spillvatten skickas med självfall från ditt hus till en LTA-enhet som är placerad på din fastighet.

LTA-enheten (LTA-pumpstationen) är en liten pumpstation som består av:

  • en pumpbrunn (tank)
  • en pump
  • en apparatlåda för pumpens styrning.

Pumpen i pumpstationen trycker sedan iväg avloppsvattnet från din LTA-enhet, via en tryckledning från fastigheten till kommunens ledningsnät i gatan. Den trycksatta avloppsledningen kan följa terrängens nivå, både uppför och nedför. LTA-enheter från flera hushåll kan vara anslutna till ett förgrenat trycksatt ledningsnät.

Förbindelsepunkt

Förbindelsepunkten är den punkt, strax utanför fastighetsgränsen, där fastighetens ledningar ansluter till kommunens. I förbindelsepunkten placerar Vivab en ventil som möjliggör avstängning. Vivab föreslår placering av förbindelsepunkt och efter samråd med fastighetsägaren fastställs placeringen.

Installera LTA-pumpbrunnen och pumpen

Din LTA-pumpbrunn och pump grävs ner i marken. Placeringen är viktig eftersom den ska vara tillgänglig för drift och underhåll. Vid förslag till placering utförs en bedömning av körbar väg för spolbil eller lastbil och tillgänglighet för transport inom fastigheten. Platsen för pumpstation ska vara lättillgänglig och får inte bebyggas eller belastas med något som försvårar tillgängligheten. Ett område med radien 1,5 meter kring pumpstationen ska vara fritt från föremål. Vivab föreslår placering av pumpstationen och efter samråd med fastighetsägaren fastställs placeringen.

Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägaren äger och ansvarar för alla vatten- och avloppsledningar (servisledningar) på fastigheten fram till förbindelsepunkten, som finns i anslutning till din fastighetsgräns.

Du som fastighetsägare ansvarar för installationen av LTA-pumpbrunnen (tanken) och elförsörjningen till LTA-enheten. Det är också du som står för tillsyn och elkostnader för LTA-enheten efter installationen. Du ansvarar för dragningen av avloppsledningar från huset till LTA-pumpstationen och från LTA-pumpstationen till förbindelsepunkten. Du ansvarar för dragningen av el till LTA-pumpstationen samt monteringen av styrskåpet som placeras på stolpen som medföljer. Styrskåpet ska placeras max 5 meter från LTA-pumpstationen. Anläggande av LTA-pumpstation och montering av styrskåpet ska utföras enligt pumpstationsleverantörens monteringsanvisning.

Endast hushållsspillvatten

Endast hushållsspillvatten, det vill säga bad-, dusch-, tvätt-, disk- och toalettvatten ska gå till pumpen. Dagvatten, dvs regnvatten från stuprör eller hängrännor och dräneringsvatten från ledningar under mark får inte anslutas. Du behöver också säkerställa att markytan inte sluttar så att regn- eller smältvatten kan rinna in i LTA-pumpbrunnen.

Vivabs ansvar

Utanför förbindelsepunkten äger och ansvarar Vivab för VA-ledningarna. Enligt Lag om allmänna vattentjänster behöver Vivab ingen ledningsrätt eller bygglov för LTA-pumpbrunnen och tillträde får göras utan ersättning. Vivab ansvarar för att pumpen i tanken fungerar korrekt. Vivab tillhandahåller och äger LTA-pumpstationen och styrskåpet och sköter dess drift och underhåll. Endast Vivabs personal får hantera pumpen, styrskåpet och ventilen vid fastighetsgränsen.

Illustrationen visar fastighetsägarens respektive Vivabs ansvar samt olika mått att känna till.

Vid driftproblem

Driftproblem för LTA-pumpstationen upptäcks genom att larmet utlöses. Larmet består av en lampa som lyser och en summer som ljuder i automatikskåpet intill pumpstationen. Vid larm kontaktar du som fastighetsägaren Vivab på telefonnummer 0757-27 40 00 (telefonnumret finns även på automatikskåpet). Vid larm är det viktigt att du använder sparsamt med vatten eftersom reservvolymen endast är ca 150 liter. Om den överstigs finns risk för översvämning.

