Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Byta vattenmätare

Vivab äger din vattenmätare men du som är fastighetsägare måste se till att det finns en plats för den i din fastighet och äger alla delar som är kopplade till den. Du behöver ge Vivab möjlighet att kontrollera och byta vattenmätaren när det behövs.

Du som har en äldre modell av vattenmätare (som avläses manuellt) blir kontaktad via brev för att byta till en ny modell som kan fjärravläsas. Bytet gör vi för att den ska visa rätt förbrukning enligt ett intervall som bestäms av Swedac (myndigheten för kvalitet och säkerhet).

Att tänka på inför mätarbytet

En vuxen behöver vara hemma på den bokade tiden för bytet. Har du husdjur ber vi dig hålla dem kopplade eller instängda under vårt besök. Mätarbytet tar cirka 20 minuter och under tiden kommer vattnet att vara avstängt. Du behöver kontrollera att:

  • vattenmätaren är lätt att komma åt.
  • ventilerna före och efter vattenmätaren går att stänga och att de inte släpper igenom vatten.
  • rörinstallationen är i tillräckligt gott skick att mätarbyte kan ske utan risk.

Vattenmätarens placering

Din vattenmätare måste vara lätt att komma åt. Om den är inbyggd eller blockerad behöver du plocka undan och se till att vår personal enkelt kommer åt den när det är dags för byte.

Vattenmätaren ska helst sitta i ett väggfäste som kallas mätarkonsol. Den gör installationen stabilare och det blir mindre påverkan på rören i samband med vattenmätarbytet. Med en mätarkonsol blir bytet säkrare och risken för läckage minskar.

Se över ventilerna

Det måste finnas fungerande avstängningsventiler på båda sidor av vattenmätaren. Det är viktigt för att du som fastighetsägare ska kunna stänga av vattnet om du får en vattenläcka. Det behövs också för att vi enkelt ska kunna byta din vattenmätare. De flesta försäkringsbolag kräver att du har godkända och fungerande avstängningsventiler.

Avstängningsventiler till vattenmätare kan se ut på olika sätt. Om du har en ventil med svart ratt märkt LK580 eller LK581 är den inte längre godkänd. Den måste du byta innan vi kommer med din nya vattenmätare. Är du osäker kan vi kontrollera detta när vi kommer för att byta vattenmätaren.

För att kontrollera att ventilerna fungerar stänger du ventilen som sitter före mätaren och öppnar en kran, till exempel en kökskran. Om det inte kommer något vatten ur kranen fungerar ventilen. Öppna ventilen igen. Gör sedan samma test på ventilen som sitter efter vattenmätaren.

Åtgärda brister

Om du behöver byta ventiler eller sätta upp en mätarkonsol innan vattenmätarbytet så kontaktar du ett VVS-företag. Reparationer av rör eller byten av ventiler betalar du som är fastighetsägare. Vivab har ett samarbete med VVS-företagen och kan utföra mätarbytet vid samma tillfälle som reparation sker.

Du behöver vara hemma när bytet sker

Bytet av mätaren är kostnadsfritt. Är du däremot inte hemma den bokade tiden och har missat att boka om den, har vi rätt att ta ut en avgift enligt VA-taxan på 1000 kronor inklusive moms.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Dokument