Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Projekt

Långasand

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Det kommunala dagvattensystemet i Långasand byggs ut för att säkra en effektiv och hållbar hantering av dagvatten som kommer från gator och tomtmark.

Meny

Dagvatten i Långasand

Det kommunala dagvattensystemet i Långasand byggs ut för att säkra en effektiv och hållbar hantering av dagvatten som kommer från gator och tomtmark.

Bakgrund till projektet

Långasands samfällighet inkom den 18 april 2022 med en begäran till Länsstyrelsen att få till stånd en permanent lösning av dagvattenhanteringen i området Långasand.

Länsstyrelsen i Hallands län beslutade att Falkenbergs kommun senast den 30 juni 2027 ska bestämma verksamhetsområde samt tillgodose behovet av vattentjänster gällande dagvatten genom en allmän anläggning. Falkenbergs Kommun överklagade Länsstyrelsens beslut i sin helhet och genomförandetiden till Mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen ändrade genomförandetiden på det överklagade beslutet så att skyldigheten för Falkenbergs kommun ska vara fullgjord senast inom fem år från att domen vann laga kraft, vilket den gjorde 17 januari 2025.

Det kommer att krävas samverkan mellan Vivab, Falkenbergs kommun, vägföreningen, markägare och eventuella markavvattningsföretag för att säkerställa att projektet blir framgångsrikt.

En viktig utbyggnad av dagvattensystemet

Projektet syftar till att säkerställa en effektiv, hållbar och framtidssäkrad hantering av dagvatten som kommer från gator och tomtmark i Långasand. 

När verksamhetsområde för dagvatten beslutats kommer projektet med att anlägga en allmän anläggning för dagvatten i Långsand påbörjas. Den allmänna anläggningen består av diken, dagvattendammar och dagvattenledningar i marken.

I projektet ansvarar Vivab för att tillgodose behovet av vattentjänster gällande dagvatten. Hanteringen av naturvatten i Långasand ansvarar respektive markägare för. Begreppsförklaring för dagvatten och naturvatten hittar du längre ned på denna sida.

Du som har en fastighet i verksamhetsområdet

Alla fastighetsägare som ingår i verksamhetsområdet kommer att få en förbindelsepunkt, en ledning till sin fastighet där man kan ansluta dagvatten från sin fastighet. Det är fastighetsägarens ansvar att utföra åtgärder, till exempel anlägga ledning från befintlig stenkista till förbindelsepunkten inom sin egna fastighet.

Fastighetsägare i Långasand ska redovisa hur dagvattnet hanteras på sin fastighet. Detta ska göras inom ett år från när förbindelsepunkten upprättats vid fastighetsgränsen.

Alla fastighetsägare som ingår i verksamhetsområdet kommer att få betala en anläggningsavgift samt årlig brukningsavgift, när dagvattenanläggningen är utbyggd. Avgiften utgår från den VA-taxa som gäller när VA-anläggningen är utbyggd. Därför kan vi i nuläget inte veta vilken avgiften blir.

Projektets påverkan

Projektet kommer medföra begränsad framkomlighet för gående och trafik i viss mån i olika etapper. Vivab informerar i god tid innan du som fastighetsägare/boende berörs.

Avbrott i vatten och avlopp kommer förekomma i kortare perioder, från kortare avstängningar upp till en dag. Vivab informerar berörda i god tid innan planerad avstängning. 

Tidplan

I nuläget har vi ingen bestämd tidplan för projektet, detta är för tillfället under utredning. Enligt Länsstyrelens beslut ska en allmän anläggning för dagvatten i Långasand vara utbyggd senast den 31 december 2029. 

När tidplanen för projektet är bestämd hittar du den här.

