Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Skyfall

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Med klimatförändringarna kan vi förvänta oss fler och kraftigare regn. Skyfallen kommer öka och vi behöver förbereda oss för att klara de stora vattenmängderna.
  • Datum för faktagranskning: 15 Mars

Meny

Skyfall och kraftiga regn

Varmare klimat ger både torka och ökad nederbörd. Kraftiga regn är det nya normala. Vårt samhälle är inte byggt för att stå emot extrema regnmängder. Vi som VA-organisation har en viktig roll, men vårt ledningsnät för vatten och avlopp är byggt för att klara normala regn. Vid skyfall räcker inga ledningar i världen till. 

Delat ansvar för att skapa plats för vattnet

Vattnet har inga gränser, ansvaret för att göra plats för vattnet delas mellan kommunen, fastighetsägare och Vivab. Den som äger en fastighet ansvarar för att skydda den mot skyfall och översvämning. Vi måste alla öka vår beredskap att hantera stora vattenmängder. 

Vem ansvarar för vad? 

Du som äger en fastighet har ansvar för att skydda den och din tomt mot översvämningar. Ditt ansvar gäller ledningar och egna vatten- och avloppsinstallationer på din fastighet. 

Kommunen ansvarar för att ta hänsyn till skyfall och översvsämningsrisker när de bygger nya området. Kommunen ansvar även för att vattnet kan rinna av kommunala vägar, gator och gång- och cykelvägar - vid normala regn. 

Vivab ansvarar för det allmänna ledningsnätet, ledningarna som är utanför fastigheterna. Ledningsnätet ska kunna hantera ett normalt regn. 

Så här kan du förbereda dig 

  • Kolla så att stuprör, brunnar, diken och dräningeringsrör på din tomt är rensade och i bra skick.
  • Se till att marken lutar bort från din fastighet så att vattnet rinner åt rätt håll.
  • Se till att fönster, tak och dörrar är täta så att inte vatten kan rinna in.
  • Säkerställ att din hemförsäkring omfattar skador som orsakas av översvämning.
  • Flytta värdefulla saker från platser som kan drabbas av en översvämning. Det kan vara källare, garage eller på markplan.
  • Saker som du ändå vill ha i på dessa ställen placerar du högt upp. Förvara inget direkt på golvet.
  • Ta bilder av rummen för att kunna visa försäkringsbolaget vid behov.

Kan du göra plats för mer vatten? 

För att minska risken att vatten hamnar på fel ställen vid kraftiga regn finns det flera saker du som fastighetsägare kan göra på din tomt. 

  • Undvik hårda ytor på din tomt. Genom att använda material som släpper igenom vatten minskar du ....
  • Koppla bort stuprör från ledningsnätet - led istället vattnet ut på gräsmattan. Se till att det inte kan hamna nära din husgrund, hos grannen eller ute på gatan. Att anlägga en stenkista är en bra åtgärd som hjälper till att fördröja regnvattnet. 
  • Skapa en ränndal från ditt stuprör till en grönyta, se till att marken lutar....

Rubrik h3

Drabbad av översvämning?

Anmäl till ditt försäkringsbolag och meddela oss. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret: 

MINA SIDOR ÄRENDE

Läs mer om översvämningar.

Mer att läsa

Läsa av vattenmätaren

  • Göm från sök: Nej
  • Sökord: avläsning, vattenmätare, vattenmätarställning, vattenförbrukning
  • Ingress: Det är modellen på vattenmätare som avgör om du behöver läsa av din vattenmätarställning eller inte. Fler och fler har idag en ny modell, en så kallad smart vattenmätare. Den behöver du inte själv läsa av. Har du en äldre, analog modell behöver du läsa av den en gång om året och lämna ställningen till oss.

Meny

Läsa av vattenmätaren

Smart vattenmätare – automatisk avläsning

För att säkerhetsställa att vattenmätarna mäter rätt byter Vivab enligt lagkrav ut dem regelbundet, vanligtvis var 10e år. När vi byter ut din vattenmätare installerar vi en fjärravläst mätare, så kallad smart vattenmätare.