Bra att veta

Det finns tillfällen då du som fastighetsägare kan bli ersättningsskyldig, exempelvis om pumpen blivit igensatt eller gått sönder av sådant som inte hör hemma i avloppet. Om någon del av LTA-pumpstationen går sönder på grund av stopp, frysning eller yttre påverkan bekostas detta av fastighetsägaren. Som fastighetsägare är du skyldig att följa kommunens ABVA ”Allmänna bestämmelser för användande av kommunens allmänna vatten- och avloppsanläggning”.

Beställa LTA-pumpbrunn via Vivab

När det finns ett VA-ledningssystem utformat för LTA-pumpbrunnar i din gata köper du din LTA-pumpbrunn via Vivab. Då ser processen ut som följer:

1. Beställ anslutning till kommunalt vatten och avlopp

Du beställer enkelt kommunalt VA via e-tjänsten Beställ anslutning till kommunalt vatten och avlopp

2. Beställ LTA-pumpbrunnen via Vivab

När du har betalat anläggningsavgiften kan du beställa din LTA-brunnpump med tillbehör via e-tjänsten Beställ LTA-pumpbrunn.

3. Leverans

Du kan välja om du själv vill hämta din LTA-pumpbrunn med tillbehör hos oss på Vivab eller om du önskar få den levererad till fastigheten. Oavsett vilket du väljer är detta kostnadsfritt.

4. Installera din LTA-pumpbrunn

Du som fastighetsägare ansvarar för att LTA-pumpbrunnen installeras på ett korrekt sätt. För att göra detta behöver du följa de anvisningar som medföljer. Du kan läsa och ladda ner dem här under Dokument.

5. Boka besiktning innan driftsättning

Innan driftsättning gör Vivabs personal en besiktning av installationen. Du som fastighetsägare behöver beställa en besiktning senast två veckor innan önskad driftsättning. Det gör du enkelt via e-tjänsten: Färdiganmälan LTA-Pumpbrunn.

Du kan använda dig av checklistan för fastighetsägare för att säkertsälla att du är redo för besikning.

6. Driftsättning av enheten

Om det inte finns några anmärkningar på installationen kommer Vivab att installera själva pumpen i pumpbrunnen och vattenmätaren. I samband med detta driftsätts LTA-pumpbrunnen av Vivab.

Beställa LTA-pumpbrunn själv

I vissa fall är det du som fastighetsägare som själv ombesörjer inköpet av LTA-enheten. Då informerar Vivab dig om detta. Det kan till exempel vara om förbindelsepunkten består av en så kallad självfallsledning eller om fastigheten är utanför Vivabs verksamhetsområde och beviljas anslutning genom avtal.

Då använder du inte Vivabs e-tjänst för beställning och behöver inte heller boka besiktning. Men du behöver kontakta oss för vattenmätare och medgivande.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Dokument

Checklista för fastighetsägare

  • Jag har gjort en VA-beställning hos Vivab
  • Jag har betalt anläggningsavgiften för minst kommunalt spillvatten
  • Jag har bokat en entreprenör och vi är överens om vem som beställer LTA- pumpbrunnen
  • Jag/min entreprenör har beställt LTA-pumpbrunn är beställd
  • Jag har min LTA-pumpbrunn med dess tillbehör, min entreprenör och en elektriker kan nu installera den enligt installationsanvisningar som gäller för pumpen
  • Jag har ordnat plats för vattenmätaren så att den kan monteras av Vivab när slutbesiktning sker
  • Jag/min entreprenör har bokat en dag, 14 dagar i förväg, för driftsättning och besiktning av LTA-pumpstationen, samt montering av vattenmätare
  • Min LTA-pumpstation är driftsatt och en vattenmätare är installerad av Vivab