Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Spännande och lärorika övningar under årets Beredskapsvecka

Under förra veckans beredskapsvecka genomfördes övningar vid två av Falkenbergs kommuns skolkök; Falkenbergs gymnasieskola och Apelskolan i Ullared. Vid kris fungerar även köken som två av kommunens kriskök.

På torsdagen den 28 september genomfördes en övning på Falkenbergs gymnasieskola. Tidigt på morgonen blev personalen i köket informerade om att vattnet var otjänligt, vilket gjorde att de inte kunde använda vattnet i byggnaden till något annat än att spola i toaletterna. Vivab körde ut en tank med nödvatten till gymnasiet. Nödvattentanken fick kökspersonalen använda sig av till all matlagning och servering till de cirka 1000 eleverna som åt mat på skolan den dagen. Vattnet hämtades i dunkar och hinkar.

Ursprungligen stod kokt potatis med fisk och sås på menyn. Med begränsad vattentillgång ändrade kökspersonalen om menyn, från kokt potatis till ugnsrostad potatis för att optimera vattenanvändningen. Vid serveringen fylldes även en mindre cistern med vatten från nödvattentanken som placerades i matsalen som eleverna kunde hämta dricksvatten från. All servering gjordes med engångsartiklar då vattnet inte hade räckt till för att diska tallrikar, bestick och glas.

Robert Herrström arbetar som kock på Falkenbergs gymnasieskola och tycker att övningen både varit spännande och lärorik. Han ser förbättringsmöjligheter kring det begränsade förrådet av engångsartiklar och disksituationen i köket.

Nu såg vi också hur sjukt mycket disk det blir med alla bleck [stålplåtar] och sånt. Det är ju typ 65 bleck bara fisk idag. All potatis gick på en 40 bleck […] så nu vet vi att vi inte klarar två dagar utan vatten, så mycket grejer har vi inte hemma.  

Från vänster: Robert Herrström, kock på Falkenbergs gymnasieskola. Agneta Elofsson, Verksamhetschef Måltid Falkenberg. En nödvattentank utanför Falkenbergs gymnasieskola.

Agneta Elofsson, Verksamhetschef Måltid Falkenberg, är nöjd med övningen på gymnasieskolan. Hon tycker att övningen gått bra och att personalen i köket löste dagen mycket bra, trots den begränsade vattentillgången. Elofsson förklarar att hon inväntar en skriftlig rapport kring det som gick bra och det som kan förbättras.

Dels kan vi ju ha det till vår kontinuitetsplanering och sen också att vi tar upp det i ledningsgrupper och chefsgrupper att det här måste vi jobba vidare med. 

Elofsson tycker även att fler i kommunen ska öva.

Det bästa sättet att träna är att öva. För att veta hur saker verkligen funkar när det är skarpt läge kräver det att man övar […] Sen hade vi tyckt det var roligt om fler gjorde det, och att vi hade kunnat involvera fler.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15