Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Bräddning

Vid kraftigt regn eller mycket nederbörd på kort tid kan vattenledningarna bli överfulla. Då riskerar vattnet att rinna baklänges i ledningarna och riskera att översvämma källare och gator. För att undvika detta genomförs en bräddning.

Vad är bräddning?

Bräddning innebär ett tillfälligt utsläpp av vatten som ännu inte renats. Detta händer till exempel vid kraftigt regn då ledningsnätet eller reningsverket blir överbelastat. Vattnet som släpps ut är kraftigt utspätt och består till större del av regnvatten.

Avloppsledningar för bräddning installeras som ett skydd för att minska risken för att din källare eller våra gator ska svämma över. Vi försöker undvika bräddning i den mån det går, det är aldrig bra att orenat vatten kommer ut.

Om det har skett en bräddning ser vi till så att inget skräp ligger kvar i utloppsområdet. Beroende på omfattning och konsekvens av bräddningen skriver en avvikelserapport med utredning om vad som gick fel och hur vi kan undvika att felet uppstår i framtiden.

Bräddning är vanligare i kombinerade ledningssystem där dagvatten (regnvatten) och spillvatten (avloppsvatten) samlas i en ledning. Kombinerade ledningar byggs inte längre och de som finns byggs succesivt om, detta för att minska belastningen på ledningsnät och reningsverk och därmed minska bräddning.

Handlingsplan för att minska antalet bräddningar

Vivab jobbar ständigt med att förbättra och underhålla ledningsnätet. Vi har en åtgärdsplan för hur antalet bräddningar ska minska, hur larmen vid pumpstationerna ska förbättras och driftsäkerheten öka. Samtidigt har vi en löpande plan för att alla bräddningar ska ske på lämplig plats, utan risk för skada på enskild egendom, hälsa eller miljövärden.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15