Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Taxor

Vivabs verksamhet finansieras av taxor för vatten och avlopp samt avfall. Det är kommunfullmäktige i Varbergs och Falkenbergs kommuner som beslutar om taxorna. Taxorna behöver ibland justeras för att klara leveranser, både inom VA och avfall, men också för att bygga för en hållbar framtid.

Krav på nollresultat

I normala fall får inte våra verksamheter göra underskott (förlust) eller överskott (vinst) under en längre period utan det ska regleras inom tre år. Avfalls-, vatten och avloppsverksamheterna ska bedrivas till självkostnadspris och göra ett nollresultat. I och med detta har vi tidigare planerat för att göra ett underskott om vi föregående år haft ett överskott, även om våra kostnader har ökat.  

Våra förutsättningar

Varje kommun har olika förutsättningar. Faktorer som påverkar är till exempel invånartäthet, transportsträckor, antalet anläggningar, utformning av ledningsnät och hur investeringsbehovet ser ut. Detta medför att avgifterna kan skilja sig mellan olika kommuner. 

Vår region har stora utmaningar med växande befolkning, klimatförändringar och skärpt lagstiftning inom området. På sikt kommer det inte att räcka att höja taxan bara för att säkra trygga leveranser av dricksvatten, rena avloppsvattnet och ta hand om avfallet. För att möta utmaningarna och minska vårt klimatavtryck så behöver vi också planera för framtidens VA- och avfallssystem, system som bygger på resurssmarta och cirkulära lösningar. 

Finansiering 

Vatten- och avloppsverksamheten (VA) samt avfallsverksamheten i Sverige finansieras helt av anslutna kunder genom taxor och ska bedrivas till självkostnadspris samt ha ett nollresultat. Det innebär att VA- och avfallsverksamhet inte blir finansierat av skattemedel. Det är kommunfullmäktige i varje kommun som beslutar om hur avgifterna ska justeras i taxan.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Skillnad på skatt och taxa 

Taxa tas ut för att täcka en kostnad kommunen har för att utföra en viss tjänst. Skatt går exempel till kommunen utan direkt koppling till motprestation.