Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Återvinning och avfall

Tillfälligt utseende på fakturan

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Just nu förändrar vi fakturan för att göra den mer överskådlig och lättläst. Röda minusbelopp kan förekomma på fakturan som kommer i april, det berör främst dig som har en verksamhet eller ett flerbostadshus. På fakturan som kommer i maj ska allt se ut som vanligt.

Meny

Tillfälliga justeringar på fakturan

Nu förenklar vi din faktura!

Just nu förändrar vi fakturan för att göra den mer överskådlig och lättläst. Röda minusbelopp kan förekomma på fakturan som kommer i april, det berör främst dig som har en verksamhet eller ett flerbostadshus. På fakturan som kommer i maj ska allt se ut som vanligt.

Vad förändras?

Tidigare har din faktura visat en rad per kärl/abonnemang och en rad för varje tömning. Nu summeras dessa istället, så att du ser: 

  • En rad med avgiften per abonnemang - oavsett antal kärl/behållare 
  • En rad med den totala vikten för samtliga kärl/behållare under perioden 

Dessutom får fakturan tydligare rubriker och indelningar för att göra det enklare att hitta rätt information. 

Här nere hittar du exempel och förklaringar för förändringarna av fakturan.

Exempelfaktura med minusbelopp

Etta.pngHär visar de röda minusbeloppen en kreditering (ett avdrag) för mars månads avgifter.

Tvåa.pngEftersom vi nu slagit ihop tjänster i vårt system visas de istället med totalt antal på en rad istället för som tidigare, en rad för varje tjänst.

Denna månad faktureras alltså både mars och april, men eftersom vi också gjort ett avdrag för mars på motsvarande belopp betalar du inget extra.

Exempelfaktura med bättre struktur

Här har vi förändrat den övergripande strukturen genom tydligare benämningar, strukturerade kolumner och ordentliga enhetsangivelser.

Vi har till exempel:

Etta.pngnamngett abonnemangen utifrån storlek på kärlen och antalet tömningar per år.

Tvåa.pngförändrat benämningarna på viktavgiften så att det blir tydligt vilket kärl som tömts.

Trea.pngskapat enhetliga benämningar för att göra det enklare att utläsa hur dina kostnader fördelar sig. Du som har enskilt VA (vatten och avlopp) har endast en summering för avfallstjänster.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om din faktura kan du läsa mer här: Din faktura - Vivab.se

Mer att läsa

Säkerställer att dina ledningar är rätt kopplade

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: För att minska belastningen på vårt ledningsnät och våra reningsverk undersöker vi nu så att alla fastigheter är rätt kopplade.
  • Datum för faktagranskning: 15 Mars

Meny

Säkerställer att dina ledningar är rätt kopplade

Vårt ledningsnät är byggt för att ta hand om det vatten som kommer från våra hushåll, till exempel från duschar, handfat, toaletter, disk- och tvättmaskiner. Men många fastigheter har även vattnet från stuprör och dränering kopplat till vårt ledningsnät. Det gör att dagvatten och dräneringsvatten felaktigt kommer in i våra ledningar, detta kallar vi tillskottsvatten.

Vi har nu påbörjat ett arbete med att kontrollera anslutningarna till alla fastigheter i Varberg och Falkenberg. Det är ett omfattande projekt som kommer att pågå under lång tid. Under 2025 är vi i Derome och Veddige. När det är dags för din fastighet får du ett brev av oss i god tid före den planerade undersökningen. 

Så går undersökningen till

Du som är fastighetsägare får ett brev av oss som talar om när det är dags för undersökning i ditt område. Vi  anlitar en entreprenör som gör jobbet på uppdrag av Vivab. De behöver gå in på din fastighet. Endast tomten behöver beträdas så du behöver inte vara hemma vid tidpunkten. 

Det finns flera olika sätt att hitta felaktigt anslutna ledningar. Vår entreprenör kommer använda någon, eller flera av dessa metoder hemma hos dig:

  • Rök - vi skickar in ofarlig teaterrör i ledningarna för att se var den kommer ut. Beroende på om vi rökfyller ledningar för dagvatten eller spillvatten kan rök komma ut även om dina ledningar inte är felkopplade. 
  • Färgat vatten - vi fyller på med färgat vatten för att kunna följa flödet i vårt ledningsnät och se var vattnet tar vägen. 
  • Filmning - vi går in med en kamera i ledningarna för att se hur de är kopplade. 

Beroende på område så används olika arbetssätt. Under arbetet kan det även hända att röken tränger in i ditt hus. Röken är ofarlig och vädras enkelt ut. För att undvika att den tränger in kan du fylla på alla vattenlås i dina golvbrunnar med vatten.

Vad händer efter undersökningen?

När vi får rapporterna från vår entreprenör sammanställer vi resultaten innan vi kontaktar dig. Du får ett brev av oss oavsett om dina ledningar är rätt anslutna eller om du behöver göra en åtgärd. 

Har du ledningar som är felaktigt anslutna behöver de åtgärdas. I brevet från oss finns den information du behöver för att kunna gå vidare med din åtgärd. 

Mer att läsa

Vision och värdegrund

  • Göm från sök: Nej
  • Sökord: vision värdegrund livsplats tillgängliga vägledande inspirerande trygg och hållbar livsplats
  • Ingress: Vi skapar en trygg och hållbar livsplats tillsammans med dig. Genom innovativa och ansvarsfulla lösningar för vatten, avlopp och avfall bygger vi en bättre framtid.