Begreppsförklaring

  • Dagvatten: Ytligt avrinnande regn- och smältvatten från hustak, gator, parker med mera. Dagvatten leds bort i dagvattenledningar till en recipient (vattendrag som tar emot vattnet, till exempel Kattegatt). 
  • Dräneringsvatten: Vatten som avleds genom dränering, exempelvis vatten som samlats upp vid dräneringen av en husgrund. Dräneringsvatten är också som dagvatten.
  • Naturvatten: Kallas även "icke urbant vatten". Består av regn och smältvatten som rinner av från icke bebyggda områden som skogar, åkrar, ängar, etc. Naturvatten får inte ledas bort via det allmänna dagvattensystemet.
  • Servis: Rörinstallation som förbinder en fastighet med det allmänna ledningsnätet.
  • Förbindelsepunkt: Den punkt där fastighetens servisledningar ansluts till det allmänna ledningsnätet. Förbindelsepunkten ligger vanligtvis vid tomtgränsen.
  • Ledningsnät: Ledningar som ingår i samhällets infrastruktur. För VA (vatten och avlopp) utgörs ledningsnätet av ledningar för dricksvatten, avloppsvatten och dagvatten. 
  • Fastighet: Markområde med tillhörande byggnader.

Frågor och svar

  • Hur lång tid har jag på mig?

    När förbindelsepunkten upprättats vid din fastighet har du ett år på dig att ansluta ledningar för dagvatten från din fastighet.

  • När börjar arbetet?

    I nuläget har vi ingen bestämd tidplan för projektet, detta är för tillfället under utredning. Enligt Länsstyrelens beslut ska en allmän anläggning för dagvatten i Långasand vara utbyggt senast den 31 december 2029. 

  • Vad behöver jag göra?

    Alla fastighetsägare som ingår i verksamhetsområdet kommer att få en förbindelsepunkt, en ledning till sin fastighet där man kan ansluta dagvatten från sin fastighet. Det är fastighetsägarens ansvar att utföra åtgärder, till exempel anlägga ledning från befintlig stenkista till förbindelsepunkten inom sin egna fastighet.

    Fastighetsägare i Långasand ska redovisa hur dagvattnet hanteras på sin fastighet. Detta ska göras inom ett år från när förbindelsepunkten upprättats vid fastighetsgränsen.

    Du kan läsa mer om hur du hanterar ditt dag- och dräneringsvatten i broschyr "Dag och Dräneringsvatten". Du hittar den under Dokument på denna sida.

  • Vad blir anslutningskostnaden?

    Alla fastighetsägare som ingår i verksamhetsområdet kommer att få betala en anläggningsavgift samt årlig brukningsavgift, när dagvattenanläggningen är utbyggd. Avgiften utgår från den VA-taxa som gäller när VA-anläggningen är utbyggd. Därför kan vi i nuläget inte veta vilken avgiften blir. För mer information om kostnad för anslutning, klicka här: Kostnad för vatten och avlopp.

  • Behöver arbetet på tomten besiktigas innan inkoppling?

    Vivab kommer genomföra kontroller av anslutningarna. Detta görs innan ledningen ansluts till förbindelsepunkten och tas i drift.

  • Kommer ni hålla ett informationsmöte?

    Ja, Vivab kommer hålla ett informationsmöte under senhöst/vinter 2025.

  • Kommer ni följa upp arbetet?

    Ja, Vivab kommer att följa upp arbetet i Långasand när projektet är genomfört.

  • Hur långt sträcker sig fastighetsägarens ansvar för ledningarna?

    Du som fastighetsägare ansvarar för dina ledningar fram till det vi kallar förbindelsepunkt, den ligger vanligtvis vid tomtgränsen. Inne på din tomt är det alltså du som ansvarar för dina ledningar.


Vill du veta mer om projektet?

Välkommen att kontakta:

Projektledare
Lars-Erik Johansson
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Projektledare
Mikael Wikberg
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Vattenstrateg
Helen Nilsson
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Telefon Kundservice:
0757-27 40 00

Just nu i projektet

Vivab har som ansvarig VA-huvudman i uppdrag att tillgodose behovet av vattentjänster gällande dagvatten genom en allmän anläggning i Långasand. Under hösten 2025 kommer en dagvattenutredning tas fram, bland annat för att utreda den geografiska utbredningen av verksamhetsområdet.  


