Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Senaste uppdaterad: 2 september 2024 17:00

Kokningsrekommendationen hävs i Ljungby och Bergagård , Falkenbergs kommun

  • Publicerat:
    24 augusti 2024 13:10
  • Berörda adresser:
    Ljungby och Bergagård i Falkenbergs kommun
  • Vatten finns att hämta:
    Vid kyrkan i Ljungby och vid återvinningsstationen i Bergagård.

Du som bor och vistas i Ljungby och Bergagårdbehöver inte längre koka vattnet, men var sparsam

Uppdatering 2 september 2024, kl 17.00

Nu har vi fått, två på varandra, godkända provsvar från ackrediterat labb som visar att det inte längre finns några koliforma bakterier i dricksvattnet. Därför kan vi nu häva kokningsrekommendationen i Ljungby och Bergagård, Falkenbergs kommun. Dricksvattnet kan användas som vanligt igen det vill säga du behöver inte koka det. Vi ber dig vara sparsam med vattnet, eftersom vi genomför underhåll på vattenreservoaren och därför har en begränsad tillgång. Vi räknar med att kunna ta reservoaren i bruk igen inom en vecka. Då uppdaterar vi informationen här på vivab.se och skickar sms dig som bor i området.

Bor du i området men har inte fått något sms? Då kan du enkelt registrera dig på vivab.se/sms

 

Uppdatering 30 augusti 2024, kl 14.30

Vi fortsätter att ta prover. Vi behöver få två, på varandra godkända resultat från ackrediterat laboratorium. Vår nya bedömning är att vi tidigast i början av nästa vecka kan häva kokningsrekommendationerna. Fortsätt koka vatten som ska användas till dryck och matlagning tills rekommendationen hävs.

Uppdatering 28 augusti 2024, kl 15.45

Vi fortsätter att ta prover. Vi kan se att halterna minskar. För att kunna häva kokningsrekommendationen behöver vi få två, på varandra godkända resultat från ett ackrediterat laboratorium. Det kan vi få som tidigast i helgen. Fortsätt koka vatten som ska användas till dryck och matlagning tills rekommendationen hävs.

Uppdatering 26 augusti 2024, kl 11.00

Vi fortsätter att ta prover på vattnet. För att vattnet ska kunna användas som vanligt igen inväntar vi, två på varandra, godkända prover. Detta kan ta flera dagar, upp till en vecka.

 

24 augusti 2024

En rutinkontroll av dricksvattnet har visat att det finns förhöjda halter av så kallade koliforma bakterier i dricksvattnet i Ljungby och Bergagård. Som en försiktighetsåtgärd utfärdar Vivab en kokningsrekommendation. Det innebär att vi uppmanar dig som befinner dig i Ljungby och Bergagård att koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning. 

Fortsätt koka vattnet till dess att kokningsrekommendationen upphävs. 

Den här typen av bakterier framkallar normalt inte sjukdom. Men som en försiktighetsåtgärd rekommenderar vi att man kokar vattnet innan det ska användas till dryck eller matlagning. Aktuell information finns här på vivab.se 

Här kan du läsa om hur du kokar dricksvattnet: Om dricksvattnet behöver kokas

Det går även bra att hämta vatten i vattentankar placerade vid kyrkan i Ljungby och vid återvinningsstationen i Bergagård. Ta med egna kärl att hämta vatten i. 

 

Vad gör Vivab nu? 

Som åtgärd har Vivab tillfälligt stängt reservoaren i Bergagård och spolar igenom ledningarna.

 

Frågor och svar

Vad är koliforma bakterier?

Koliforma bakterier är en grupp bakteriearter som kan finnas i tarmen hos människor och djur, men många koliforma bakterier finns också naturligt i jorden och i ytligt grundvatten. Om inte E. coli-bakterier hittas samtidigt i vattnet, kommer de koliforma bakterierna förmodligen inte från avföring.

Hur påverkas dricksvattnet? 

Det handlar inte om E.coli i vattnet utan koliforma bakterier. Normalt sett blir du inte sjuk av den här typen av bakterier. Men som en försiktighetsåtgärd rekommenderar vi att man kokar vattnet innan det ska användas till dryck eller matlagning.

Hur många dagar ska jag koka vattnet? 

Så länge som vi har en kokningsrekommendation. Vi vill se två, på varandra, godkända prover innan upphäver rekommendationen. Det kan ta några dagar upp till en vecka. Aktuell information om kokning i Ljungby och Bergagård finns i driftinformationen på Vivab.se 

Hur höga är halterna? 

Ett preliminärt resultat visar 20 cfu/100ml. Tidigare gränsvärde för kommunalt ledningsnät 10 cfu /100ml. Sedan 2023 räcker det att prover visar en förekomst det vill säga mer än 1 cfu/100ml. Som en jämförelse kan nämnas att gränsvärden för vatten i egen brunn är 500 cfu/100 ml. Cfu står för colony forming unit, en enhet för att mäta bakterier. 

Hur vanligt är det att Vivab hittar koliforma bakterier?

Det händer sällan. Vi har inte haft någon förekomst som krävt kokningsrekommendation på väldigt många år.

Kan jag bli sjuk?

Kokningsrekommendationen är en försiktighetsåtgärd. Normalt sett blir du inte sjuk av den här typen av bakterier. Men om du känner dig illamående, får kräkningar eller diarré så kontakta sjukvårdsrådgivningen på 1177.  

Finns det vatten att hämta? 

Det går bra att hämta vatten i vattentankar placerade vid kyrkan i Ljungby och vid återvinningsstationen i Bergagård).

Jag har egen brunn. Vad ska jag göra?

Kokningsrekommendationen gäller bara dig som får dricksvatten från det kommunala ledningsnätet

Fler frågor och svar hittar du här

 

Tillbaka