Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Trädgårdsavfall

Allt som har växt i din trädgård eller på din uteplats kan du återvinna. Gräs, löv, blommor och jord kan du kompostera hemma eller på en återvinningscentral. Komposten fungerar sedan som näring för att främja ny växtlighet i trädgården.

Förbjudet att elda trädgårdsavfall

Eldning av trädgårdsavfall är förbjudet sedan årsskiftet 2023/2024. Det är nya EU-direktiv som ligger till grund för den nya lagstiftningen kring hantering av trädgårdsavfall som står med i Avfallsförordningen (2020:614).

Den nya lagstiftningen säger bland annat att medborgare nu är skyldiga att sortera ut trädgårdsavfallet från övrigt avfall, och därför får numera inte trädgårdsavfall blandas med annat avfall.

Den nya lagstiftningen gör det också förbjudet att elda upp trädgårdsavfall, oavsett om det är på eller utanför din tomt/detaljplanlagt område. Allt trädgårdsavfall ska därför komposteras eller återvinnas på din egen tomt eller lämnas på återvinningscentralen.

Från återvinningscentralen tas trädgårdsavfallet sedan för att rötas och bli biogas, komposteras och bli jord eller eldas i ett värmeverk för att bli fjärrvärme. På detta vis tar vi tillvara på energin i det biologiska avfallet vilket inte är möjligt om vi, till exempel, eldar det i trädgården.

Sortera som Kompost eller Ris och grenar

Du kan lämna allt ditt trädgårdsavfall på våra återvinningscentraler. Där ska du sortera det som kompost eller som ris och grenar.

Det som förmultnar i snabbare takt sorteras som kompost:

  • Blommor och krukväxter (utan kruka)
  • Gräsklipp och torv
  • Jord
  • Löv

I komposten vill vi inte ha fallfrukt eller matrester.

Det som har bark sorteras som ris och grenar:

  • Grövre ris och grenar
  • Häckklipp
  • Julgranar
  • Stockar och stubbar upp till 35 cm i diameter

Se till att det inte finns några rester av sten och jord. Kontakta personal på återvinningscentralen om du vill lämna rötter eller buskar med rötter.

Invasiva främmande växter

Invasiva främmande växter sprider sig snabbt och orsakar skador på naturen genom att tränga ut andra växter eller genom att vara giftig. Därför är det viktigt att hantera dem på ett säkert sätt när du ska göra dig av med dem.

  1. Lägg dem i en väl tillsluten säck.

  2. Lämna säcken på återvinningscentralen på Holmagärde i Varberg eller på Sandladan i Falkenberg i container/kärl som är uppmärkt med INVASIVA VÄXTER. (De ska inte lämnas i Kompost eller Brännbart grovavfall).

Mer information om hur du tar hand om invasiva främmande växter och lämnar dem på återvinningscentralen hittar du här (länk).

Du kan läsa mer om invasiva främmande växter på Naturvårdsverkets webbplats (länk).

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Abonnemang trädgårdsavfall

Vivab erbjuder ett abonnemang för hämtning av trädgårdsavfall i vissa områden i Falkenberg och Varberg.

Läs mer om abonnemang för trädgårdsavfall.

Mina sidor

Här kommer du till Mina sidor.