Dokument

Mer att läsa

VA-förnyelse och VA-utbyggnad i Träslövsläge

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Vivab kommer förnya ledningsnätet längs med Storgatan i Träslövsläge, där ledningar för dricks- och avloppsvatten kommer att bytas ut. Då området även ligger inom verksamhetsområde för dagvatten kommer Vivab, i samband med förnyelsen av befintliga VA-ledningar, även anlägga en ny ledning för dagvatten. Samtliga fastigheter längs med Storgatan kommer därmed få en ny servis (förbindelsepunkt) för dagvatten upprättad vid sin fastighetsgräns.

Meny

VA-förnyelse och VA-utbyggnad i Träslövsläge

Lämna dina kontaktuppgifter

Du som äger fastighet eller verksamhet längs med Storgatan i Träslövsläge behöver lämna dina kontaktuppgifter så snart som möjligt. Detta så att Vivab kan kontakta dig om tekniska detaljer och eventuella möten. Det gör du enkelt via det digitala formuläret du hittar via länken nedan eller genom att fylla i formuläret du fått i ett brev från oss.

Formulär kontaktuppgifter Storgatan

Vad behöver jag göra?

Alla fastighetsägare som ingår i verksamhetsområdet kommer att få en förbindelsepunkt, en ledning till sin fastighet där man kan ansluta dagvatten från sin fastighet. Det är fastighetsägarens ansvar att utföra åtgärder, till exempel anlägga ledning från befintlig stenkista till förbindelsepunkten inom sin egna fastighet.

Dagvatten får inte kopplas till ledningen för avloppsvatten. Har din fastighet sammankopplat dagvatten och avloppsvatten ska du koppla bort ditt dränerings- och dagvatten från avloppsledningen och koppla det separat till den nya dagvattenledningen. Du behöver genomföra dessa åtgärder inom ett år från när förbindelsepunkten för dagvatten har upprättats vid din fastighet.

Hur påverkas jag?

Projektet kommer medföra begränsad framkomlighet för trafik och gående i det absoluta närområdet där Vivab gräver. För att minimera påverkan kommer projektet genomföras i etapper där vi gräver bitvis längs med Storgatan. Vi kommer även pausa arbetet från slutet av maj till början av september för att minimera påverkan ytterligare för boende och besökare under sommaren.

Avbrott i vatten och avlopp kommer förekomma i kortare perioder, från kortare avstängningar upp till en dag. Vivab informerar berörda i god tid innan planerad avstängning.

Vivab kommer ordna tillfälliga parkeringsplatser i området för dig som, på grund av projektet, inte kan ta ditt fordon till/från din fastighet. 

Karta över Träslövsläge. Storgatan är markerad med en grön linje som visar området där projektet genomförs.

Karta över Träslövsläge. Grön linje markerar Storgatan och sträckan för projektet.

Tidplan

  • Vår 2025 - höst 2025: Projektering.
  • Vinter 2025/2026 - vår 2026: Byggnation.
  • Sommar 2026 (maj-september): Arbetet pausas.
  • Höst 2026 - vår 2027: Byggnation.
  • Vår 2027: Avslut.

Bakgrund till projektet

Befintliga ledningar längs med Storgatan är uttjänta (i dåligt skick) och behöver bytas ut. Genom att ledningsnätet förnyas minskar risken för driftstörningar. Du får en tryggare leverans av dricksvatten och ett mer driftsäkert avloppssystem.

När befintliga ledningar lades (på 70-talet) så byggdes det inte ledningar för dagvatten. Idag ligger Storgatan inom verksamhetsområde för dagvatten, vilket innebär att det enligt lag ska finnas en allmän anläggning för dagvattenhantering i området. Detta inkluderar bland annat diken, dagvattendammar och ledningsnät för dagvatten som leder bort dagvatten från tomtmarker, gator och andra hårdgjorda ytor. Detta är beslutat av kommunfullmäktige i Varbergs kommun (se ABVA för Varbergs kommun under Dokument). Därmed kommer Vivab, i samband med förnyelsearbetet av befintliga ledningar, även bygga ut ledningsnätet för dagvatten, något som inte finns idag längs med Storgatan.

