Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Vad är vattnet värt?

  • Göm från sök: Nej

Dags att betala skulden och säkra vattnet för kommande generationer

Nu behöver vattenfrågan hamna högst upp på agendan. Pär Dalhielm är VD på branschorganisationen Svenskt vatten och han ger en bild av vilka stora förändringar som VA-organisationerna behöver göra. Med ökade lagkrav, klimatförändringar och stort investeringsbehov behöver vi  rusta organisationen med rätt och ny kompetens för mer än bara driften. För att lyckas behöver även de som styr i kommunen bli medvetna om deras viktiga roll.

Vad är vattnet värt egentligen?

Över hela Sverige ser vi nu hur taxorna för dricksvattnet ökar. Flera av utmaningarna är gemensamma. Vi har många äldre anläggningar som behöver rustas upp eller ersättas samtidigt som det mesta i omvärlden har blivit dyrare. Vivab har stora investeringar i miljardbelopp samtidigt som det kostar mer att låna pengar. Det sker i en tid när alla VA-organisationer får nya miljökrav och ska klara av att klimatanpassa sin verksamhet.

Frågan är - vad är vattnet värt? Kanske att det till och med har varit för billigt och att vi nu får vara beredda på att det blir dyrare. Vi kan också fundera över om vårt viktigaste livsmedel behöver värderas om? I vår serie "Vad är vattnet värt?" ger vi dig en bred bild över de utmaningar vi står inför och beskriver vad vi behöver göra för att klara av att leverera vatten i din kran 24:7.

I serien möter du vår branschorganisation Svenskt vatten, avdelningschefer på Vivab och hör några röster från våra kunder. Läs mer om taxor  2025 i Varberg och Falkenberg

Räkna med att vattnet blir dyrare

Svenskt vattens taxeexpert Erik Karlsson beskriver en framtid där kostnaderna för dricksvattnet bara ökar, låneskulden ökar och taxan höjs. Han ger också en bild av att avgifterna för kunderna varierar kraftigt beroende på vilka förutsättningar som finns i en kommun. Nuvarande finansieringsmodell för taxor har en del begränsningar och gör det svårt att jämna ut höjningar över en längre period.

Nya krav och stora investeringsbehov

Vi behöver ha en strategisk utblick och gå från reaktiva insatser till mer proaktiv planering. Vivabs VD Henrik Petzäll beskriver situationen med nya lagkrav, klimatförändringar och åldrande anläggningar som gör att vi tyvärr behöver höja taxan. Vivab behöver göra stora investeringar för att klara av att leverera med kvalitet i framtiden. Som kund kan du själv lindra kostnaderna genom att vara sparsam med dricksvattnet och fundera på vilket sätt du använder det. 

Omvärlden påverkar dina avgifter

Vivab föreslår en taxehöjning i Varberg och Falkenberg med 20 respektive 10 procent. Vivabs ekonomichef Patrik Eurenius beskriver att kostnaderna för el, material och ränta har ökat samtidigt som vi har stora investeringar och lånebehov. Vivab är taxefinansierade och lyder under självkostnadsprincipen - taxorna ska motsvara de kostnader vi har. Det gör oss känsligare för kraftiga kostnadsökningar och vi får en direkt påverkan på nästa års taxa. 

Serien fortsätter

Nästa gång möter du Marika Olsson, avdelningschef på Vivab. Hon berättar om de projekt vi behöver göra för att säkra framtidens vatten och avlopp. 

Hållbara taxor

  • Göm från sök: Nej
  • Sökord: Hållbara taxor
  • Ingress: Vivab föreslår höjda taxor 2025 för att möta de utmaningar som bolaget står inför. En gammal infrastruktur, hög kostnadsutveckling och nya krav på säkerhet och miljö gör att Vivab behöver göra investeringar och rusta organisationen.
  • Datum för faktagranskning: 15 Mars

Meny

Hållbara taxor

Vivabs förslag till taxor 2025 nu beslutat av styrelsen

Varbergs kommun
VA-taxan höjs med 20 procent och avfallstaxan höjs med 6 procent.

Falkenbergs kommun
VA-taxan höjs med 10 procent, avfallstaxan höjs med 6 procent.