Du som har en smart vattenmätare (nyare modell av mätare) behöver inte skicka in någon mätarställning till Vivab. Avläsningen sker automatiskt med krypterad informationsöverföring, vilket innebär att du som kund inte behöver lämna in din mätarställning till oss. För det flesta kunder sker avläsningen en gång per år.

Mot en månadsvis avläsning

Vivab arbetar med att bygga ut antennätet som tar upp signalerna från de smarta vattenmätarna. Vår ambition är att alla våra kunder ska få sin vattenmätare automatiskt avläst en gång i månaden. Redan idag får några kunder sin mätare avläst en gång i månaden och kan se sin verkliga förbrukning på fakturan. Men än så länge får de flesta kunder med smart mätare en faktura utifrån en beräknad förbrukning där mätaren läses av automatiskt en gång om året.

Med en månadsvis fjärravläsning betalar du för din verkliga vattenförbrukning, inte den beräknade. Fakturan kommer bli tydligare och du kan enklare följa upp och påverka din vattenförbrukning.

Vad visar den smarta mätaren?

På mätaren du ser på bilden nedan läser vi av 562 kubikmeter.

På mätaren nedan, som är den allra senaste modellen, läser vi helt antal kubikmeter före kommatecknet (här markerat med röd cirkel), som blir 12 kubikmeter.

Den smarta mätarens funktioner

Den smarta vattenmätaren läser av din verkliga vattenförbrukning. Den har även flera intelligenta larm och informationskoder:

Misstänkt läckage

Symbolen visas när mätaren varit rörlig, utan avbrott, i minst en timma under de senaste 24 timmarna. Symbolen kan vara ett tecken på läckage efter mätaren, till exempel en toalettcistern, en kran eller ett rör. Symbolen försvinner när den eventuella läckan är lagad och vattnet stått still i en timma.


Misstänkt rörbrott

Symbolen visas när vattenförbrukningen har varit konstant hög i en halvtimme, vilket indikerar ett rörbrott efter mätaren. Symbolen försvinner när förbrukningen återgår till normal nivå. 


Mätare ej vattenfylld

Symbolen visas när mätaren är tom på vatten och mätningar inte kan göras. Symbolen försvinner när mätaren mäter vatten igen.


Fel vattenflöde

Symbolen visas när vatten flödar åt fel håll genom mätaren.  Symbolen försvinner när vattnet flödar i rätt riktning. 


Bedrägeriförsök

Symbolen visas när mätaren har upptäckt ett bedrägeriförsök. Mätaren kan inte längre användas för en korrekt debitering.  Symbolen kommer att kvarstå i displayen. 


RADIO OFF blinkar

Om symbolen blinkar står mätarens inbyggda radiosändare avstängd. Sändaren slås på automatiskt när den första litern vatten runnit genom mätaren. Då försvinner symbolen.


RADIO OFF lyser med fast sken

Om symbolen lyser med ett fast sken är radiosändaren i mätaren permanent avstängd. Radiosändaren kan slås på via METERTOOL eller DataTool.


Lågt batteri

Symbolen visas när 6 månader återstår av den förväntade kapaciteten (eller när spänningen är under 2,9 V). 

Mer att läsa

VA-anmälan för VA-föreningar

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Om du vill starta eller gå med i en VA-förening så finns det några saker du behöver lämna in till oss på Vivab. Här finns information om vad vi behöver för att kunna bedöma om fastigheten kan anslutas till det kommunala VA-nätet eller inte.
  • Datum för faktagranskning: 15 Mars
  • Mina sidor:

Meny

VA-anmälan för VA-föreningar

Anmäl en ny VA-förening

Om du vill starta en ny VA-förening ska en VA-anmälan för samtliga fastigheter lämnas in till Vivab minst sex månader innan önskat anslutningsdatum.

