Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Återbruka för en hållbar framtid

Vi blir allt bättre och bättre på att sortera och återvinna vårt avfall. Problemet är bara att vi samtidigt också ökar vår konsumtion, vilket gör att avfallsmängderna ökar.

Ett hållbart tänkande

För att ta hand om miljön, värna om våra gemensamma resurser och skapa en hållbar framtid behöver vi hjälpas åt och tänka nytt om gammalt. De flesta av oss har saker hemma som vi inte längre använder, men som fortfarande fungerar felfritt. Kanske en udda stol, en brödrost, leksaker eller kläder som ingen i hemmet använder längre. Eller kanske något helt annat. På våra återvinningscentraler Holmagärde, Veddige, Sandladan, Ullared och Tvååker finns Återbruket, där tar vi emot de där sakerna som du inte längre använder och kanske har tröttnat på. På så sätt kan dina saker få ett nytt och längre liv hos någon annan genom att lämna in dem hos oss.  

Men något att också tänka på nästa gång du behöver något nytt är att se om det går att köpa begagnat. Då bidrar du inte bara till att minska avfallsmängden, utan också till en hållbar framtid. 

En dockas livscykel - återvinna eller återbruka?

Förr eller senare växer ditt barn ifrån sina leksaker och tröttnar på dessa. Istället för att låta dem ligga kvar i en låda på vinden finns två vägar för dessa gamla leksaker, antingen lämnar man dem för materialåtervinning eller, om leksakerna är hela och rena, så kan man lämna dem vidare i befintligt skick på återbruket.  

Plastpolymerer går att återvinna upp till sju gånger, vilket innebär att till exempel en plastdockas plast kan få sju liv genom att den materialåtervinns. Men genom att återbruka den kan dockan få oräkneligt antal liv. Kanske kan du ge dockan vidare till en släkting eller vän, eller kanske sälja den på loppis innan den slutligen är utsliten och behöver återvinnas. Genom att återbruka varandras produkter kan vi öka deras livslängd. 

En köksmattas livscykel  - låt mattan flyga vidare  

Visst händer det att vi tröttnar på våra saker långt innan de är uttjänta. Köksmattan kanske inte matchar de nya gardinerna eller så har du bara tröttnat på mönstret. Men bara för att den inte passar in i ditt hem längre så kanske den är precis den där mattan som någon annan söker efter till sitt kök. Om mattan är hel och ren är det en god idé att lämna den till återbruket och ge den nytt liv hos någon annan. Risken är annars stor att den går till förbränning. Både vår miljö och ekonomi mår bättre av att välja att återbruka. Och kanske du själv kan hitta en matta på second hand.  

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15