Räkna med att dricksvattnet blir dyrare. Hela Sverige delar stora utmaningar med en åldrande infrastruktur och ökade kostnader för investeringar inom vatten och avlopp. Vårt viktigaste livsmedel står också inför klimatförändringar samt nya säkerhets- och miljökrav. Genom att agera nu undviker vi en vattenkris likt energikrisen och får lägre kostnader på sikt, tryggare leveranser, lägre utsläpp. Och vi säkrar vårt dricksvatten för kommande generationer.

Några större utmaningar för Vivab som kräver resurser och påverkar taxan

Föråldrad infrastruktur och underhållsskuld

Vivab har liksom många inom VA-Sverige en stor andel äldre anläggningar som byggdes på 1960- och 1970-talet. Det finns stora behov av att rusta upp och bygga nya anläggningar. Samtidigt växer våra kommuner och vi får fler invånare. Det betyder att Vivab behöver bygga ut vatten och avlopp i samma takt. Våra äldre anläggningar är ofta helt avskrivna. När våra nya projekt tas i bruk så behöver vi både betala ränta för lånet samt börja betala tillbaka. Med hög investeringstakt så ökar kostnaderna markant och det slår på taxenivåerna. Vivab har också ett omfattande ledningsnät med cirka 300 mil ledningar, även dessa behöver bytas ut i allt högre takt för att minska risken för driftstörningar och läckage. Utöver de specifika kapitalkostnaderna så ser vi också en generell kostnadsutveckling i projekten och i driften.

Vår finansieringsmodell

Vi har en hög investeringstakt i båda våra kommuner. Sammanlagt handlar det om i storleksordningen 1,3 miljarder i Varbergs kommun och 1,1 miljarder i Falkenberg fram till år 2029.

Som kommunalt bolag får vi inte gå med överskott och inte heller bygga upp eget kapital. Vår verksamhet finansieras av taxor som beslutas av kommunfullmäktige. Eftersom vi inte har något eget kapital så måste taxorna följa kostnadsutvecklingen år för år. Då vi har ett högre ränteläge idag än för några år sedan och vi får nya avskrivningar när nya anläggningar tas i drift så ökar våra kostnader rejält, och det innebär direkta och kraftigare höjningar av taxan.

Miljökrav, klimatförändringar och säkerhetsläget

Med nya direktiv från EU ställs krav på högre vattenkvalitet på vårt dricksvatten och minskade utsläpp på vårt avloppsvatten. Vi ska också minska läckage från ledningsnätet och planera för skyfall kopplat till vattenverken.

Utifrån ett omvärldsläge och vår samhällsviktiga verksamhet ställs nya krav på vår säkerhet. Det liksom anpassning till klimatförändringar gör att vi måste skydda våra anläggningar och vår information kopplat till oss.

Några nya krav kommer med Vattendirektivet, avloppsdirektivet och LAV, lagen om allmänna vattentjänster samt NIS (säkerhet) och FNI (fastighetsnära insamling).

Mot en hållbar framtid

Vivab har en verksamhetsplan som utgår från att vi ska driva en hållbar verksamhet. Det betyder att vi behöver tänka hållbart kring både våra nuvarande anläggningar och hur vi bygger våra samhällen framåt. Vi behöver inte bara investera i våra anläggningar, vi behöver också rusta organisationen med mer personal och ny kompetens. Vi ska göra färre akuta insatser och mer  förebyggande arbete och strategisk planering.

Läs mer om vår verksamhetsplan 

 

Exempel på investeringar

Alla projekt nedan  är ännu inte med i investeringsplan 2025-2029, det vill säga att de inte heller ingår i höjningen av taxan. 

Varbergs kommun

  • Våga vattentorn – ökad kapacitet och säkrare dricksvattenförsörjning.
  • Ny ledning för råvatten - ökad kapacitet och leveranssäkerhet.
  • Västra kuststammen – ökad kapacitet för nya bostadsområden och verksamheter, dricksvatten till Tvååker och Himle samt framtida reservvattenförsörjning mellan kommunerna.
  • Utbyggnad Getteröverket - Ökad kapacitet för att möta kommunens utbyggnadsplaner samt förbereda för att bygga ett framtida hållbart resursverk.  
  • Utbyggnad Kvarnagården vattenverk – upprustning och utökad kapacitet för att möta behovet av dricksvatten.

Falkenbergs kommun

Alla investeringar ingår inte i investeringsplan 2025-2029. 

