Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Kunskapsskolan i Varberg – en av vinnarna i årets Resterkocken

Årets upplaga av den populära tävlingen Resterkocken är avslutad. Bland nästan 400 tävlingsbidrag hamnade ett från Varberg på prispallen. Grattis säger vi till klass 9.1 och 9.2 på Kunskapsskolan.

Lokal vinst!

Juryn, Sandra Mastio, kock och kokboksförfattare som driver Mastio pizzerior och Erik Andersson, kock som driver den hållbara restaurangen Spill, har utsett årets vinnare.

På en delad andraplats i kategorin årskurs 7-9 kom Leon och Jonathan i klass 9.1 och 9.2 på Kunskapsskolan i Varberg. Tack för engagemanget och gratulerar till 2 000 kronor till klasskassan!

Ett tydligt hållbarhetstänk genomsyrar det lokala tävlingsbidraget - en pizza gjord på rester från kyl, frys och kryddhyllan.

Kort om Resterkocken

Resterkocken är en tävling för barn i grundskolan. Den går ut på att rädda livsmedel som riskerar att slängas. Målet är att minska matsvinnet och miljöpåverkan men också öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, VIVAB, LSR, Uppsala Vatten och SSAM samt Svenljunga, Partille och Kristianstad kommuner.

Matsvinn i Sverige och i världen

  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen.
  • En familj på fyra personer slänger drygt 1 kilo mat per dag
  • Frukt, grönsaker, bröd och matrester är de vanligaste typerna av matsvinn.
  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Länkar

Läs mer om det prisade bidraget på Resterkockens hemsida!

Alla tävlingsbidrag, inklusive årets vinnare, finns på resterkocken.se. Där hittar du tips och recept för att minska matsvinnet i ditt kök.