Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för Åkulla grundvattentäkt

Vi förlitar oss alla på tillgång till ett rent och hälsosamt dricksvatten. Grundvattentäkten i Åkulla förser samhällets invånare och näringsidkare med dricksvatten. För att trygga vattenförsörjningen från vattentäkten har Vivab (Varberg Vatten AB) tagit fram förslag till vattenskyddsområde med vattenskyddsföreskrifter.

Fastighetsägare kan lämna synpunkter

Innan Vivab ansöker om fastställande av vattenskyddsområdet och skyddsföreskrifterna hos länsstyrelsen i Hallands län finns en möjlighet för dig som bor eller verkar inom vattenskyddsområdet att undersöka vad förslaget innebär för dig och att lämna dina synpunkter.

Vi har skickat brev till dig som är registrerad som fastighetsägare inom det område som föreslås bli vattenskyddsområde. Om du som är fastighetsägare som har hyresgäster eller arrendatorer som kan anses vara berörda ansvarar du för att skicka vidare informationen. I utskicket fick du förslag till vattenskyddsområde samt förslag till föreskrifter för vattenskyddsområdet. Se filer med samma information längre ner på sidan. 

Varför ser vattenskyddsområdet ut som det gör?

Havs- och vattenmyndigheten har gett ut en vägledning för hur vattenskyddsområden ska utformas. Förslaget till vattenskyddsområde för Åkulla grundvattentäkt utgår från denna vägledning. 

Utbredningen av vattenskyddsområdet bestäms av hur lång tid det tar för vattnet att transporteras till vattentäkten. För grundvattentäkter beror vattenskyddsområdets storlek på hur marken ser ut och åt vilket håll och hur snabbt vattnet flödar i marken.

Vattenskyddsföreskrifter

Inom vattenskyddsområdet finns regler för att skydda vattnet. Reglerna kallas vattenskyddsföreskrifter. Här kan du läsa förslaget:  pdf Förslag på föreskrifter för Åkulla Grundvattentäkt (länk). (785 KB)

Föreskrifterna reglerar framför allt hantering av olika kemikalier och arbeten i mark. Det finns tre olika restriktionsnivåer; anmälan, tillstånd och förbud.
Föreskrifterna reglerar hantering av ämnen som potentiellt kan förorena mark och vatten, men även i vilken mängd de får förekomma. Exempel på ämnen som regleras i är oljeprodukter, växtskyddsmedel, växtnäringsämnen och avloppsvatten.

Alla som vistas och verkar inom området behöver ha kunskap om vad föreskrifterna innebär för just dem.

Hur påverkas du som bor i vattenskyddsområdet?

Boende påverkas oftast i liten utsträckning av vattenskyddsföreskrifter. Om du bedriver verksamhet på din fastighet kan den påverkas, beroende på vilken typ av verksamhet det är. All hantering av kemikalier kan leda till förorening av en vattentäkt om det sker på fel sätt. Därför är allmän hänsyn för att inte förorena mark eller vatten viktigt inom vattenskyddsområdet. Exempelvis är det viktigt att avloppsanläggningar inom vattenskyddsområden anläggs och fungerar på rätt sätt.

Hur påverkas du som har verksamhet inom vattenskyddsområdet?

Alla verksamheter är olika och det går inte att ge ett entydigt svar. Det är därför viktigt att du läser igenom förslaget. Vattenskyddsföreskrifterna kompletterar den lagstiftning som alltid gäller för verksamheten, där så behövs för att skydda grundvattnet.

Ersättning

I de fall där vattenskyddsföreskrifterna medför påtagligt försvårande av pågående markanvändning har du som markägare rätt att få frågan om ersättning prövad. Mark- och miljödomstolen prövar ersättningsanspråk till följd av vattenskyddsområdet i varje enskilt fall. Prövningen görs när länsstyrelsen fastställt föreskrifterna eftersom det är först då som det står klart hur markanvändningen påverkas.

Så här lämnar du synpunkter

Synpunkter angående föreslaget vattenskyddsområde ska lämnas skriftligt till Vivab via post till adressen nedan eller via e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Märk kuvertet eller ange som ämne i e-posten: ”Vattenskydd Åkulla”. Senast 15 januari vill vi ha dina synpunkter.


Vivab
Box 10
311 22 Falkenberg

Vad händer sedan och hur fattas beslutet?

När vi mottagit synpunkter skickar vi förslaget inklusive synpunkter till Länsstyrelsen i Hallands län för beslut om fastställande av vattenskyddsområde. Innan de fattar beslut om att fastställa vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter kommer länsstyrelsen att ge sakägare, till exempel fastighetsägare inom föreslaget vattenskyddsområde, ny möjlighet att yttra sig om förslaget. Då får du information direkt från Länsstyrelsen och inte från Vivab.

Underlag att ta del av

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Underlag