  • Utbyggnad av Kärrebergs vattenverk – ökad kapacitet för att möta behovet av dricksvatten.
  • Utbyggnad Smedjeholm reningsverk - ökad och säker kapacitet för att möta kommunens utbyggnadsplaner samt förbereda för att bygga ett framtida hållbart resursverk.  
  • Överföringsledning Vessigebro - ökad kapacitet i ledningsnätet.
  • Spillvattenledning mellan Falkenbergs industrihamn till Smedjeholm reningsverk – öka driftsäkerheten i avloppsledningsnät och möjliggöra kommunens utbyggnadsplaner.

Vad innebär taxeökningarna för kund i avgifter?

Falkenberg, exempel typhus, per månad

VA-taxan: För villa 78 kronor, för lägenhet 54 kronor

Avfallstaxan: För villa 12 kronor, för lägenhet 9 kronor

Varberg, exempel typhus, per månad

VA-taxan: För villa 171 kronor, för lägenhet 110 kronor

Avfallstaxan: För villa 11 kronor, för lägenhet 9 kronor

Hur kommer taxorna att utvecklas?

Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten så kan priset för dricksvatten vara fyra gånger högre år 2040. Hela branschen delar liknande utmaningar med åldrande infrastruktur och hög kostnadsutveckling, därtill nya miljö- och säkerhetskrav. Branschen behöver inte bara investera i infrastruktur, vi behöver också fler medarbetare med ny kompetens. Det är nödvändigt för att kunna minska akuta insatser i driften och istället arbeta mer med förebyggande underhåll och strategisk planering.

Vivab har en plan för taxorna framåt och för VA kommer taxan även höjas de närmsta åren med en lägre procentsats och sedan plana ut.

När det gäller avfallstaxan så behöver vi inte höja lika mycket. Kostnaderna ökar något utifrån nya krav på insamling av avfall. Vi kommer införa ett nytt hämtningssystem, Närsorterat, som innebär att även förpackningar ska hämtas hemma hos kunden. Det nya systemet innebär att vi behöver köpa in nya typer av avfallskärl och utöka verksamheten något.

Hur ser planen ut för taxorna kommande år?

Det kommer att fortsätta öka. I vår budgetplan räknar vi med en ökning av VA-taxorna i Varberg med 12 procent 2026 och 5 procent 2027. I Falkenberg räknar vi med en ökning med 7 procent både 2026 och 2027.

Planen för avfallstaxan är att den höjs 6 procent 2026 och 4 procent 2027 i både Falkenberg och Varberg.

Vad består taxeökningarna av för år 2025?

För VA-taxorna är det kapitalkostnader och utökad verksamhet som är det största delarna. För avfallstaxan är det material/entreprenad samt utökad verksamhet.

Hur ligger Vivab i taxenivå med jämförelse med andra VA-organisationer?

Literpriset i Sverige varierar kraftigt från några ören upp till 13 öre per liter. Vivab har 2024 literpriset 6,2 öre i Falkenberg och 6,9 öre i Varberg. I jämförelser med andra kommuner med liknande förutsättningar följer vi liknande pris och taxeutveckling.

VA-taxorna har höjts kraftigt i hela Sverige under 2023 och 2024. Höjningen är historisk och beror på en gammal infrastruktur som nu behöver bytas ut. Då nya anläggningar tas i drift ökar kostnaderna för avskrivningar, tillsammans med ett högt ränteläge har det en stor påverkan på taxorna. Bilden nedan visar ett snitt för hela landet.

Vilka konsekvenser får det om vi inte agerar nu?

Det blir dyrare på sikt om vi inte agerar och det finns risk för en vattenkris likt energikrisen. Genom att agera nu så är vinsten en tryggare leverans, minskade utsläpp, en effektivare verksamhet och investeringar som lönar sig.

Vad kan faktiskt hända om vi inte arbetar mer förebyggande och investerar i nya anläggningar och ledningar?

Om vi inte agerar i tid så riskerar vi återkommande och längre driftsstörningar, översvämningar som förstör infrastruktur samt kontaminerat vatten, större och fler bräddningar av avloppsvatten, för höga utsläpp, säkerhetsintrång, osäker tillgång till råvatten samt anläggningar som förlorar sitt värde.

Vad kan vi göra inom VA för att minska kostnader på sikt?

