Meny
VÅGA - nytt vattentorn i Varberg
Foto: Vivab
Nu tänder vi ljuset på VÅGA
Arbetet med att driftsätta det nya vattentornet VÅGA pågår sedan en tid tillbaka och sker i flera steg. Första advent tänder vi ljuset på kronan. Snart får du dricksvatten från Våga i din kran.
Större kapacitet och säkrare dricksvattenleverans
Ett vattentorn utgör en viktig samhällsfunktion och ska skapa ett stabilt och tillräckligt högt tryck i hela kommunens ledningsnät. Det ska också vara en reservvolym som ska kunna förse invånarna med dricksvatten vid driftsstopp i vattenverk eller på ledningsnät.
Vattentornet i Håsten har varit i behov av en större renovering sedan en tid tillbaka. Tornets reservoar på 2 000 kubikmeter, är inte stor nog för att möta den växande stadens behov.
Med VÅGAs reservoar på 10 000 kubikmeter vatten, kan både oförutsedda och planerade avbrott i dricksvattenleveransen hanteras på ett bra sätt.
Optimal placering och vågad utformning
VÅGA har byggts på Bastekullen i Träslöv – en plats på höjden som ger ett optimalt vattentryck. VÅGA syns både inifrån Varbergs centralort och från E6:an och blir ett världsunikt landmärke för Varberg.
Minimal miljöpåverkan
Tornets miljöpåverkan har varit en stor del i planeringen – både vad gäller byggnation och placering. Reservoarens långsträckta utformning är fördelaktig på platsen – både ur ett arkitektoniskt perspektiv, men också för att minimera fotavtrycket på kullen. Hänsyn tagits till natur och kulturvärden och till att Bastekullen fortsättningsvis ska kunna vara ett tillgängligt natur- och friluftsområde.
Vågas belysning
Vågas arkitektur, med sina välvda former, skapar en lätthet som smälter in i landskapet och ger kopplingar till havet. Belysningen framhäver tornets material och former med mjuka kontraster och naturliga övergångar. Ljuset är riktat för att skapa skuggor och former som lyfter fram vågrörelsen i arkitekturen.
Ljusstyrkan är låg och anpassas efter omgivningen för att skapa en subtil effekt som syns på långt håll. Ett varmt ljus används för att minska påverkan på djur och natur i området.
Tidplan
-
2019
Planering och projektering
-
2021
Byggstart
-
2024
Tornet tas i drift
Fakta
Tornets höjd: +79 m.ö.h
Läge: Bastekullen i Träslöv
Reservoarvolym: 10 000 m3
Material: Betong, ca 7800 m3
Livslängd: ca 100 år
Entreprenör: Veidekke
Projektform: Partnering
Uppskattad kostnad 2022: cirka 390 miljoner kr
Uppskattad kostnad 2023: cirka 500 miljoner kr
Finansiering: Projektet finansieras via taxor som betalas av VA-kollektivet, det vill säga de invånare som nyttjar kommunens VA-tjänster.
Just nu i projektet
Vintern 2024: Driftsättning av tornet sker i flera steg, med målsättning att vara klar till jul.
Tidigare i projektet
Hösten 2024: Olika tester och besiktning av tornet görs inför driftsättning.
Sommaren 2024: Byggnationen av tornet avlutas och täthetsprov genomförs.
2022- våren 2024: Pelarna gjuts och därefter reservarens botten och följt av väggar.
2021 Förberedande markarbete med avverkning av växtlighet gjordes med hänsyn till fågellivet på plats. Sprängningsarbete genomfördes för att skapa plats för tornets teknikhus och centrumpelare. Förberedande ledningsarbeten genomfördes.
2020 Detaljplanen för tornet vann laga kraft under våren. Detaljprojektering färdigställdes. Beslut om att bygga VÅGA togs av Varbergs kommun. Entreprenörskontrakt tecknades mellan VIVAB och Veidekke.
2019 Öppet hus hölls för att besvara allmänhetens frågor om vattentornet. Detaljplanen för vattentornet var på samråd. Veidekke Entreprenad AB kontrakterades till uppdraget att bygga det nya vattentornet i Varberg. Vivab fick tillgång till marken där VÅGA planeras att byggas. VÅGA nominerades till World Architecture News Award samt i kategorierna ”Infrastructure” och ”Competition entries” på World Architecture Festival, WAF i Amsterdam.
2018 Tre arkitektfirmor presenterade förslag på gestaltning av tornet. Uppdrag: Med vatten som utgångspunkt ska tornet ska symbolisera trygghet, kraft och kreativitet. Med tanke på det exponerade läget i landskapet var det viktigt att ge vattentornet en utmanande gestaltning. White arkitekter, valdes fram av en kommunövergripande jury.
Så påverkas du av driftsättningen
Driftsättning har planerats noga för att du som kund ska märka så lite som möjligt. Men justeringar under arbetets gång kan göra att du som kund kan uppleva till exempel ett förändrat tryck eller luft i ledningarna. Det är ofarligt och helt normalt för den här typen av arbete.