Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Rekordmånga vill rädda rester - vinnarna i Resterkocken 2022

Årets upplaga av Resterkocken - en matlagningstävling för barn och unga med fokus på matsvinn - är avslutad och idag avslöjades vinnarna. Rekordmånga bidrag tävlade i årets tävling, hela 552 st. Årets bidrag visar på stor påhittighet och smarta restrecept. Och juryn blev imponerad.

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 17* kilo ätbar mat per person. Siffrorna talar för sig själva, vi behöver bli mycket bättre på att se överbliven mat som möjligheter och ingredienser till nästa goda rätt. Mycket kastas helt i onödan.

I höst har Resterkocken känts mer aktuell än någonsin. Förutom att matsvinn är pengar som bokstavligen försvinner i soporna är det inte klimatsmart. Att ta hand om maten och kunna göra goda maträtter, efterrätter och mellis av rester är en viktig kunskap för alla och att inspirera unga känns extra bra. Och alla som har tävlat i Resterkocken visar på otrolig kreativitet. Känns hoppfullt och glädjande, säger Ann Thorén, projektledare Sysav.

Totalt sett har det varit rekordmånga skolor med i Resterkocken. En av de deltagande skolorna är Kunskapsskolan i Varberg, klass 8, som vann pris för sitt bidrag. Resterkocken är ett roligt sätt att lära oss mer om hur vi kan minska matsvinnet och använda rester istället för att slänga dessa, säger Elisabeth Andersson, enhetschef Återvinning och avfall på Vivab.

Bli inspirerad 

Alla 552 recept samt recept från tidigare år finns på resterkocken.se. Där finns mycket att inspireras av. Juryn imponerades av årets bidrag och tycker att kvalitén på recepten är riktig hög. Årets vinnare i Resterkocken har fixat guldkant på vardagen och skapat mycket av nästan inget. Grattis till Linderöds förskola i Kristianstad kommun och Sophiaskolan i Simrishamn. 

Årets vinnare 

Resterkockens jury, bestående av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson, har utsett årets vinnare.

Vinnare i kategorin klass F - åk 6: Barnen på Lindens förskola 
Lindens grötvåfflor 
Juryns motivering: Med enkla medel har ni gjort den vardagliga gröten till lyxiga och goda våfflor, ni har verkligen lyckats med att sätta guldkant på vardagen! Ni kommer inte bara inspirera förskolor och fritids att ta tillvara på gröten utan också alla barn i er ålder att själva fixa matiga och goda mellisvåfflor. Att rädda svinn behöver inte vara svårare än så här!

Vinnare i kategorin klass åk 7- åk 9 och även årets vinnare av priset för flest hjärtröster det vill säga det bidrag som fick flest hjärtan av familj, vänner och klasskompisar: Klass 9 på Sophiaskolan i Simrishamn 

Grönsaksgnocchi, allroundkrydda och buljongtärningar 
Juryns motivering: WOW säger vi! Sophiaskolan ni har på egen hand lagat det som de flesta av oss köper i färdiga tärningar och burkar. Nämligen det som ligger till grunden för matlagningen - buljong och kryddor på skal och rotfrukter och sedan vidareförädlat det till goda gnocchi. Av nästan ingenting har ni skapat väldigt mycket. Ni har både imponerat och inspirerat oss i juryn till att gå i era fotspår.

Vinnare av presentkort 

Stort grattis också till alla fantastiska vinnare av presentkort från Matsmart och tack för era fina bidrag. Se vinnarna här: www.resterkocken.se.  

Kunskapsskolan i Varberg är en av vinnarna till ett presentkort. De bidrog med receptet “Krämig tagliatelle med pestopanerad lax, kompottsallad och vitlöksbröd”. Läs mer om deras bidrag här: Krämig tagliatelle med pestopanerad lax, kompott sallad och vitlöksbröd | Resterkocken – en skoltävling för barn och unga 

Årets jury 

Sandra Mastio Kock/kokboks­författare 

Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT. Och hon brinner för att minska matsvinnet! 

Malin Broman Matkreatör 

Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs. Hon sitter också i juryn för Skånska Gastronomipriset. 

Erik Andersson Kock 

Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. 2019 vann Erik Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris och Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling.

Så här gick tävlingen till 

Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock! 

Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2022. Resterkocken återkommer hösten 2023. Barn och unga tävlade enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept. 

Fakta om matsvinn 

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn. 
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk. 
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas. 

Om Resterkocken 

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Svenljunga, Kristianstad, Tranemo och Partille. 

* Livsmedelsverket, www.livsmedelsverket.se 

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15