Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

LTA - lätt trycksatt avlopp

LTA-system (Lätt Trycksatt Avlopp) används i områden där det är svårt eller kostsamt att bygga ett vanligt självfallssystem för avloppsvatten, till exempel i ett område med kuperad terräng, mycket berg eller en hög grundvattennivå.

Så fungerar LTA-system

Ett LTA-system kan behövas när avloppsvatten behöver pumpas på din fastighet.

LTA-enheten (LTA-brunnpumpen) är en liten pumpstation som består av:

  • en pumpbrunn (tank)
  • en pump
  • en apparatlåda för pumpens styrning

Ditt avloppsvatten rinner till en LTA-pumpbrunnen som finns på din fastighet. Hit rinner avloppsvattnet med självfall. Sedan pumpas vattnet vidare till det kommunala VA-ledningsnätet.

Vem ansvarar för vad?

Fastighetsägarens ansvar

Fastighetsägaren äger och ansvarar för alla vatten- och avloppsledningar (servisledningar) på fastigheten fram till förbindelsepunkten, som finns i anslutning till din fastighetsgräns.

Du som fastighetsägare ansvarar för installationen av LTA-pumpbrunnen (tanken) och elförsörjningen till LTA-enheten. Det är också du står för tillsyn och elkostnader för LTA-enheten efter installationen.

Det är också viktigt att bara hushållsspillvatten, det vill säga bad-, dusch-, tvätt-, disk- och toalettvatten går till pumpen. Regn- eller dräneringsvatten får inte anslutas. Du behöver också säkerställ att markytan inte sluttar så att regn- eller smältvatten kan rinna in i LTA-pumpbrunnen.

Vivabs ansvar

Utanför förbindelsepunkten äger och ansvarar Vivab för VA-ledningarna. Enligt Lag om allmänna vattentjänster behöver Vivab ingen ledningsrätt eller bygglov för LTA-pumpbrunnen och tillträde får göras utan ersättning.

Vivab ansvarar för att pumpen i tanken fungerar korrekt. Men det finns tillfällen då fastighetsägaren kan bli ersättningsskyldig, exempelvis om pumpen blivit igensatt och/eller gått sönder av sådant som inte hör hemma i avloppet.

Illustration som visar vilka ledningar som är Vivabs respektive fastighetsägarens ansvar

Illustrationen visar fastighetsägarens respektive Vivabs ansvar.

Beställa LTA-pumpbrunn via Vivab

När det finns ett VA-ledningssystem utformat för LTA-pumpbrunnar i din gata köper du din LTA-pumpbrunn via Vivab. Då ser processen ut som följer:

1 Beställ anslutning till kommunalt vatten och avlopp

Du beställer enkelt kommunalt VA via denna e-tjänst

2 Beställ LTA-pumpbrunnen via Vivab

När du har betalat anläggningsavgiften kan du beställa din LTA-brunnpump med tillbehör via denna e-tjänst

3 Leverans

Du kan välja om du själv vill hämta din LTA-pumpbrunn med tillbehör hos oss på Vivab eller om du önskar få den levererad till fastigheten. Oavsett vilket du väljer är detta kostnadsfritt.

4 Installera din LTA-pumpbrunn

Du som fastighetsägare ansvarar för att LTA-pumpbrunnen installeras på ett korrekt sätt. För att göra detta behöver du följa de anvisningar som medföljer. Du kan läsa och ladda ner dem här under Dokument.

5 Boka besiktning innan driftsättning

Innan driftsättning gör Vivabs personal en besiktning av installationen. Du som fastighetsägare behöver beställa en besiktning senast två veckor innan önskad driftsättning. Det gör du enkelt via e-tjänsten: Färdiganmälan LTA-Pumpbrunn

I e-tjänsten finns en checklista du kan fyllas i för att säkra att du är redo för besiktning. Du kan när som helst påbörja listan i e-tjänsten eller ladda ner en checklista under Dokument.

6 Driftsättning av enheten

Om det inte finns några anmärkningar på installationen kommer Vivab att installera själva pump i pumpbrunnen och vattenmätaren. I samband med detta driftsätts LTA-pumpbrunnen av Vivab.

Beställa LTA-pumpbrunn själv

I den del fall är det du som fastighetsägare som själv ombesörjer inköpet av LTA-enheten. Då informerar Vivab dig om det. Det kan till exempel vara om förbindelsepunkten består av en så kallad självfallsledning eller om fastigheten är utanför Vivabs verksamhetsområde och beviljas anslutning genom avtal.

Då använder du inte Vivabs e-tjänst för beställning och behöver inte heller boka besiktning. Men du behöver kontakta oss för vattenmätare och medgivande för att ta din LTA-enhet i drift.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Dokument