Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Vivab återvinner plasten till 60 procent

Plast - svårt och hoppfullt. När du lämnar plast till en återvinningscentral i Vivabs regi kan du räkna med att vi återvinner allt vi kan. Vivabs avfallschef Johan Fälth svarar på frågor om hur vi hanterar plasten.

Vad gör Vivab för att hantera plasten?

Vivab sorterar ut hårdplast och frigolit, båda fraktionerna körs sedan till anläggningar som sorterar ut det som går att återvinna. Frigoliten återvinns i mycket hög grad, i stort sätt all insamlad frigolit på Återvinningscentralerna blir till ny frigolit. Hårdplasten är mer komplex och det arbetas intensivt med att utveckla återvinning. Idag återvinns ca 60 procent av den insamlade plasten och blir till nya produkter. Anledningen till att siffran inte är högre beror bland annat på att vissa plastsorter inte i dagsläget går att återvinna.

Vad är problemet med plast kopplat till återvinning?

Frågan har flera perspektiv. En del är att vi återvinner för lite idag, generellt sätt bränns fortfarande en stor del av all plast. Men Vivab har aldrig skickat utsorterad plats till förbränning, utan det går till återvinningsanläggningar. En del av hårdplasten återvinns men det mesta av mjukplasten som inte är förpackningar sorteras som brännbart. När vi bränner upp plasten blir det koldioxid som bidrar till växthuseffekten. En annan del är att vi har en fråga kring vem som ska ta hand om plasten. Idag har återvinningscentralerna hand om en del av plasten, främst hårdplast som inte är förpackningar sorteras ut och kan återvinnas till viss del. FTI, förpackningsinsamlingen, har hand om alla plastförpackningar på återvinningsstationerna. Från och med år 2024 tar Vivab över även återvinningsstationerna vilket ger nya möjligheter.

Hur återvinner man plasten idag och vad är möjligt framåt?

Plats är inte bara plats, det finns många sorters plats, hårdplats, mjukplast, färgad plast, genomskinlig plast och inte minst plast från olika decennier. En plasthink från 60-talet som du hittar i garaget har andra egenskaper än en nyare plasthink. Alla sorter behöver sorteras ut och hanteras olika när de ska återvinnas. Men idag finns stora möjligheter att återvinna mer av plasten.

Vilket är ditt budskap till kommuninvånarna i Falkenberg och Varberg, är det någon idé sortera ut plast?

Ja absolut, vi återvinner redan en del idag och det kommer bara att bli bättre. Jag kan förstå att det verkar komplicerat och inte alltid självklart. Men allt som återvinns är en minskad påverkan på klimatet och vi ska göra allt vi kan för att öka återvinningsgraden och förtydliga hur du som kund ska göra med din plast, oavsett sort.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15