Några exempel:

  • Säker och robust drift minskar kostnader för Vivab/samhället vid återkommande driftsstörningar
  • Minskat dricksvattenläckage och minskat tillskottsvatten – ökar kapacitet i ledningsnät och minskar kostnad för rening
  • Smartare dagvattenplanering gör plats för vattnet/naturlig rening – minskar kostnader för ex översvämningar
  • Skydd av anläggningar och information – anpassa till klimatförändringar och minska säkerhetsincidenter
  • Kommunicerar för beteendeförändringar – minskar produktionsbehovet

Hur stor påverkan har vattentornet Våga på taxan?

Våga är en viktig investering i Varbergs kommun för att säkra dricksvattenförsörjningen och öka kapaciteten genom en fem gånger så stor reservvolym. Räntor och avskrivningar påverkar taxan med cirka 9 procents höjning för år 2025. För dig som kund innebär det per månad en höjning med cirka 80 kronor för villahushåll och 50 kronor för lägenhet.

Om avfallstaxan

Varför höjer vi avfallstaxan?

Vi inför något som kallas Närsorterat och det betyder bland annat att vi senast 2027 erbjuder hämtning av framför allt fler förpackningstyper. En del av höjningen är investeringar i nya och fler kärl samt anpassning av verksamheten för att klara de nya kraven.

Vad kan jag göra själv för att påverka mina avgifter?

Du kan vara sparsam med dricksvattnet och då minskar kostnaden för din förbrukning. Läs mer om hur du kan spara på vattnet.

 

                                            

Avgift för kund

Förslag på taxehöjning - påverkan på avgiften

Falkenberg, exempel typhus, per månad:

  • VA-taxan: För villa 78 kronor, för lägenhet 54 kronor
  • Avfallstaxan: För villa 12 kronor

Varberg, exempel typhus, per månad:

  • VA-taxan: För villa 171 kronor, för lägenhet 110 kronor
  • Avfallstaxan: För villa 11 kronor

Pressmeddelande om taxorna 2025

Mer att läsa

Installera första mätaren

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: För att kunna använda kommunala vattentjänster behöver du först beställa en anslutning av din fastighets ledningar till Vivabs VA-ledningar i gatan. Sen kan du boka installation av din vattenmätare. Innan vi installerar din vattenmätare behöver du ordna en vattenmätarplats enligt gällande krav.

Meny

Installera första mätaren

Godkänd vattenmätarplats

Vattenmätare placeras oftast i en byggnad, exempelvis ett hus, men för anslutningar genom avtal krävs oftast att vattenmätare placeras intill avstängningsventilen, då i form av en vattenmätarbrunn. 

Oavsett om mätaren ska placeras i ett hus eller i en brunn ska platsen uppfylla följande krav:

  • Krav för placering i hus eller annan byggnad

    Innan en vattenmätare monteras i huset eller byggnaden behöver mätarplatsen uppfylla följande krav: 

    Åtkomst - fritt utrymme runt mätaren

    Ur arbetsmiljösynpunkt ska det vara enkelt att komma åt vattenmätaren. Mätaren får inte byggas in eller placeras bakom tung utrustning eller inredning. Ett utrymme på 60 cm framför, 50 cm under och 70 cm ovanför mätaren måste vara fritt från föremål. 

    Fungerande ventiler

    Vid vattenmätaren ska det sitta två fungerande ventiler, en före och en efter mätaren. OBS! Ventiler av modellerna LK580 eller LK581 är inte godkända.

    Konsol (väggfäste)

    Vid montering av vattenmätare första gången är en konsol, ett väggfäste som håller ventiler och rör på plats när mätaren skruvas bort, ett krav.  

    Väderskydd

    Mätarplatsen ska vara i ett uppvärmt utrymme för att skydda vattenmätaren mot frost. Vattenmätaren får inte heller vara i ett utrymme där den utsätts för stark värme som kan skada den

    Vi rekommenderar att platsen:

    • tål vattenstänk/spill,
    • har en golvbrunn
    • har belysning
  • Krav för placering i plastbrunn

    Åtkomst

    Brunnens plats ska vara åtkomlig och uppfylla Vivabs krav.

    Fungerande ventiler

    två fungerande ventiler ska sitta vid vattenmätaren, en före och en efter mätaren

    Konsol (fäste)

    När en vattenmätare monteras för första gången är en konsol (ett väggfäste som håller ventiler och rör på plats) ett krav. 

  • Krav för placering i betongbrunn

    Åtkomst

    Brunnens plats ska vara åtkomlig. Brunnens invändiga diameter måste var minst 1200 millimeter om en vattenmätare ska monteras och minst 1500 millimeter om fler än en vattenmätare ska monteras 

    Konsol (fäste)

    Mätaren monteras horisontellt i en fast förankrad mätarkonsol och förses med avstängningsventiler, en före och en efter mätaren. 

