Året 2024 - Pengarna
- Sökord: Året 2024 - pengarna, pengarna, året 2024, ekonomi,
- Ingress: En utmaning för Vivab och hela VA-branschen är hur vi ska kunna finansiera och få acceptans för höjda taxor. Behovet är stort både när det gäller investeringar samt att få in rätt kompetens. Branschen står inför flera utmaningar med ökade kostnader: åldrande anläggningar, växande kommuner och stort investeringsbehov, högre låneskuld samt den allmänna kostnadsutvecklingen. Under året har vi sett över hur vi styr investeringsprojekt och fattat beslut om att arbeta med tillgångsförvaltning. Genom att vi arbetar strukturerat med förvaltning av våra anläggningar, har korrekt data och rätt kompetens så kan vi behålla värdet på våra anläggningar, göra klokare investeringar samt agera förtroendeingivande.
Pengarna
En utmaning för Vivab och hela VA-branschen är hur vi ska kunna finansiera och få acceptans för höjda taxor. Behovet är stort både när det gäller investeringar samt att få in rätt kompetens. Branschen står inför flera utmaningar med ökade kostnader: åldrande anläggningar, växande kommuner och stort investeringsbehov, högre låneskuld samt den allmänna kostnadsutvecklingen.
Under året har vi sett över hur vi styr investeringsprojekt och fattat beslut om att arbeta med tillgångsförvaltning. Genom att vi arbetar strukturerat med förvaltning av våra anläggningar, har korrekt data och rätt kompetens så kan vi behålla värdet på våra anläggningar, göra klokare investeringar samt agera förtroendeingivande.
Bättre än budget 2024
För 2024 så har vi ett bättre resultat än budgeterat, både i Varberg och Falkenberg. Det positiva resultatet beror både på ökade intäkter som kommer från höjda taxor och att vi haft lägre kostnader än vad som var planerat, främst är det avskrivnings- och räntekostnader som avvikit.
Räntenivåerna påverkar oss mycket eftersom vi har stora lån. Under året har vi lyckats binda räntan på nivåer som ger lägre kostnader än vad vi budgeterat. Vi går därför in i 2025 med ett bättre läge än vad vi förväntat oss. Vi har en ekonomi i balans vilket ger oss bättre förutsättningar att hantera eventuella framtida kostnadsökningar på grund av omvärldsfaktorer, som till exempel höjda räntor och dyrare material.
Stora investeringar för framtiden
Både Varberg och Falkenberg är tillväxtkommuner där stor byggnation både pågår och planeras. Vivab har en viktig roll i att skapa förutsättningar för tillväxten genom att vi bygger ut och förnyar ledningsnätet i både befintliga och nya områden. Vi projektleder investeringsprojekten åt våra anläggningsbolag i både Falkenberg och Varberg.
Sammanlagt har vi cirka 2,5 miljarder i planerade investeringar under kommande fem år. Under 2024 har bolagen haft investeringsutgifter på totalt 383 miljoner kronor, 106 miljoner i Falkenberg och 277 miljoner i Varberg.
Vi har haft en hög genomförandetakt i våra projekt i Varberg. Våra största investeringsprojekt är vattentornet Våga och Västra kuststammen, ett större ledningsbygge som möjliggör utbyggnad längs västra kusten.
I Falkenberg har vi inte hållit den investeringstakt vi tog höjd för inför 2024 vilket främst beror på att två av våra större projekt har försenats. Överföringsledningen mellan Falkenberg och Vessigebro fick flytta fram byggstarten på grund av avtalsförhandlingar som tog längre tid än planerat. Det andra projektet är en tryckstegringsledning till reningsverket Smedjeholm där projektering dragit ut på tiden och vi har fått göra fler miljöutredningar. Båda projekten startades upp i slutet av året och är nu i full gång.
Vatten, avlopp och avfall ska bedrivas till självkostnadspris
Vatten-, avlopp- och avfallsverksamheterna i Sverige finansieras helt av anslutna kunder genom taxor. Inga skattemedel används till vår verksamhet. Kommunfullmäktige i respektive kommun, Falkenberg och Varberg beslutar om de taxor som påverkar kundernas kostnader. Vivab är ett driftbolag och ägs av Falkenbergs och Varbergs kommuner genom var sitt anläggningsbolag, Falkenbergs Vatten och Renhållnings AB och Varberg Vatten AB.
Vår verksamhet ska bedrivas till självkostnadspris och göra ett så kallat nollresultat. Det innebär att våra verksamheter inte får gå med vinst eller göra förlust under en längre period. Vinster och förluster som uppstår behöver vi reglera under de närmsta åren.
Eftersom vi inte får gå med vinst måste vi se till att överskottet går tillbaka till våra kunder. Det gör vi genom att fondera pengar för framtida investeringar och dess kommande avskrivningar.
Året 2024 - händelserna, målen och pengarna
Klicka nedan för att läsa mer om händelserna och målen för året 2024.
-
Händelserna
Vi har under året sjösatt en ny organisering och infört nya arbetssätt för styrning och stöd inom bolaget. För att bibehålla och utveckla bolagets värde samt göra kloka investeringar har vi under året startat upp arbetet med tillgångsförvaltning. Med bolagets värde menar vi anläggningar, kompetens, information/data och anseende.
Vivab har under slutet av året anslutit sig till utvecklingsprogrammet ”Produktionslyftet” för att skapa drivkraft att vara en förändringsbenägen organisation som arbetar med ständiga förbättringar. Bolaget gör stora investeringar och har en projektverksamhet där Vivab är projektledare och planerare gentemot de entreprenader som genomför byggnationen.
-
Målen
Vivab har under året startat ett ambitiöst målarbete med en ny verksamhetsplan som sträcker sig till 2030. Vi står inför stora utmaningar och våra mål ska stödja oss i att lyckas hantera och möta nya säkerhets- och miljökrav samt hållbarhetskrav och klimatförändringar. Planen ska också stötta oss i att hantera ökade kostnader i växande kommuner med stora och nödvändiga investeringar för att rusta upp gamla anläggningar och öka kapaciteten.