Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Vivab deltog på Avfall Sveriges årsmöte 2022

När Vivab är med på Avfall Sveriges årsmöte får vi med oss både viktig omvärldsbevakning och konkreta exempel som vi kan göra verkstad av direkt. Johan Idmark och Elisabet Andersson svarar på vad de packade med i väskan hem.

Johan Idmark, styrelseledamot i Vivab, vad har du med dig i resväskan från Avfall Sveriges årsmöte?

"Det ena jag tar med mig hem är ett koncept för hur vi kan stärka våra kommunala verksamheter som skolor och äldreboenden att minska sin konsumtion. I Göteborg har man arbetat med en tydlig metod där vi i siffror kan se vad vi kan spara i både pengar och koldioxidekvivalenter. Det går att spara många miljoner genom att minska matsvinnet och engångsprodukter.

Modellen utgår också från att engagera medarbetarna i verksamheten som blir motiverade när de så tydligt får se ett resultat. Det är något som jag tar med mig hem direkt och ser om det är en modell som vi kan aktivera i våra kommuner. Första steget är att använda en beräkningsmodell som visar vad vi skulle kunna spara i våra kommuner.

Det andra jag tar med mig hem var en forskningsbaserad checklista för bestående innovationer. Vi genomför många förändringar och projekt inom Vivab och det är något vi också skulle kunna komplettera nuvarande arbetssätt med."

Elisabeth Andersson, Avfall och Återvinning Vivab, vad har du med dig i resväskan från Avfall Sverige?

"Jag är ju själv väldigt intresserad av textilåtervinningen så en dragning av det och hur framtiden kan se ut, det tar jag med mig hem. Det är en fraktion som har stora möjligheter och det sker en spännande utveckling. Textiler är en ganska komplicerad produkt eftersom det kan bestå av så många olika material och fibrer. Jag tror att vi kommer ha en mycket högre andel återvinning redan inom några år, i takt med att tekniken utvecklas. När vi kan kommunicera att textilerna verkligen återvinns så kommer fler också vara motiverade att lämna in även det som är slitet eller trasigt och ingen vill återanvända. Det kan också bli fler samarbetspartners som utökar sina möjligheter samla in även textilier, jag tänker då exempelvis på bostadsföretagen.

Det andra jag tar med mig hem är hur vi skulle kunna göra mycket mer för att involvera och motivera andra att bidra till en hållbar konsumtion. Exempelvis involvera både de kommunala och privata verksamheterna mer. Vi behöver själva komma ut mer och inspirera andra att delta med att minska exempelvis matsvinnet."

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15