Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Målen

Vivab har under året startat ett ambitiöst målarbete med en ny verksamhetsplan som sträcker sig till 2030. Vi står inför stora utmaningar och våra mål ska stödja oss i att lyckas hantera och möta nya säkerhets- och miljökrav samt hållbarhetskrav och klimatförändringar. Planen ska också stötta oss i att hantera ökade kostnader i växande kommuner med stora och nödvändiga investeringar för att rusta upp gamla anläggningar och öka kapaciteten.

Läs Vivabs verksamhetsplan 2024-2027

Mål 1

2030 har vi en minimerad påverkan på klimat och miljö vilket bidrar till renare hav och vattendrag samt till den biologiska mångfalden. 

  • Vi deltar i forskningsprojektet Transform som ska stödja reningsverken med metoder för att minska klimat- och miljöpåverkan från våra verk.  
  • Vi ställer krav på fossilfria transporter vid upphandling inom avfall.  
  • Vi planerar för hantering av tillskottsvatten. Det kan vara dagvatten som läcker in i våra ledningar utifrån.  
  • Vi tar fram digitala lösningar som ger dig som kund bättre insyn i vattenkvalitet och förbrukning.  

Mål 2

2030 har vi en hållbar resursanvändning samt utvecklade cirkulära produkt- och materialflöden.

  • Vid våra egna byggprojekt har vi fokus på hållbara lösningar och minskning av transporter.  
  • Vi deltar i projekt Water tower för att hitta bästa sättet att driftsätta ett vattentorn. Syftet är att säkra vattenkvaliteten och minska vattenanvändningen.  
  • Vi förbättrar vår hantering av massor i samband med att vi gräver vid byggnation. Målet är att minska mängden som idag går till en deponi samt minska antalet tranporter. 
  • Vi utvecklar Återbruket i Falkenberg genom samarbete med Arbetsmarknadsavdelningen (AMA). Samarbetet ger större möjligheter att ta vara på och laga även trasiga saker.  
  • Vi har förberett tydlig hantering för dig som ska sortera ut textiler för återvinning samt infört obligatorisk utsortering av matavfall hos företag.  

Mål 3

2026 har vi minimerat säkerhetsriskerna och bygger motståndskraft, på våra anläggningar och i våra arbetssätt och processer.

  • Vi har infört flera åtgärder för att minska säkerhetsrisker och för att stärka verksamhetens motståndskraft.  
  • Bland annat har vi vidareutvecklat krisberedskap och planering för att kunna bedriva vår verksamhet även vid störningar. Vi har även arbetat med strategier kopplade till klimatrelaterade risker.  

Mål 4

2026 har vi en trygg, attraktiv och hållbar arbetsplats med tydlig styrning, levande värdegrund och utvecklade arbetssätt.

  • Vi har fokuserat på tydliga mål, roller och förbättrade arbetssätt där vi stärkt upp organisationen med kompetenser inom hållbarhet, kvalitet, säkerhet och digitalisering.  
  • Vi har utvecklat ekonomistyrningen både för budget och uppföljning samt för investeringar. 
  • Vi har genomfört flera insatser för att stärka arbetsmiljön. 
  • Vi har utvecklat digitala verktyg för rekrytering och tar fram strategier för kompetensbehov. 
  • Vi har beslutat att vi ska gå med i produktionslyftet – ett utvecklingsprogram som ska stärka oss att bli en mer förändringsbenägen och hållbar verksamhet som arbetar med ständiga förbättringar.  
  • Vi har tagit fram kommunikationsmodell för projekt som ska leda till bättre kommunikation i projekt. 

Mål 5

2030 är Vivab en betydelsefull aktör som har en märkbar påverkan inom hållbar samhällsbyggnation.

  • Vi deltar i forskningsprojekt och samarbeten för att utveckla cirkulära lösningar inom vatten- och avfallshantering.  
  • Vi har genomfört workshop/seminarier för att sprida kunskap och engagera aktörer i omställningen mot en hållbar samhällsbyggnation.  
  • Vi har tagit fram kommunikationsmaterial så att fler ska kunna sprida goda exempel om hållbar samhällsbyggnation.  

Mål 6

2030 är våra invånare hållbara konsumenter som använder mindre vatten och minimerar sitt avfall.

  • Vi har genomfört informationsinsatser för att sprida goda råd kring hur du blir en hållbar konsument. Exempelvis hur du kan bidra till att använda dricksvattnet sparsamt eller minska ditt matsvinn.   
  • Vi har inlett utveckling av ett kommunikationskoncept för hållbar konsumtion för branschorganisationen Avfall Sveriges medlemskommuner. 
  • Vi har haft dialog med fastighetsägare och butiker vilket bidragit till minskat svinn och ökad återvinning av förpackningar.

Mål 7

2030 har vi tillsammans med andra samhällsaktörer utvecklat vår infrastruktur och finansiering för att säkra våra leveranser och tjänster.

  • Vi behöver säkra framtidens infrastruktur och skapa bättre underlag för kloka investeringar. Därför har vi beslutat om att arbeta utifrån konceptet tillgångsförvaltning – som är ett strukturerat arbetssätt för att säkra värdet på våra tillgångar. Med tillgångar menar vi våra anläggningar, vår kompetens, vår information och vårt anseende.  
  • Vi har haft en dialog med våra ägarkommuner för att skapa förståelse för nödvändiga omfattande investeringar och framtida taxehöjningar.  
  • Vi har genomfört kommunikationsinsatser till invånare på samma tema med bland annat serien ”Vad är vattnet värt?”. 

Året 2024 - händelserna, målen och pengarna

Klicka nedan för att läsa mer om händelserna och pengarna för året 2024.

Händelserna

Vi har under året sjösatt en ny organisering och infört nya arbetssätt för styrning och stöd inom bolaget. För att bibehålla och utveckla bolagets värde samt göra kloka investeringar har vi under året startat upp arbetet med tillgångsförvaltning. Med bolagets värde menar vi anläggningar, kompetens, information/data och anseende.

Vivab har under slutet av året anslutit sig till utvecklingsprogrammet ”Produktionslyftet” för att skapa drivkraft att vara en förändringsbenägen organisation som arbetar med ständiga förbättringar. Bolaget gör stora investeringar och har en projektverksamhet där Vivab är projektledare och planerare gentemot de entreprenader som genomför byggnationen.

Pengarna

En utmaning för Vivab och hela VA-branschen är hur vi ska kunna finansiera och få acceptans för höjda taxor. Behovet är stort både när det gäller investeringar samt att få in rätt kompetens. Branschen står inför flera utmaningar med ökade kostnader: åldrande anläggningar, växande kommuner och stort investeringsbehov, högre låneskuld samt den allmänna kostnadsutvecklingen.

Under året har vi sett över hur vi styr investeringsprojekt och fattat beslut om att arbeta med tillgångsförvaltning. Genom att vi arbetar strukturerat med förvaltning av våra anläggningar, har korrekt data och rätt kompetens så kan vi behålla värdet på våra anläggningar, göra klokare investeringar samt agera förtroendeingivande.