Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Hållbarhetsexperterna

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Våra experter tipsar om hållbara val som du kan göra i din vardag. Små saker som gör livet både skönare, roligare och mer hållbart.

Meny

Hållbarhetsexperterna

Vi på Vivab har stor kompetens inom hållbarhet. Till vår hjälp har vi våra experter Victor, Nicole och Johan. Inspireras av deras tips nedan. Börja gärna med att titta på Hållbarhetsstudion.

Hållbarhet

  • I hemmet

  • I badrummet

  • I trädgården

  • I naturen

  • På återvinningscentralen

Kliv upp i avfallstrappan

I Sverige har vi antagit avfallstrappan som är ett EU-direktiv som styr hur vi ska agera för att minimera avfallsmängderna och i stället sluta kretsloppet.

Att ständigt sträva efter att gå upp för stegen i trappan är en enkel metod för att tänka miljösmart. Minimera är bättre än att återanvända, att återanvända är bättre än att återvinna, och så vidare.

Lär dig mer

Europa minskar avfallet

European Week for Waste Reduction, är den största kampanjen för att öka medvetenheten om förebyggande av avfall i Europa och har pågått sedan 2009. Här betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela Europa för att sprida information om hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. Avfall Sverige är nationell samordnare i Sverige.

Mer att läsa

Den hållbara staden

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: I den hållbara staden kan du lära dig en massa om hållbarhet. Följ med på matavfallets spännande resa eller ta reda på vad småkrypen tycker om dagvattendammarna.
  • Datum för faktagranskning: 15 Januari

Smart övervakning av ledningarnas status

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Kan digitala lösningar göra våra ledningsnät mer hållbara och till och med förutse driftstörningar? Det ska projektet SMART-infra titta närmare på.
  • Datum för faktagranskning: 15 September

Meny

Smart övervakning av ledningars status

Vivab deltar i projektet som vill påskynda den digitala transformationen inom dricksvattendistribution. Infrastruktur, byte och underhåll av ledningar står i fokus och i första hand ska SMART-infra utreda vilken data som ska mätas och hur den ska hanteras. Det görs bland annat genom att utveckla, testa och utvärdera teknik för övervakning av ledningsnätet samtidigt som man undersöker befintligt förfall av ledningar. Man tittar samtidigt på hur AI-teknik kan hjälpa till med övervakningen.

Målet är att digitala lösningar ska hjälpa oss att bedöma skicket på ledningar, välja det bästa materialet för platsen samt förutse störningar i ledningsnätet som beror på materiella fel eller av vattnets kvalitet. Projektet är finansierat av Formas och pågår till 31 december 2023.

Mer att läsa

Hållbar textilanvändning

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Textilier är efter bostäder, mat och transporter den typ av produkt som kräver mest råvaror och material vid produktion. Dessutom står textilier för en stor del av utsläppen av växthusgaser i världen.

Meny

Hållbar textilanvändning

Att minska vår konsumtion av textilier är ett viktigt steg mot en mer hållbar framtid. Här är några tips:

  • Hitta din stil - välj kläder du kommer att använda många gånger och planera dina inköp.
  • Handla hållbart - välj helst begagnat. När du köper nytt så välj kläder med kvalitet som håller länge. Köp miljömärkt och undvik kläder som är behandlade med kemikalier, som antibakteriella plagg.
  • Kan du låna, byta eller hyra? Behöver du ett plagg till ett särskilt tillfälle, nyårsfesten, bröllopet eller skidresan? Kanske kan du låna eller hyra istället för att köpa plagg som du bara använder någon enstaka gång?
  • Ta hand om dina kläder! Laga hål, vädra istället för att tvätta, tvätta mer sällan och använd kläderna längre innan du tvättar dem. 
  • Gör dig av med dina kläder på rätt sätt. Hela kläder som kan återanvändas lämnar du till återbruk. Trasiga och slitna kläder lämnar du till textilåtervinning.

Dags att rensa garderob eller linneskåp?

Även när det är dag att rensa ut så finns det sätt att minska avfall och maximera värdet på textilierna. Här är några tips:

  • Behåll och återanvänd: Fundera på om något kan användas på nytt sätt, lagas eller göras om till något annat, till exempel trasor eller något ”gör-det-själv-projekt”.
  • Skänk eller sälj: Om textilierna är i gott skick men du inte längre använder dem, skänk dem till välgörenhet, ge dem till vänner eller sälj på andrahandsplattformar.
  • Inspirera andra genom att anordna en klädbytardag med vänner, familj eller i skolan. Det gör att fler får nytta av de kläder du inte längre behöver och minskar konsumtionen.
  • Låt trasiga, hårt nedsmutsade och blöta textiler kläder gå till återvinning. Sortera ut dem från ditt övriga avfall och lämna in dem på en återvinningscentral.

Följ oss!

På sociala medier delar vi med oss av hållbara tips, berättar om vår verksamhet och om våra lediga jobb. 

  Till Facebook

  Till LinkedIn

Europa minskar avfallet

European Week for Waste Reduction, är den största kampanjen för att öka medvetenheten om förebyggande av avfall i Europa och har pågått sedan 2009. Här betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela Europa för att sprida information om hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi. Avfall Sverige är nationell samordnare i Sverige.

Mer att läsa

Vision för Getteröverket

  • Göm från sök: Nej
  • Ingress: Vår vision är en viktig riktning för hur Getteröverket ska utvecklas till ett tillgängligt resursverk. Här får naturen ta plats och ny teknik möjliggör smartare rening.
  • Datum för faktagranskning: 15 Januari

Meny

Getteröverket - din nya oas i Varberg

Vår vision för Getteröverket

Den hållbara kuststaden växer när vi omvandlar dagens avloppsreningsverk, ett område lika stort som 15 fotbollsplaner. En välkomnande entré till staden öppnar upp för besök och grön rekreation. Vivabs cirkulära resursverk blir en del av naturen och länken mellan naturområden, aktivitetsstråk och staden. Under de gröna taken tar vi tillvara på näringsämnen och renar vattnet för återanvändning.

Vivabs Forskning- och utvecklingschef Alexander Keucken berättar om sin version av Getteröverkets resursverk. Innovativa, tekniska lösningar samt fokus på att minska omgivningens påverkan i framtiden. Det här verket ska bokstavligen smälta in i landskapet.

Visionsbilder

Visionsbilder över Getteröverket i Varberg, framtagna i samarbete med C.F. Møller Sverige AB.

Visionsbild över Monarkdiket

Vy över Monarkbäcken - en plats för grön rekreation.

Visionsbild med överblick över Getteröverket

Översikt mot den nya delen av staden.

Getteröverket idag.

Visionsbild med översikt och handskiss

Skiss över de nya delarna med förbindelsen mellan Naturum och det nya aktivitetsstråket.

Översikt - din nya oas i Varberg.

Bilder att ladda ner - högupplösta

Mer att läsa