Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Farligt avfall företag

Som företagare har du lagar och förordningar att förhålla dig till när det gäller ditt farliga avfall. Våra återvinningscentraler tar enbart emot elavfall från företag, inget annat farligt avfall.

Vad är farligt avfall?

Inom de flesta verksamheter används produkter och kemikalier som ger upphov till farligt avfall. Det kan vara avfall som är giftigt, cancerframkallande, explosivt eller brandfarligt. Denna typ av avfall får inte blandas med annat avfall. Företag och verksamheter har ansvar för att det farliga avfallet samlas in på rätt sätt så att inte människor och miljö kommer till skada. 

Tryckimpregnerat trä kan inte lämnas på återvinningscentral

Tryckimpregnerat trä räknas som farligt avfall och omfattas av lagen om spårbarhet. Därför kan du inte lämna tryckimpregnerat trä på våra återvinningscentraler. Istället får du kontakta en privat avfallsmottagare som kan ta emot ditt avfall.

Farligt avfall måste kunna spåras

Flera olika lagar och förordningar styr hanteringen av farligt avfall och farligt gods, bland annat Miljöbalken. Det finns sedan 2020 en lagstiftning om spårbarhet för farligt avfall. Den innebär bland annat att alla företag måste rapportera in det farliga avfall som uppstår i sin verksamhet. 

Läs mer om vad som gäller hantering av farligt avfall hos Naturvårdsverket på deras webbplats.

Elavfall kräver avlämnarintyg

Som företagare är elavfall det enda farliga avfallet som du kan lämna på våra återvinningscentraler. Den nya lagstiftningen om spårbarhet av farligt avfall innebär även att företag måste ha avlämnarintyg för sitt elavfall. Från 1 mars 2022 måste du som är företagare visa ett sådant för personalen på återvinningscentralen för att vi ska kunna ta emot ditt elavfall. Avlämnarintyget utfärdas av Elkretsen. De har tagit fram en app som förenklar hanteringen.

Läs mer om avlämnarintyg på Elkretsens webbplats.

Övrigt farligt avfall hänvisas till andra avfallsmottagare

Endast elavfall tas nu emot på våra återvinningscentraler, inget annat farligt avfall. Vi tar därför inte längre emot exempelvis färgrester, kemikalier eller tryckimpregnerat trä från företag. Det finns privata avfallsmottagare som erbjuder denna tjänst i både Varberg och Falkenberg. 

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Mina sidor

Här kommer du till Mina sidor.