Genom den nya ledningen för dagvatten och förnyelsen av befintliga ledningar skapar vi även en effektivare och mer driftsäker hantering av dag- och avloppsvatten, samt minskad risk för inläckage (att orenat vatten läcker in i ledningarna) och bräddningar (att orenat vatten tillfälligt släpps ut för att undvika översvämningar på gator och i källare). Med en separat ledning för dagvatten rustar vi oss även mot klimatförändringarna, där vi bland annat förbättrar våra möjligheter att hantera de stora volymer vatten som kommer vid exempelvis skyfall.

Begreppsförklaring

  • Dricksvatten: Grund- och ytvatten som gått genom en reningsprocess på ett vattenverk. Vattnet levereras genom dricksvattenledningar från vattenverk till kund. Dricksvatten är det vatten du får ut i kranen som du använder till dryck, matlagning, tvätt, dusch, bad och som du spolar i toaletten med. 
  • Avloppsvatten (även kallat spillvatten): Vatten från dusch, bad, disk, tvätt eller som spolas ut från toaletten. Avloppsvatten leds i avloppsledningar till ett reningsverk där vattnet renas.
  • Dagvatten: Ytligt avrinnande regn- och smältvatten från hustak, gator, parker med mera. Dagvatten leds bort i dagvattenledningar till en recipient (vattendrag som tar emot vattnet, till exempel Kattegatt). 
  • Dräneringsvatten: Vatten som avleds genom dränering, exempelvis vatten som samlats upp vid dräneringen av en husgrund. Dräneringsvatten är också dagvatten.
  • Servis: Rörinstallation som förbinder en fastighet med det allmänna ledningsnätet.
  • Förbindelsepunkt: Den punkt där fastighetens servisledningar ansluts till det allmänna ledningsnätet.
  • Ledningsnät: Ledningar som ingår i samhällets infrastruktur. För VA (vatten och avlopp) utgörs ledningsnätet av ledningar för dricksvatten, avloppsvatten och dagvatten. 
  • Fastighet: Markområde med tillhörande byggnader.

Vill du veta mer om projektet?

Kontakta oss gärna via projektets e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Kontaktpersoner

Projektledare
Simon Burström, Vivab
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Byggledare
Jimmie Uhlin, Vivab
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Telefon Kundservice:
0757-27 40 00

Dokument


  • Just nu i projektet

    Våren 2025

    Förstudie/projektering pågår. 

    Brev skickas ut till berörda verksamheter och fastighetsägare.

  • Tidigare i projektet


Mer att läsa

Varvetledningen

  • Göm från sök: Nej
  • Sökord: Varvet, Smedjeholm, Projekt, spillvatten, reningsverk, spillvattenledning, avlopp, Varvetledningen,
  • Ingress: Vivab ska byta ut den befintliga spillvattenledningen som går från Varvetområdet till Smedjeholms reningsverk. Anledningen är att den befintliga ledningen, som lades på 60-talet, börjar bli gammal och två läckor på ledningen har inträffat. För att undvika att fler läckor uppstår och för att säkra driften av våra ledningar och anläggningar kommer en ny spillvattenledning läggas utmed sträckan.
  • Datum för faktagranskning: 15 September

Meny

Varvetledningen

Nuvarande ledning är gammal och har uppnått sin tekniska livslängd, så för att undvika ledningsbrott med eventuell översvämning och okontrollerad bräddning som följd väljer Vivab att byta ut den befintliga ledningen mot en ny med en beräknad livslängd på minst 100 år.

Projektets påverkan

Arbetet kommer att pågå från slutet av november 2024 till och med hösten 2025, från hamnområdet i Falkenberg till Smedjeholms reningsverk.