Lägga till fastighet till befintlig VA-förening

Om du önskar att ansluta ytterligare en eller flera fastigheter till en befintlig VA-förening ska VA-anmälan lämnas in till Vivab minst tre månader innan önskat anslutningsdatum.

För dig som fastighetsägare

Du som fastighetsägare behöver lämna in underlag till din VA-förening. Det du behöver lämna in till din VA-förening är:

  • En ifylld VA-anmälan.
  • Ritningar märkta med fastighetsbeteckningen som visar planlösning för samtliga byggnader som ska anslutas.
  • Ritningar märkta med fastighetsbeteckningen som visar utvändiga ledningsförläggningar mellan den inkopplingspunkt som VA-föreningen anlägger till den aktuella tomten och byggnaderna på tomten.
  • Hur många bostadsenheter som ska anslutas.
  • Den sammanlagda bruttoarean för de verksamhetsbyggnader som ska anslutas.

Tänk på att även friggebodar, Attefallshus och gäststugor som både har toalett och kök/pentry/kokvrå räknas som en bostadsenhet.

Det här behöver VA-föreningen göra

Det är VA-föreningen som samlar ihop information från fastighetsägarna och skickar till Vivab. Föreningen behöver även lämna in:

  • En uppdaterad ritning över VA-föreningens ledningsnät.
  • En ifylld blankett som heter ”Redovisningsmall VA förening samfällighet”. Blanketten får du genom att mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du bor i Varbergs kommun och Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du bor i Falkenbergs kommun.

Följande uppgifter behövs för att fylla i redovisningsmallen:

  • Samfällighetens/Föreningens namn
  • Organisationsnummer
  • Kontaktperson för samfälligheten/föreningen.
  • Fastighetsbeteckning för de fastigheter som ska ingå.
  • Adresserna för fastigheterna som ska ingå.
  • Antal bostadsenheter för varje adress/fastighet.
  • Antal gäststugor med både toalett och pentry för varje adress/fastighet.
  • Antal kvadratmeter bruttoarea för varje adress/fastighet.
  • Vilka tjänster varje adress/fastighet ska anslutas till (dricksvatten, spillvatten och dagvatten).
  • Tomtyta för adressen/fastigheten.

Den kompletta VA-anmälan skickas sedan till:
Vivab
Box 110
311 22 Falkenberg
eller via epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Håll oss uppdaterade om VA-föreningens framtid

För att informera Vivab om önskemål om tillägg av framtida anslutningar så använder ni ”Redovisningsmall VA förening samfällighet”.  

Policy för fastigheter utanför vårt verksamhetsområde

  • Mina sidor

    Här kommer du till Mina sidor.

Mer att läsa

BTA - bruttoarea

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Vi använder begreppet bruttoarea (BTA) när byggnaden inte är avsedd att användas för boende. Exempel på byggnader där vi använder BTA kan vara kontor, butiker, hotell, restauranger, campingplatser, småindustrier, stormarknader, sporthallar, samt hantverks-, utbildnings-, förvaltnings och utställnings- eller sjukvårdslokaler.
  • Datum för faktagranskning: 15 Mars

Meny

Vad är bruttoarea (BTA)?

Hur beräknas BTA?

BTA beräknas för varje påbörjat 150-tal m² byggnadsyta enligt svensk standard SS 21054:2020. För utrymmen i byggnader där nyttan av vattentjänsterna är väsentligt mindre, såsom lager, räknas för det utrymmet varje påbörjat 400-tal m² bruttoarea (BTA) enligt svensk standard (SS 21054:2020) som en (1) bruttoareaenhet. Hela lagerbyggnaden eller delar av lagerbyggnaden kan vara antingen uppvärmd eller ouppvärmd. För parkeringshus/garage medräknar man endast ytor som anses ha nytta av tjänsterna dricks- eller spillvatten.

Man mäter byggnadens totala yta från byggandens utsidor. Ytan används i sin tur för att räkna ut hur många BTA-ytor byggnaden innehåller. Där efter lägger man ihop summan av våningsplanens totala area och delar det med antingen 150 eller 400 beroende på byggnadens nytta av VA-tjänsten som beskrivs ovan.

