Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Lars-Erik - Planeringsingenjör

"Mitt arbete är väldigt omväxlande. Det är mycket som är roligt med mitt jobb men det är nog det allra bästa - att ingen dag är den andra lik.” Det säger Lars-Erik som jobbar som planeringsingenjör hos oss på Vivab.

Vem är Lars-Erik?

Lars-Erik (Lasse) har en bakgrund inom bland annat VVS och började hos oss 2010, då som rörmontör. Hans intresse för branschen var stort och efter några år på Vivab kom han in på en utbildning till VA-projektör. Men istället för att bevilja tjänstledigt för studier och kanske riskera att tappa en driven medarbetare skapade Vivab en möjlighet för Lasse att utbilda sig internt till byggledare. Han nappade på erbjudandet och efter något år jobbade han självständigt som byggledare hos Vivab.


En byggledare hos oss jobbar nära planeringsingenjörerna och stöttar deras arbete men det mesta av jobbet görs när planeringen redan är klar. Lasse kände tidigt att han ville komma tidigare in i processen. Sagt och gjort, när en tjänst som planeringsingenjör i Falkenberg blev ledig sökte han jobbet och fick det.

Vad gör en planeringsingenjör?

Som planeringsingenjör för vatten och avlopp har du en viktig roll i alla delar av stadsbyggnadsprocessen; översiktsplanering, detaljplanering och exploatering. Enkelt beskrivet ser du till att vatten och avlopp ska fungera i de nya områden som byggs runt om i kommunerna. Planeringsingenjören är med tidigt i byggprocessen för att kunna se om olika alternativ är genomförbara. Ibland planerar man för områden under en lång tid innan det blir verklighet. Just de långa tidshorisonterna skulle kunna vara något negativt med jobbet men istället tycker Lasse att det ger arbetet en djupare dimension, det är roligt att se att någon man planerat för länge sedan fungerar i praktiken.


För att trivas som planeringsingenjör behöver man vara noggrann, organiserad och bra på att se helheten. Dessutom är det en fördel att vara en lagspelare och gilla samarbete. Nätverkandet är nämligen väldigt viktigt, man behöver kunna bygga goda relationer både internt och med tjänstemän på kommunen, ledningsägare och markägare.

Fem snabba med Lasse

Vad är det som är det bästa med ditt jobb?
Ja men det är ju ett så spännande och varierande jobb! Ena dagen är man ute på en plats där de gräver och lägger ledningar och man är ute och träffar markägare för att skriva avtal, servitutsavtal eller ledningsrätter. Sen sitter man med i planarbete för detaljplaner någon helt annanstans i kommunen och är med och granskar VA-utredningar, och så är man ju även delaktig i de här interna projekten. Som planeringsingenjör träffar jag ju därmed mycket människor, så det är riktigt kul.

Vad är det bästa med Vivab?
Att det är ett öppet klimat där man hjälper varandra mellan avdelningar och har ett bra samarbete. Även att man kan växa internt och utvecklas, möjligheten att byta tjänst istället för att söka sig någon annanstans. Det ser jag som en stor möjlighet!

Som planeringsingenjör, vad behöver man vara bra på?
Man behöver kunna en viss del juridik, och vad för krav och utredningar som behövs. Man behöver också ha god kännedom om VA, kunna göra beräkningar, kostnadsuppskattningar, och lite sånt där. Sen behöver man ha förståelse för VA-nät och kunskap inom planarbete och hur det fungerar, det måste man förstå och kunna.

Men allt det kan man lära sig här, så är det så att man inte har jobbat med det så behöver man egentligen bara ha grunderna, så det finns goda möjligheter att utvecklas på det sättet också.

Det här är min arbetsdag med tre ord
Ja det är ju först och främst samverka, det är ju en sån sak man gör mycket. Sen har vi utmaningar, utmaningar varje dag som man måste hitta lösningar på, och det är ju både kul och lärorikt! Sen är det variation i jobbet, det är härligt!

Har du någon arbetsuppgift som få känner till?
Vi får mycket frågor från nya företag som vill etablera sig i Falkenbergs kommun framförallt, där näringslivsavdelningen från Falkenbergs kommun sammankallar mig och några till. Så då är vi med och förklarar vad det finns för möjligheter när det gäller vatten och avlopp eller dagvatten för de här företagen. Så vi hjälper till att lotsa dem framåt… Och det är himla kul att vara med i processen när ett företag etablerar sig. Både vi och kommunen får väldigt mycket beröm vilket är roligt, företagen tycker vi är snabba och att de får bra återkoppling.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Halvbild på Lasse i grön skjorta mot vit bakgrund med blommor., Lasse ler in i kameran.

”Man löser mycket med bra kollegor och ett bra samarbete. Med olika spetskompetenser är inget omöjligt!”