    Öppning

    Nerstigningsöppningen ska vara minst 600 millimeter i diameter.

    Lock

    Locket ska vara placerat 10-20 cm över markytan. Det ska vara överfalsat, värmeisolerat och lätt att öppna.

    Vattentät

    Vatten ska inte kunna tränga in i brunnen. 

    Stege

    Installeras en fast stege ska denna vara av rostfritt material. 

    Ej ansluten till avlopp

    Brunnen får inte vara ansluten till avlopp

  • Krav för placering i mätarskåp

    Åtkomst - fritt utrymme runt mätaren

    Ur arbetsmiljösynpunkt ska det vara enkelt att komma åt vattenmätaren. Mätaren får inte byggas in eller placeras bakom tung utrustning eller inredning. Ett utrymme på 60 cm framför, 50 cm under och 70 cm ovanför mätaren måste vara fritt från föremål. 

    Fungerande ventiler

    Två fungerande ventiler ska sitta före och efter vattenmätaren. Observera att ventiler av modell LK580 eller LK581 inte är godkända.

    Konsol (väggfäste)

    Vid montering av vattenmätare första gången är en konsol, ett väggfäste som håller ventiler och rör på plats när mätaren skruvas bort, ett krav.  

    Väderskydd

    Mätarplatsen ska sitta i ett uppvärmt utrymme för att skyddas mot frost.  Vattenmätaren får inte heller sitta i ett utrymme där den utsätts för stark värme som kan skada mätaren.


Boka tid för installation

Senast 14 dagar innan du vill kunna använda de kommunala vattentjänsterna behöver du boka tid för installation.

Skicka ett e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring vår kundservice på 0757-27 40 00.  Du behöver ange:

  • var mätaren ska placeras
  • när det önskas ske
  • dina kontaktuppgifter

Storlek och antal mätare

Vattenmätare finns i flera storlekar, det är du som fastighetsägaren som räknar ut vilka volymer som krävs genom vattenmätarna för att säkra vattenleveransen. Vivab ska godkänna antalet och storleken av mätare innan montering sker. 

”Villamätare” - vår vanligaste modell   

Den minsta modell av vattenmätare Vivab tillhandahåller är en storlek som under normala driftförhållande kan ge upp mot 4 m3/h. Det är den storlek som används för villor och fritidshus. Storleken används även för upp till 7 enbostadshus eller 8 lägenheter i flerbostadshus. 

Mätaren har följande mått: 

  • Anslutningsgänga: 25 mm/G1B tum. 
  • Bygglängd för Falkenberg: 220 mm. 
  • Bygglängd för Varberg: 190 mm. 

Vid större uttag av vatten

Vivab bestämmer typ av mätare, mätarstorlek och antal mätare. Inskaffa ett godkännande av mätarplatsen hur ni tänkt att mätningen ska ske innan den ordnas. 

Vivabs olika vattenmätare har följande mått: 

 Storlek Millimeter (mm) Tum  Bygglängd
Q3  4 25 G 1 B

220 (Falkenberg)

190 (Varberg)

Q3  10 32 G 1 1/4 B 260
Q3  16 50 G 2 B 300

En uppskattning av vad våra mätarstorlekar har för kapacitet:

Storlek Antal mätare Flerbostadshus, antal lägenheter Enbostadshus, antal hus  Sannolikt flöde
Q3 4  1 1-8 1-7 0,5
Q3 4  2 9-30 8-26 1,1-2,0
Q3 4  3 31-60 27-50 2,1-3,0
Q3 4  4 61-90 51-80 3,1-4,0
Q3 10  1 9-40 8-35 1,1-2,4
Q3 10  2 91-110 81-100 4,1-4,8
Q3 10  3 111-200 101-170 4,9-7,3
Q3 10  4 201-280 171-250 7,4-9,7
Q3 16  1 41-90 36-75 2,5-4,0
Q3 16  2 91-220 76-200 4,1-8,0
Q3 16  3 281-380 251-460 9,8-12,2
Q3 16  4 381-540 331-160 12,3-16,3

 

Parallellkopplade mätare vid större uttag

Vid större uttag, utöver vad en Q3 4 -mätare ger, önskar Vivab att det som finns plats för minst två parallellkopplade vattenmätare. Avståndet mellan varje mätare ska minst vara 300 mm. 

