Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Läsa av vattenmätaren

Det är modellen på vattenmätare som avgör om du behöver läsa av din vattenmätarställning eller inte. Fler och fler har idag en ny modell, en så kallad smart vattenmätare. Den behöver du inte själv läsa av. Har du en äldre, analog modell behöver du läsa av den en gång om året och lämna ställningen till oss.

Smart vattenmätare – automatisk avläsning

För att säkerhetsställa att vattenmätarna mäter rätt byter Vivab enligt lagkrav ut dem regelbundet, vanligtvis var 10e år. När vi byter ut din vattenmätare installerar vi en fjärravläst mätare, så kallad smart vattenmätare.

Du som har en smart vattenmätare (nyare modell av mätare) behöver inte skicka in någon mätarställning till Vivab. Avläsningen sker automatiskt med krypterad informationsöverföring, vilket innebär att du som kund inte behöver lämna in din mätarställning till oss. För det flesta kunder sker avläsningen en gång per år.

Mot en månadsvis avläsning

Vivab arbetar med att bygga ut antennätet som tar upp signalerna från de smarta vattenmätarna. Vår ambition är att alla våra kunder ska få sin vattenmätare automatiskt avläst en gång i månaden. Redan idag får några kunder sin mätare avläst en gång i månaden och kan se sin verkliga förbrukning på fakturan. Men än så länge får de flesta kunder med smart mätare en faktura utifrån en beräknad förbrukning där mätaren läses av automatiskt en gång om året.

Med en månadsvis fjärravläsning betalar du för din verkliga vattenförbrukning, inte den beräknade. Fakturan kommer bli tydligare och du kan enklare följa upp och påverka din vattenförbrukning.

Vad visar den smarta mätaren?

På mätaren du ser på bilden nedan läser vi av 562 kubikmeter.

På mätaren nedan, som är den allra senaste modellen, läser vi helt antal kubikmeter före kommatecknet (här markerat med röd cirkel), som blir 12 kubikmeter.

Den smarta mätarens funktioner

Den smarta vattenmätaren läser av din verkliga vattenförbrukning. Den har även flera intelligenta larm och informationskoder:

Misstänkt läckage

Symbolen visas när mätaren varit rörlig, utan avbrott, i minst en timma under de senaste 24 timmarna. Symbolen kan vara ett tecken på läckage efter mätaren, till exempel en toalettcistern, en kran eller ett rör. Symbolen försvinner när den eventuella läckan är lagad och vattnet stått still i en timma.


Misstänkt rörbrott

Symbolen visas när vattenförbrukningen har varit konstant hög i en halvtimme, vilket indikerar ett rörbrott efter mätaren. Symbolen försvinner när förbrukningen återgår till normal nivå. 


Mätare ej vattenfylld

Symbolen visas när mätaren är tom på vatten och mätningar inte kan göras. Symbolen försvinner när mätaren mäter vatten igen.


Fel vattenflöde

Symbolen visas när vatten flödar åt fel håll genom mätaren.  Symbolen försvinner när vattnet flödar i rätt riktning. 


Bedrägeriförsök

Symbolen visas när mätaren har upptäckt ett bedrägeriförsök. Mätaren kan inte längre användas för en korrekt debitering.  Symbolen kommer att kvarstå i displayen. 


RADIO OFF blinkar

Om symbolen blinkar står mätarens inbyggda radiosändare avstängd. Sändaren slås på automatiskt när den första litern vatten runnit genom mätaren. Då försvinner symbolen.


RADIO OFF lyser med fast sken

Om symbolen lyser med ett fast sken är radiosändaren i mätaren permanent avstängd. Radiosändaren kan slås på via METERTOOL eller DataTool.


Lågt batteri

Symbolen visas när 6 månader återstår av den förväntade kapaciteten (eller när spänningen är under 2,9 V). 

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15