Man delar med 150 om det är en byggnad som kommer ha användning för vattentjänster, medan man delar med 400 om byggnaden inte är i behov av vattentjänster (så som stora lager).

BTA används både för beräkning av anläggningsavgift och brukningsavgift

För brukningsavgifter används en modell som baseras på totala byggnadsarealen oavsett användningen, enligt:

• 0–3000 m²: delningstalet för BTA-enheten är 150 = 0-20 enheter

• Över 3001 m²: delningstalet för BTA enheten är 400 = 21 eller fler enheter

Exempel på uträkning

En byggnad med en yta på 4000 m², oavsett dess utformning betalar: 

  • 0 – 3000 = 3000 / 150 = 20 BTA,   
  • 3001 – 4000 = 1000 / 400 = 2.5 ger 3 påbörjade BTA 
  • Totala bruttoareaenhetsavgifter: 20 + 3 = 23 BTA 

Hur du räknar ut BTA

Du mäter byggnadens totala yta från byggnadens utsidor.

På skissen ovan markeras ytterväggarna med de mörkare linjerna. Alltså räknas både de mörkare och ljusare delarna in i BTA. Därmed ingår också väggar, trappor och inredningsenheter som köksskåp, garderober osv i uträkningen av bruttoarean.

Hur du mäter delar av en våning

Om ett våningsplan täcker delar av ett plan räknas ytan enligt skissen ovan: till utsidan av väggen eller insidan av eventuellt räcke.

Om BTA uppdelas på skilda funktioner (exempelvis bostad eller verksamhetslokal) dras gränsen mitt i den skiljande väggen.

Hur du mäter utrymmen under snedtak

Vid snedtak gäller att allt som har mer än 1,90 meter i takhöjd räknas plus den totala golvyta som sträcker sig 60 centimeter utåt från den punkt där takhöjden går under 1,90 meter.

Exempel på uträkning av BTA

Huset på bilden ovan skulle ha följande bruttoarea:

  • Bottenvåning: 7 m x 10 m = 70 m²
  • Övervåning: 7 m x 10 m = 70 m²
  • Vindsvåning: 4 m x 10 m = 40 m²

Total bruttoarea (BTA): 70+70+40=180m²

Mer att läsa

Vattenkiosk

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: På några platser i Falkenberg och Varberg finns ställen där man kan köpa en större mängd vatten. För att kunna hämta vatten behöver man själv ha tillgång till en brandslangskoppling och en tank. Det är högre tryck än vanligt i en vattenkiosk så det går inte att hämta vatten till vanliga mindre dunkar.
  • Datum för faktagranskning: 15 Mars
  • Mina sidor:

Meny

Vattenkiosker

Nyckel och abonnemang behövs 

Både företag och privatpersoner kan köpa vatten. Du behöver en nyckel till vattentankstationerna samt ett abonnemang för att vi ska kunna fakturera dig. Nyckeln kan användas både i Varberg och i Falkenberg.

Dricksvatten i vattenkioskerna

Vattnet som säljs är dricksvatten och vi har inga regler för vad vattnet får användas till, förutom vid ett bevattningsförbud. Om vi har ett pågående bevattningsförbud får vatten som hämtas i våra vattenkiosker enbart användas till mat, dryck och hygien.

Kostnad

En vattennyckel kostar 375 kr. När man sedan hämtar vatten debiteras man enligt gällande prislista, se dokumentet Prislista övriga tjänster. 

För 2024 är avgiften:
I Varberg - 29 kr/kubikmeter
I Falkenberg - 29 kr/kubikmeter

Ansök om nyckel via Mina sidor

Efter att du har ansökt skapar vi en nyckel som vi skickar till angiven adress. Handläggningstiden är 3-5 arbetsdagar.

  • Mina sidor

    Här kommer du till Mina sidor.

Mer att läsa