En mätarplats med parallellkoppling av flera mindre mätare i stället för en större innebär bland annat följande fördelar: 

  • färre/inget/få leveransavbrott vid mätarbyte 
  • mindre mätarstorlek (lägre grundavgift för kunden) 
  • noggrannare mätning 
  • bättre arbetsmiljö för mätarinstallatören 
  • större flexibilitet vid dimensionering

Mer att läsa

Din vattenmätare

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Vattenmätare används för att veta vilken mängd vatten som förbrukas i ett hushåll eller en fastighet. Avläsningen av mätaren ligger till grund för din faktura. Vi debiterar en uppskattad förbrukning baserad på dina tidigare avläsningar.
  • Mina sidor:

Meny

Din vattenmätare

Du ansvarar för mätarplatsen 

Du som ansöker om kommunalt vatten och/eller avlopp måste ordna en plats där Vivab kan montera en vattenmätare, en så kallad mätarplats. Det är Vivab som äger själva vattenmätaren men du som fastighetsägare behöver sköta om mätarplatsen så att vår personal kan byta ut och kontrollera vattenmätaren. 

Kraven som ska uppfyllas för din mätarplast beror på om du ska installera en första vattenmätare eller om det redan finns en mätare på platsen.

Håll koll på förbrukningen

Genom att ta en titt på din mätare lite då och då får du enkelt koll på hur mycket vatten du använder och kan göra justeringar för att spara på dricksvattnet. En plötsligt hög förbrukning kan tyda på att du har en läcka. Upptäcker du den snabbt kan du undvika både större vattenskador och en hög vattenfaktura.

Kostnaden för vatten

Kostnaden du ser på din faktura baseras på en grundavgift och en förbrukningsavgift.

Grundavgiften är en årlig fast avgift, som baseras på vilka vattentjänster du använder (dricks-, spill- och dagvatten), hur många och stora vattenmätare du har. En villa har den minsta modellen av mätare, därmed den billigaste årsavgiften.

Förbrukningsavgiften är en rörlig avgift, som varierar utifrån de vattentjänster du använder, och grundas på den mängd dricksvatten din vattenmätare registrerar.  

Vattenmätare för bara spillvatten

Du som endast använder kommunalt spillvatten har också en vattenmätare. Det är för att mäta utkommande mängd spillvatten, vilket baseras på mängden förbrukat dricksvatten.

  • Mina sidor

    Här kommer du till e-tjänsten

Mer att läsa

Byta vattenmätare

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: När det är dags att byta vattenmätare får du ett brev från Vivab. Antingen får du en inbokad tid eller så uppmanar vi dig att själv boka en tid som passar dig. Mätarbytet tar cirka 20 minuter och under tiden kommer vattnet att vara avstängt.
  • Mina sidor:

Meny

Byta vattenmätare

Du kan själv boka en tid som passar dig

Passar inte tiden vi bokat in åt dig är det viktigt att du bokar om tiden, för att inte riskera ett så kallat förgävesbesök, om vi inte kan utföra bytet på den inbokad tiden. Du kan enkelt boka tid via e-tjänsten Vattenmätarbyte 

Att tänka på när du bokar tid:

  • Välj en tid under det här kalenderåret
  • ange anläggningsadress (står på din avi eller en faktura)
  • ange bytesdistrikt (står på din avi eller kan letas fram via karta i e-tjänsten)
  • Mina sidor

    Här kommer du till e-tjänsten:

Förbered dig inför mätarbytet

En vuxen behöver vara hemma när vi genomför bytet. Vi gillar husdjur men ber dig hålla dem kopplade eller instängda under vårt besök.

Kontrollera din mätarplats för att undvika läckage eller oväntade avgifter i samband med bytet. Oavsett om mätaren är placerad i en byggnad eller i en mätarbrunn så ska mätarplatsen vara åtkomlig. Mätare, anslutande rör och ventiler ska vara i gott skick så att byte kan genomföras.

Här nedan kan du läsa vad som behöver förberedas för din typ av mätarplats:

  • Mätare i hus eller byggnad

    De flesta vattenmätare sitter inne i en byggnad, till exempel i ett hus eller en företagslokal.

