Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Så säkrar vi dricksvattnet för framtiden 

Nu är taxorna för vatten och avlopp beslutade i både Falkenberg och Varberg. En höjning av taxan beror i nuläget mest på ökade kostnader som är svåra att påverka. På längre sikt handlar det om att rusta Vivab inför framtidens utmaningar och säkra dricksvattnet.

Vivab behöver rusta bolaget för att kunna möta alla de utmaningar vi står inför: Några av dessa är säkerhetsläget, klimatförändringar, växande kommuner samt ledningsnät och anläggningar som behöver underhållas och bytas ut, säger Margareta Björksund-Tuominen, VD för Vivab. 

Vivab höjer taxan för vatten och avlopp, VA, med 12 procent i Varberg och 14 procent i Falkenberg. Det följer trenden i VA-Sverige i stort. Just nu handlar mycket av höjningen om att klara ett högre kostnadsläge där framför allt räntorna ökat kraftigt och där Vivab har stora investeringar att hantera. En del handlar också om att öka kompetensen för att klara av viktiga utvecklingsfrågor och för att arbeta mer med förebyggande underhåll.  

Förebygger utmaningar

Vivab behöver förändra organisationen och få in ny kompetens och förebygga de utmaningar som vattenbranschen står inför, mer än att bara klara av den dagliga driften. Genom att rusta organisationen minskar risken för liknande problem som vi har sett inom energibranschen, säger Margareta Björksund-Tuominen. 

Vivab ska trygga dricksvattnet genom att minska säkerhetsrisker och driftsstörningar, bygga ut vatten och avlopp i takt med att kommunerna växer, säkra värdet på anläggningar och tillgången på vatten. Vivab ska också utveckla hur bolaget arbetar med hållbarhet och kvalitetskrav. 

Dricksvatten idag är billigt och vi kan räkna med att det i framtiden blir dyrare. Branschorganisationen Svenskt Vatten signalerar att det kan bli fyra gånger så dyrt inom en 20-årsperiod. Du som konsument kan minska dina kostnader genom att vara sparsam med dricksvattnet. Vivab ser till att rusta organisationen och driften nu så att konsekvenserna på sikt blir så små som möjligt.  

Genom att göra investeringar nu så blir det billigare på sikt. På så vis minskar vi risken för driftsstörningar, förstörd infrastruktur, förorenat vatten och vattenbrist. Problem som innebär stora kostnader för hela samhället. Vi behöver säkra vårt viktigaste livsmedel – dricksvattnet, säger Margareta Björksund-Tuominen.  


 Förändringar i taxar för 2024 Falkenberg Varberg
 Avfall - hushåll 

+6 % 

+ 6 kr  
-10 %  
- 10 kr/månad 
Vatten och avlopp, brukningsavgift för villa  + 14 %  
+96 kr/månad 
+ 12 %  
92 kr/månad 
 Vatten och avlopp, brukningsavgift för flerbostadshus och verksamheter   

+ 14 % 

+ 66 kr/månad 
 

+ 12 %  

+ 59kr/månad 
 Anläggningsavgift VA, typhus A*   + 5 %  
+ 8 560 kr 
 0
 Anläggningsavgift VA, typhus B*   +5 % 
+ 25 360kr 
 0

* Typexempel A är beräknat på en villa med 800 kvadratmeter tomt som ansluter till alla vattentjänster: Dricksvatten, spillvattenavlopp och dagvatten. Typexempel B är beräknad utifrån flerbostadshus eller en verksamhetslokal i storleken 2300 kvadratmeter. Även här är tomtytan 800 kvadratmeter. 

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15