Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Händelserna

Vi har under året sjösatt en ny organisering och infört nya arbetssätt för styrning och stöd inom bolaget. För att bibehålla och utveckla bolagets värde samt göra kloka investeringar har vi under året startat upp arbetet med tillgångsförvaltning. Med bolagets värde menar vi anläggningar, kompetens, information/data och anseende.

Vivab har under slutet av året anslutit sig till utvecklingsprogrammet ”Produktionslyftet” för att skapa drivkraft att vara en förändringsbenägen organisation som arbetar med ständiga förbättringar. Bolaget gör stora investeringar och har en projektverksamhet där Vivab är projektledare och planerare gentemot de entreprenader som genomför byggnationen.

Här presenterar vi några projekt och händelser under 2024. Kika gärna in på sidan Målen för att se exempel på vad vi gjort under året!

Förpackningsinsamlingen

Vivab har tagit över ansvaret för insamlingen av förpackningar i Varbergs och Falkenbergs kommuner. En förändring, som i det första skedet, inte direkt påverkar våra kunder. Men för Vivab blir det ett samlat ansvar hushållens alla avfallstyper, vilket förbättrar servicen och på sikt återvinningsgraden.

Den 1 januari tog Vivab över ett femtiotal återvinningstationer som tidigare drivits av FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Förändringen för merparten av våra kunder kommer att ske först hösten 2026 då Vivab inför närsortering – det vill säga sortering av förpackningar nära hemmet. De gröna och bruna avfallskärlen byts då ut till två grå kärl med plats för mat- och restavfall samt hushållsförpackningar.

Nytt inpasseringssystem på återvinningscentralerna

Den 17 april blev besöken på Vivabs återvinningscentraler enklare – en förändring som efterfrågats av många kunder. Ett nytt inpasseringssystem infördes som innebär att privatpersoner nu endast behöver sitt körkort för att kunna lämna sitt avfall.

Inga fler onödiga plastkort, men samma antal besök per år och hushåll. Körkortet gäller även för personer i hyres- eller bostadsrätt och som tidigare fått vända sig till sin fastighetsägare för att kunna använda ett återvinningskort.

Projekt


Tröingedal

Vivab har arbetat med att bygga ut ledningsnätet för dricks-, spill- och dagvatten i den nya stadsdelen Tröingedal i Falkenberg. Satsningen på den nya stadsdelen möjliggör skolor, bostäder och verksamheter i området. Totalt har vi lagt cirka 6000 meter nya ledningar och byggt två dagvattendammar. Dessutom har vi förberett servisanslutningar till framtida fastigheter. Projektet inleddes under våren 2020 med planering och projektering. Själva genomförandet påbörjades i början av 2023 och slutbesiktning gjordes i december 2024.

Varvetledningen

I november 2024 påbörjades projekt Varvetledningen i Falkenbergs kommun. Nuvarande spillvattenledning som går från Varvetområdet till Smedjeholms reningsverk har nått sin tekniska livslängd och flera läckor på ledningen har inträffat.

För att undvika att fler läckor uppstår med eventuell översvämning och bräddning som följd, samt för att säkra driften av våra ledningar och anläggningar, läggs en ny spillvattenledning ut med sträckan. Den nya ledningen har en beräknad livslängd på minst 100 år. Projektet beräknas pågå till hösten 2025. 

Ny råvattenledning till vattenverket i Varberg

I Varberg har vi byggt klart vår nya råvattenledning från Stora Neden till vattenverket. Den kommer att ge oss både ökad kapacitet och ökad leveranssäkerhet, en viktig pusselbit för att trygga framtidens vattenförsörjning i Varberg. Ett stort och tidskrävande ledningsbygge som påbörjades redan 2009 och den sista svetsen av rören gjordes alltså under hösten. Projektet genomfördes i partnering, en samarbetsform som fungerade mycket bra och varit nyckeln till att lösa de utmaningar som projektet stött på längs vägen. Ledningen tas i drift under 2025.

Resurssmart fjärrvärme i Falkenberg

På Smedjeholms reningsverk använder vi nu avloppsvattnet som en resurs. Tillsammans med Falkenbergs Energi AB har vi kommit i mål med vårt symbiosprojekt - där spillvärmen från det renade avloppsvattnet förädlas med värmepumpsteknik och biogas. Projektet har flera vinster, både ekonomiskt och miljömässigt. Biogasen, som produceras av slammet från avloppsreningen, tas tillvara på ett bättre sätt än tidigare. Dessutom ökar både produktionen av fjärrvärme och antalet kunder som kan anslutas till nätet. Inte minst minskar behovet av andra energikällor som olja, flis och naturgas. Ett samarbete som bidrar till ett mer hållbart Falkenberg.

Smedjeholm

På Smedjeholms reningsverk har vi under 2024 byggt en tredje rötkammare, en ny verkstad och en ny slam/slamväxlare. Viktiga steg för att kunna ta hand om avloppsvattnet från ett växande Falkenberg.