    Du som har vattenmätaren i en byggnad behöver se till att:

    • det är fritt utrymme runt mätaren så att det enkelt går att komma åt den: 60cm framför, 50 cm under och 70 cm ovanför behöver vara fritt från föremål)
    • ventilerna är godkända. OBS! avstängningsventil med svart ratt märkt LK580 eller LK581 är inte längre godkänd och måste bytas innan mätarbytet. Är du osäker är du välkommen att höra av dig till oss.
    • ventilerna, som sitter på båda sidor mätaren, fungerar. 

    Testa ventilerna genom att:

    1. stänga avstängningsventilen som sitter före vattenmätaren 
    2. öppna en kran i fastigheten, exempelvis en kökskran. Om det inte kommer vatten ur kranen fungerar ventilen 
    3. öppna ventilen igen 
    4. gör samma test med ventilen som sitter efter vattenmätaren. Om inget vatten kommer i kranen när du stängt ventilen fungerar även den ventilen 

    Åtgärda brister

    Om något behöver åtgärdas inför bytet, kontakta en VVS-firma för hjälp. Det är du som fastighetsägare som står för kostnaden.

      Vi rekommenderar

      • en konsol, det vill säga ett väggfäste som håller ventiler och rör på plats när mätaren skruvas bort.
      • att platsen tål vattenstänk/spill, helst med en golvbrunn i nära anslutning
      • belysning ovanför platsen 
    • Mätare i plastbrunn

      Vattenmätaren kan vara placerad i en så kallad vattenmätarbrunn. Du som har en plastbrunn med anordning som lyfts upp och betongbrunn med nedstigning  behöver se till att:

      • brunnens plats är lätt att komma åt, rensad från växtlighet eller annat som kan försvåra åtkomsten
      • locket är helt och kan öppnas.
      • mätaren kan dras upp till ytan
      • ventilerna kan öppnas och stängas
      • ledningarna och konsolen (bygeln mellan ventilerna) är i gott skick

      Åtgärda brister

      Om något behöver åtgärdas inför bytet, kontakta en VVS-firma för hjälp. Det är du som fastighetsägare som står för kostnaden.

    • Mätare i betongbrunn

      Vattenmätaren kan vara placerad i en så kallad vattenmätarbrunn Du som har en betongbrunn med nedstigning behöver se till att:

      • brunnens plats är lätt att komma åt, rensad från växtlighet eller annat som kan försvåra åtkomsten
      • locket är helt och kan öppnas
      • mätaren är ren från hinder och eventuellt vatten är urpumpat om den sitter i betongbrunn
      • ventilerna kan öppnas och stängas
      • ledningarna och konsolen (bygeln mellan ventilerna) är i gott skick

      Åtgärda brister

      Om något behöver åtgärdas inför bytet, kontakta en VVS-firma för hjälp. Det är du som fastighetsägare som står för kostnaden.

    Åtgärda brister innan vi kommer till dig

    Om något behöver åtgärdas inför bytet, kontakta en VVS-firma för hjälp. Det är du som fastighetsägare som står för kostnaden.

    Skydda din mätare mot kyla och värme

    Det är du som fastighetsägare som står för kosnaderna ifall din mätare går sönder. Så se till att skydda den mot både kyla och värme. 

    Mätarplatsen ska vara i ett uppvärmt utrymme för att skydda vattenmätaren mot frost. En sönderfryst vattenmätare kostar mycket pengar och kan orsaka stora vattenskador. Vattenmätaren får inte heller vara i ett utrymme där den utsätts för stark värme som kan skada mätaren.

    Flytt eller ändring av mätarplatsen

    Om du behöver flytta, ändra eller bygga om mätarplatsen behöver Vivab stänga av ventilen i gatan så att mätarplatsen blir säker att arbeta med. En ny mätarplats behöver godkännas av oss innan ändringar kan göras.

    Hör av dig till oss för att beställa flytt eller ändring genom att skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ringa vår kundservice på 0757-27 40 00. Du behöver ange:

    • var mätaren sitter idag
    • mätarens nya placering eller annan beskrivning på vad du önskar att göra
    • när du önskar att flytten eller ändringen görs
    • dina kontaktuppgifter

    Varför testa ventilerna?

    Det är viktigt att ventilerna fungerar för att du som fastighetsägare ska kunna stänga av vattnet vid en eventuell vattenläcka och för att vi enkelt ska kunna byta din vattenmätare.

    Flera försäkringsbolag kräver att du har godkända och fungerande avstängningsventiler. 

    Mer att läsa