Under denna tid kommer framkomligheten utmed Sanddynevägen (väg samt gång- och cykelväg) påverkas i viss mån i olika etapper.

Tidplan

Projektet påbörjas i slutet av november 2024 och beräknas pågå till hösten 2025.


Karta över området mellan Varvet och Smedjeholm.

Karta över området.

Vill du veta mer om projektet?

Välkommen att kontakta:

Projektledare
Magnus Oknestam, Vivab
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Tel: 0757 - 27 42 14

Mer att läsa

Skyddsvall vid Ätrans reningsverk

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Vivab skyddar Ätrans reningsverk mot framtida översvämningar genom att bygga en skyddsvall.

Meny

Skyddsvall vid Ätrans reningsverk

Vivab har ett avloppsreningsverk i Ätrans samhälle i anslutning till vattendraget Ätran. Vid höga vattenflöden höjs vattenståndet i ån svämmar över vid reningsverket. Vattnet riskerar att slå ut reningsverket. För att skydda reningsverket mot framtida översvämningar planerar Vivab att anlägga en skyddsvall runt reningsverket.

Skyddsvall med tryckbank

Skyddsvallen förväntas bli 1,5-2 meter hög, drygt 10 meter bred och 250 meter lång. Den kräver en tryckbank i Ätran för att bli geotekniskt stabil.

Tryckbanken är 12 meter bred och 50 meter lång och kommer att ligga intill reningsverket i östra kanten av Ätran. Denna tryckbank ska även minska risken för erosion. För att anlägga tryckbanken krävs tillstånd för vattenverksamhet. Tillståndsprocessen beräknas ta ett till två år.

I början av mars skickades ansökan om tillstånd för vattenverksamhet för tryckbanken in till mark och miljödomstolen. Domstolsprocessen bedöms ta ca 8 månader.

Har du frågor?

Då är du välkommen att kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Preliminär tidplan

2024-2025 Lantmäteriutredning
2025-2026 Handläggning av tillståndsansökan för vattenverksamhet
2026 Ansökan om stadsbidrag från MSB, Myndigheten för skydd och beredskap
2026-2027 Anläggande av tryckbank och skyddsvall

Mer att läsa

Nytt vattenverk i Fegen

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: För att säkerställa dricksvattenförsörjningen framöver i Fegen ska ett nytt vattenverk byggas och stå klart 2027. Då det upptäcks PFAS i dricksvattnet i Fegen ska det installeras ett nytt reningssteg för PFAS i det nya vattenverket. Halterna är låga utifrån Livsmedelsverkets gällande åtgärdsgräns. Däremot kommer åtgärdsgränser för tillåten halt PFAS att skärpas och därför pågår arbete för att sänka halten och uppnå god marginal till de nya gränserna. Under 2025 kommer Vivab komplettera det befintliga vattenverket med reningssteg för PFAS.
  • Datum för faktagranskning: 15 Januari

Meny

Nytt vattenverk i Fegen

Upprustning och byggnation för att säkerställa dricksvattenförsörjningen

För att fortsatt säkerställa dricksvattenförsörjningen och ett dricksvatten av hög kvalitet kommer ett nytt vattenverk byggas i Fegen som kommer stå klart år 2027.

Under 2025 kommer Vivab komplettera reningsprocessen av dricksvattnet med ett reningssteg för PFAS vid nuvarande vattenverk.


  • Just nu i projektet

    Mars 2025
    I februari har det borrats en ny borra för uttag av råvatten till det nya vattenverket. För att säkerställa den nya borrans kapacitet och vattenkvalitet ska den provpumpas under cirka sex månader.

  • Tidigare i projektet

    Januari 2024
    En miljöhistorisk inventering har genomförts. Utredningen visar att PFAS-föroreningarna i Fegen sannolikt beror på en diffus spridning från tidigare verksamheter i Fegen och/eller enstaka användning av brandsläckningsskum för cirka 15-30 år sedan. Nu utreder Vivab hur vi ska gå vidare i frågan tillsammans med Miljö och hälsoskyddsnämnden i Falkenbergs kommun. 

