Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Vivab tar över insamlingen av förpackningsavfall 

Den 1 januari 2024 tar Vivab över ansvaret för insamlingen av förpackningar i Varbergs och Falkenbergs kommuner. Hushållen påverkas inte i nuläget, utan sorterar och lämnar sina förpackningar på samma sätt som tidigare. På sikt ska det bli möjligt att få förpackningar hämtade vid bostaden.  

Nu får Vivab ett samlat ansvar för insamling av mat- och restavfall, förpackningar och tidningar från hushåll. Servicen kan förbättras och det blir enklare för kunderna att sortera hushållsavfallet vilket ger en ökad återvinning. 

Tillsammans med våra kunder kan vi ta ett stort kliv framåt för ett hållbart samhälle. Genom att vi möjliggör en enklare sortering och inlämning av förpackningar för våra kunder kan mer material återvinnas, säger Johan Fälth, avfallschef på Vivab. 

Ingen förändring för hushållen i det första steget 

Första steget är att Vivab tar över återvinningstationerna från FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, vid årsskiftet. Kunderna fortsätter sortera och lämnar sina förpackningar på återvinningstationen, precis som tidigare. Förpackningarna lämnas sen över till producenterna för återvinning.  

Bostadsnära insamling blir nästa steg 

Om några år blir det enklare att lämna sina förpackningar. Senast 1 januari 2027 ska Vivab ha infört bostadsnära insamling.  

Vi kommer att införa ett nytt insamlingssystem för förpackningar, restavfall och matavfall. Våra kunder kommer då enkelt kunna sortera ut sina förpackningar och andra typer av avfall som vi hämtar vid hemmet. Erfarenheter från andra kommuner som redan infört det nya systemet visar att utsorteringen av förpackningar ökar rejält, säger Elisabeth Andersson, Vivabs enhetschef för fastighetsnära avfallsinsamling. 

Fakta

    • År 2022 beslutade Sveriges regering att kommunerna ska ta över ansvaret för insamlingen av förpackningar samt tidningar, som ett led i att nå klimat- och miljömålen. 
    • Från och med 1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret 
    • Senast 1 januari 2027 ska kommunerna införa bostadsnära insamling av förpackningar. 

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15