Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Avloppsvatten inspirerade till gymnasiearbete

19-åriga Ellen Lax tar snart studenten från Naturvetenskapliga programmet på Falkenbergs gymnasieskola. Hon har under våren skrivit sitt gymnasiearbete med hjälp av handledare på Vivab, Utredningsingenjör Annika Håkansson och Laboratorieingenjörerna Ruza Lujic och Ulla Petersson. Ellen tog reda på om det går att spara på rent och friskt dricksvatten genom att odla med renat avloppsvatten istället.

Ellen undersökte om det går att använda så kallat tekniskt vatten till odling. Hon följde hur vitlöksklyftor växte i renat avloppsvatten från olika reningsverk, och jämförde med hur de växte i vanligt kranvatten. Ellen berättar att hon valde just vitlök eftersom hon gjort laborationer i skolan tidigare. “Jag visste att vitlök växer snabbt, och jag kunde nästan direkt se stor skillnad i blast- och rottillväxten mellan de olika klyftorna”.

Hyllar sina handledare

Det roligaste tycker Ellen var att se resultatet av arbetet, och hur det blev tydligare skillnader ju längre tiden gick. “Det var väldigt kul att följa, och om jag hade haft mer tid hade jag gärna testat att odla andra växter också” berättar hon. “Det svåraste var att använda resultaten. Fokus var hur vitlöken växte i olika halter av fosfor och kväve, så det var svårt att veta om det egentligen var andra ämnen som påverkade” fortsätter Ellen.

“Handledarna på Vivab har varit jätteviktiga för arbetet. De gav mig förslag på hur jag kunde utföra och utveckla min idé och jag fick komma till labbet på Smedjeholm och vara med och analysera vattnet från reningsverken” säger hon. “Det var nyttigt att se hela processen och det hjälpte mig sedan att skriva själva rapporten. Det här arbetet hade inte gått att utföra utan hjälp från handledarna på Vivab” slår Ellen fast.

Vivab ser möjligheter i framtiden

Ellens handledare Annika berättar att hon blev en smula förvånad över vissa delar av resultaten i Ellens undersökning. “Tekniskt vatten används redan för odling av morötter på Gotland så jag kände mig säker på att också vitlöken skulle kunna växa. Jag trodde dock att skillnaderna skulle vara större i de olika avloppsvattnen.”

För Vivabs del tror Annika att resultaten från Ellens undersökning kan ha betydelse i framtiden eftersom det skulle kunna innebära en stor besparing av rent och friskt dricksvatten. “Jordbrukets behov av bevattning kommer troligtvis att öka med klimatförändringarna. Att vattna med avloppsvatten för att spara på rent och friskt dricksvatten kan då bli aktuellt även för oss i Halland” lägger hon till.

Spännande framtidsplaner

Närmast väntar intensiva veckor med att avsluta studierna och förstås ladda upp inför studenten, och i sommar ska Ellen sommarjobba som kyrkvaktmästare. “Just nu är jag lite skoltrött, så jag hoppas få fortsätta jobba till hösten också. Men i framtiden vill jag gärna plugga igen och funderar då på arkeologi” avslutar Ellen.

Vi hoppas att resultaten från Ellens undersökning kan komma till användning inom vår verksamhet, och önskar Ellen stort lycka till framöver!

Ellen Lax till vänster med en bok i handen. Till höger står Annika Håkansson, en av Ellens handledare från Vivab.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15