    Utredning pågår inför ett beslutsfattande om nuvarande vattenverks framtid i Fegen – om vattenverket ska renoveras och byggas ut eller om ett nytt vattenverk ska byggas i Fegen. 

    Maj 2024
    Länsstyrelsen kommer genomföra så kallade verifierade provtagningar i Fegen, vilket innebär att översiktliga provtagningar görs för att se om PFAS finns i ett område. Jord, ytvatten och sediment kommer att undersökas. Ett område med ett tiotal olika fastigheter i Fegen kommer att provtas under våren och sommaren 2024. Resultat från provtagningarna i Fegen beräknas vara klara till hösten 2024. 

    Länsstyrelsen Halland har fått 9,5 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att under 2024 och 2025 genomföra verifierade provtagningar för att undersöka PFAS på olika platser i länet. Fegen är en av dessa platser. Du kan läsa mer på Länsstyrelsens webbplats här (extern länk): Mer medel för att verifiera potentiella PFAS-platser i Halland - lansstyrelsen.se.

    September 2024 
    Beslut har tagits om att det nu ska byggas ett nytt vattenverk i Fegen som ska stå klart år 2027. Projektet planerar också att koppla in reningssteg för PFAS i befintligt vattenverk under år 2025. 


Tidplan: Byggnation av nytt vattenverk

2024-2025: Projektering

2025: Installation av reningssteg för PFAS

2026-2027: Byggnation av nytt vattenverk

2027: Drifttagning av nytt vattenverk

Kvaliteten på vattnet

Vid Fegens vattenverk har det uppmätts halter av PFAS i vattnet som är låga utifrån Livsmedelsverkets gällande åtgärdsgräns. Kommande åtgärdsgränser för tillåten halt PFAS kommer däremot att skärpas och därför pågår åtgärder för att sänka halten och uppnå god marginal till de nya gränsvärdena. Syftet med de nya gränsvärdena är att vi både ska kunna äta mat och dricka vatten utan risk för hälsan under hela livet - även om de innehåller PFAS. 

I vattnet vid Fegens vattenverk visar analyserna halter på cirka 1-6 nanogram per liter PFAS4 och 5-9 nanogram per liter av PFAS21. Gällande PFAS21 klarar därmed Fegens vattenverk det nya gränsvärdet på 100 nanogram per liter redan i dag. För PFAS4 har halter uppmätts som är något lägre men även något högre än det nya gränsvärdet på 4 nanogram per liter. Gränsvärdena för PFAS4 och PFAS21 börjar gälla den 1 januari 2026. Fram tills dess används gränsvärdet för PFAS11 som utgångspunkt för kvaliten på dricksvattnet. Livsmedelsverkets krav i dag är att det krävs omedelbar åtgärd om vattnet innehåller mer än 90 nanogram PFAS11 per liter.

Förklaring av PFAS4, PFAS11 och PFAS21

PFAS4 
Gränsvärdet för PFAS4 (4 nanogram per liter) gäller från den 1 januari 2026 och omfattar 4 PFAS-ämnen som ingår i Efsas hälsobaserade riktvärde (PFOS, PFOA, PFNA och PFHxS). Efsa står för den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. 

PFAS11
Gränsvärdet för PFAS11 (90 nanogram per liter) gäller från 2014 och omfattar PFAS4 samt ytterligare 7 andra PFAS-ämnen. 
 

PFAS21
Gränsvärdet för PFAS21 (100 nanogram per liter) gäller från den 1 januari 2026 och omfattar PFAS4 samt ytterligare 17 andra PFAS-ämnen.
PFAS 11 ingår i PFAS 21. 

Vill du veta mer om PFAS?

Kontakt

Projektledare
Lina Gyllensvärd, Vivab
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 42 65

Mer att läsa