Meny

Vision och värdgrund

Vår vision: En trygg och hållbar livsplats

Vår vision 2040 - en trygg och hållbar livsplats - handlar om att forma en framtid där hållbarhet och trygghet går hand i hand. Vi arbetar för att säkerställa rent dricksvatten, effektiv avloppsrening och smart resurshantering.

Genom innovation och samverkan skapar vi bättre förutsättningar för dig och kommande generationer.

Trygghet

Vi levererar säkra och pålitliga tjänster som du kan lita på.

Hållbarhet

Vi driver utvecklingen för ett cirkulärt samhälle och underlättar för en miljösmart vardag.

Livsplats

Vi skapar en bättre livsmiljö för nuvarande och framtida generationer.

Våra värderingar

För att nå vår vision bygger vi vår verksamhet på tre starka värderingar:

Vägledande

Vi tar ansvar för samhällsutvecklingen och driver på för smarta, hållbara lösningar. Genom kunskap och engagemang hjälper vi våra kunder att minska sin miljöpåverkan.

Tillgängliga

Vi är närvarande, lyhörda och delaktiga. Vi förstår våra kunders behov och skapar förutsättningar för en mer hållbar vardag – tillsammans.

Inspirerande

Vi utmanar, förbättrar och gör det möjligt att leva mer miljösmart. Vi ser till att goda intentioner blir verkliga handlingar.

Tillsammans bygger vi en trygg och hållbar framtid.

Mer att läsa

Textilavfall från detaljhandeln

  • Göm från sök: Nej
  • Sökord: Textil, textilier, affär, klädaffär, kläder, tyg, tygspill, tygrester, butik
  • Ingress: Textilavfall från detaljhandeln kan lämnas på någon av Vivabs återvinningscentraler.

Meny

Textilavfall från detaljhandel

Du som bedriver detaljhandel där textilavfall uppkommer kan lämna det på någon av Vivabs återvinningscentraler i avsedd behållare.

Vill du anlita en annan aktör har du en skyldighet att kontakta Vivab för ett auktorisationsavtal.

Exempel på detaljhandel där textilavfall kan förekomma:

  • butiker som säljer kläder och annan textil, även Second Hand-butiker 
  • affärer som säljer tyg och hemtextilier 
  • skräddare

Textilavfall från verksamheter

Till textilavfall räknas exempelvis gamla arbetskläder, gardiner från personalutrymmet eller hotellets utslitna lakan. Detta kan du lämna på någon av Vivabs återvinningscentraler.

Textiltillverkare och grossister

Du som är textiltillverkare eller grossist inom textil ansvarar själv för att ditt textilavfall sorteras ut, samlas in och lämnas till behandlingsanläggning.

Kan Vivab komma och hämta mitt textilavfall?

Vivab hämtar inte textilavfall varken från privatpersoner eller verksamheter.

Mer att läsa

Textil och textilavfall

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Textilavfall ska sedan 1 januari 2025, enligt lag, sorteras ut från annat avfall. Det är alltså inte längre är tillåtet att slänga kläder eller annan textil i restavfallet – det ska i stället lämnas till återbruk eller återvinning. Detta gäller både för hushåll och företag.

Meny

Textil och textilavfall

Sortera hållbart

Redan när du rensar ut textil hemma kan du tänka hållbart och sortera den efter användningsområde och skick.

  1. Behåll och återanvänd: Fundera på om något kan lagas eller göras om till något annat, till exempel trasor eller användas på nytt sätt i något ”gör-det-själv-projekt”.
  2. Skänk eller sälj: Om textilen är i okej skick - lämna eller sälj till någon fysisk second butik eller på webben. Eller ge bort till släkt och vänner.
  3. Lämna till återvinning: Om textilen inte längre går att återanvända, om den till exempel är blöt eller starkt nedsmutsad kan lämna den på återvinningscentralen, i avsedd behållare.

Här kan du lämna textil och textilavfall

Varje gång du lämnar textil till återbruk och återvinning bidrar du till en hållbar framtid!

På bemannad återvinningscentral finns

  • En behållare där du kan lämna hela, rena och även trasiga textilier. Lägg textilierna du vill lämna i en väl försluten påse.
  • En behållare för blött och starkt nedsmutsat textilavfall

På återvinningsstationen finns

  • Insamlingsboxar där din textil behöver vara hel och ren. Lägg textilierna du vill lämna i en väl försluten påse.

Varför sortera ut textil separat?

Textilier är en av de mest resurskrävande produkterna att tillverka, och en stor del av de textilier som slängs idag skulle kunna återanvändas eller återvinnas.

Regeringens beslut syftar till att öka insamlingen av textilier för återanvändning och återvinning, i linje med EUs krav på textilinsamling. Målet är att skapa ett mer cirkulärt system där textilier får ett längre liv och där material kan återvinnas till nya produkter.

Vad är textilavfall?

Allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte.

Här är några exempel:

  • Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
  • Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner och filtar
  • Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
  • Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.

Textilavfall eller återbruk?

Textilavfall är kläder och tyger som inte längre kan användas på grund av att de är trasiga, hårt nedsmutsade eller blöta,

Textilåterbruk handlar om att använda gamla kläder och tyger på nytt sätt istället för att slänga dem. Det kan vara att laga, sy om, sälja vidare, skänka eller göra nya saker av dem, som väskor eller trasor. Ge dem nytt liv helt enkelt!

Information om textil till boende i flerbostadshus

Du som fastighetsägare har ingen skyldighet att ordna fastighetsnära insamling av textilavfall, men du kan hänvisa de boende till återvinningscentralen.

Här kan du skriva ut flyers att dela ut och affisch att sätt upp.

Mer att läsa