    Vattentornet Våga

    Idén om ett nytt vattentorn väcktes redan 2012, i takt med att kommunen växte och behovet av vatten ökade. 2021 påbörjades byggnationen av det torn som skulle trygga dricksvattenleveransen till varbergarna i minst 100 år framöver – en stor satsning för Vivab.

    Projektet har stött på en del utmaningar. Från tornets unika form som krävt speciella byggmetoder till pandemins påverkan och materialbrist kopplad till kriget i Ukraina. Men steg för steg tog tornet form.

    Det var under sommaren som byggnationen av Varbergs nya vattentorn Våga var helt klar och marken runtomkring kunde återställas. Med hjälp av matjord och fröbank som sparats från platsen skulle den biologiska mångfalden bevaras.

    Med ambitionen att kunna förse varbergarna med vatten från Våga till jul inleddes ett intensivt arbete under hösten med, rengöring av tornet, slutbesiktning i flera steg, omrörning, temperaturmätningar och provtagningar av vattnet. Och efter godkända vattenprover kunde det nya tornet kopplas in och det gamla tornet tas ur drift. Lagom till första advent, tändes Våga upp. En invigning planeras till 2025 förhoppningsvis omgiven av vårblommor.

    Händelser


    Vivab Årets biltvättarkommun

    Vivab har utsetts till Årets Biltvättarkommun av Hållbar biltvätt för sitt arbete med att informera om miljövänlig biltvätt. Juryn uppskattade särskilt initiativet att uppmana skolungdomar att "låta bilen gå på spa" i en tvätthall på Vivab egna lärplattform Den hållabara staden som riktar sig till skolungdomar.

    Vivab har även lyft frågan genom kampanjer på webben, sociala medier och i lokalradion. Nya skyltar vid dagvattenutlopp och riktade insatser i utsatta områden har bidragit till vinsten. Priset togs emot av Vivabs miljöingenjör och VD tillsammans med kommunernas miljöförvaltningar.

    Den hållbara staden

    I Vivabs digitala lärplattform ”Den hållbara staden” som lanserades 2023 får framtida miljöhjältar koll på hållbar vattenanvändning och konsumtion genom text, illustrationer, korta filmklipp och virtuella turer. Här får de koll på vattnets kretslopp, följa med på matavfallets spännande resa eller ta reda på vad småkrypen tycker om våra dagvattendammar.

    Under året har plattformen synt i olika digitala kanaler och i slutet av året fick elever i årkurs 5 färgglada bokmärken med kluriga frågor om hållbarhet. Svaren kunde de så klart hitta i Den hållbara staden!

    Kokningsrekommendationer

    I Bergagård Ljungby i Falkenberg fick vi i slutet av augusti uppmana våra kunder att koka sitt dricksvatten. En provtagning visade att det fanns koliforma bakterier i vattnet. Kunderna visade stort tålamod och efter att Vivab spolat ledningarna och tätat en reservoar kunde dricksvattnet användas som vanligt igen efter en dryg vecka.

    Vad är vattnet värt?

    Under 2024 genomförde Vivab kommunikationssatsningen "Vad är vattnet värt?" där vi beskriver de utmaningar som VA-organisationer behöver hantera. Vi gjorde det med korta filmklipp där du träffar representanter från Vivab och branschorganisationen Svenskt Vatten. Kampanjen annonserades, delades på sociala medier och publicerades på en kampanjsida här på vår webbplats.

    Syftet med kampanjen var skapa förståelse för de utmaningar vi står inför, varför vi behöver höja taxan och hur vi tar oss an utmaningarna.

    Året 2024 - händelserna, målen och pengarna

    Klicka nedan för att läsa mer om målen och pengarna för året 2024.

    Målen

    Vivab har under året startat ett ambitiöst målarbete med en ny verksamhetsplan som sträcker sig till 2030. Vi står inför stora utmaningar och våra mål ska stödja oss i att lyckas hantera och möta nya säkerhets- och miljökrav samt hållbarhetskrav och klimatförändringar. Planen ska också stötta oss i att hantera ökade kostnader i växande kommuner med stora och nödvändiga investeringar för att rusta upp gamla anläggningar och öka kapaciteten.

    Pengarna

    En utmaning för Vivab och hela VA-branschen är hur vi ska kunna finansiera och få acceptans för höjda taxor. Behovet är stort både när det gäller investeringar samt att få in rätt kompetens. Branschen står inför flera utmaningar med ökade kostnader: åldrande anläggningar, växande kommuner och stort investeringsbehov, högre låneskuld samt den allmänna kostnadsutvecklingen.

    Under året har vi sett över hur vi styr investeringsprojekt och fattat beslut om att arbeta med tillgångsförvaltning. Genom att vi arbetar strukturerat med förvaltning av våra anläggningar, har korrekt data och rätt kompetens så kan vi behålla värdet på våra anläggningar, göra klokare investeringar samt agera förtroendeingivande.