Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Ordna en miljösmart trädgård

Våra trädgårdar är viktiga för många av oss. Men många trädgårdar behöver mycket vatten. Här har vi samlat tips på hur du kan göra din trädgård lite miljösmartare.

Vattna med regnvatten

Att samla regnvatten för bevattning i trädgården är smart för både miljön och plånboken. Skaffa en (eller flera) regnvattentunnor och använd vattnet till dina växter. Ett bra sätt att spara på vårt värdefulla dricksvatten.

Vattna vid rätt tidpunkt och plats

Vattna på morgon eller kväll, aldrig när det är som varmast. Se till att vattnet når ner i jorden vid dina växter istället för att rinna iväg till onödiga ställen.

Inga bekämpningsmedel

Rensa ogräset för hand och använd såpvatten mot löss och ohyra. Använd inga kemiska medel i din trädgård, de påverkar både växtligheten och vårt vatten.

Plantera smart

Välj växter som är torktåliga och plantera känsliga växter skyddat från stark sol. Då behöver du inte vattna den lika ofta.

Låt gräsmattan bli gul

Strunta i att vattna gräsmattan. Låt den bli lite gul, den tar sig snabbt igen när det regnar. En vattenspridare gör av med hela 150 liter vatten på 20 minuter, tänk så mycket du sparar på att inte vattna gräset!)

Täckodla

Täckodling innebär att man lägger växtmaterial mellan plantorna, direkt på jorden i ett tjockt lager. Du kan använda blast, gräsklipp eller löv. Att täckodla är dubbelt så smart, det hindrar fukten att avdunsta och dessutom bryts växtmaterialet ner till näringsrik jord.

Odla grönsaker i skugga

En del bladgrönsaker går utmärkt att odla i skugglägen. I skugga hålls jorden fuktig bättre och där kan du testa att så till exempel sallad, persilja, mangold och dill.

Plantera på hösten

Buskar, häckar och fleråriga växter kan du med fördel plantera på hösten. Den fuktiga höstjorden underlättar plantans etablering och eftersom den inte behöver fokusera på blomning så få den bättre förutsättningar att rota sig. Och du behöver inte vattna lika mycket.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15