Meny
Separat insamling av fiskeredskap med plast ska minska nedskräpning
Sedan 1 januari 2025 ska fiskeredskap med plast sorteras ut och samlas in separat. Du som har fiskeredskap som inte längre är användbara kan vända dig till någon av Vivabs återvinningscentraler.
Företag i Sverige som tillhandahåller fiskeredskap med plast har nu ett producentansvar. Detta är ett EU-krav (enligt förordning 2021:1001). Producentansvaret innebär att företagen ansvarar och betalar för att redskapen tas omhand på ett miljövänligt sätt efter användning. Det är kommunerna som ser till att det finns möjlighet att sortera och lämna in sina gamla fiskeredskap för återanvändning eller återvinning.
Nedskräpning på stränder ska minska
Fiskeredskap utgör 27% av allt skräp som hittas på våra stränder. Huvudsyftet med EU-kravet och producentansvaret är att minska nedskräpning av plast på stränder och i hav, minska mängden avfall och se till att det avfall som ändå uppstår återvinns och används till nya produkter.
Vilka fiskeredskap ska sorteras ut?
Enligt förordningen handlar det om föremål eller redskap som innehåller plast och som
- används inom fiske eller vattenbruk för att lokalisera, fånga eller föda upp exempelvis fisk, skaldjur eller alger i hav (marina) eller sötvatten (limniska), eller
- flyter på vattenytan och används för att dra till sig, fånga eller föda upp dem
Detta gäller oavsett hur mycket plast ett fiskeredskap innehåller. Färger, bläck och lim omfattas inte om det inte är en huvudsaklig strukturkomponent i slutprodukten.
Fiskeredskap kan till exempel vara linor, jiggar, flottörer, konstgjorda beten, fiskespön och rullar.
Fiskeredskap som inte berörs
- redskap som innehåller elutrustning som inte enkelt kan avlägsnas berörs istället av producentansvaret för elutrustning.
- Föremål eller redskap som inte har som syfte att lokalisera fisk, skaldjur eller alger. Exempel kan vara flytvästar, vadarbyxor och båtar inklusive båtutrustning.
- Avfall som består av fiskeredskap som förlorats till havs eller samlats in i projekt som finansieras av offentliga medel.
Var lämnar jag mina fiskeredskap?
Privatpersoner kan lämna in fiskeredskap som inte längre går att använda på någon av Vivabs återvinningscentraler. Ta kontakt med personal på plats.
Har du fiskeutrustning som är hel och fungerande är Återbruken på någon av Vivabs återvinningscentraler ett bättre alternativ.
Vivab ser över möjligheterna att i framtiden kunna samla in fiskeredskap från småbåtshamnar med fler än 25 båtplatser.
Länkar
Läs mer om insamlingen av fiskeredskap på naturvårdsverket webbplats: Producentansvar för fiskeredskap
På Fiskkretsens webbplats finns exempel på vilka redskap som berörs: Om Oss - Fiskekretsen
Kontakta oss
Vivabs kundservice
E-post:
Telefon: 0757-27 40 00
Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15