Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Värna om vårt vatten

Den underbara naturen välkomnar till aktiviteter och måltider ute i det fria. Men tänk på att ta hand om ditt skräp så det inte hamnar i våra vattendrag! Skräpet kan skada djuren som lever i vattnet och påverka vårt dricksvatten. Genom att du sorterar ditt avfall och lämna det till återvinning minskar du spridningen av skräp i naturen och i våra vattendrag.

Våra vattenresurser

Ditt dricksvatten kommer från sjöar, vattendrag och grundvatten. Dessa reserver fylls på främst under vintern och under perioder med mycket regn. Även om det regnar mycket under vår och sommarmånaderna så kommer stora delar av nederbörden att tas upp av växtligheten samt avdunsta och bli vattenånga. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt och tar hand om våra vattenresurser. 

Plast skadar djur och natur

Plasten ska inte ha en plats i naturen. Sjöar, åar och hav fylls med plast som är svårt att bryta ner. Plastprodukter som engångsartiklar, plastpåsar och förpackningar flyter runt i våra hav och vattendrag och är skadliga för djur och växter. En plastpåse som hamnat i vattnet bryts långsamt ner till mikroplastbitar* som kommer in i näringskedjan när djur som lever i vattnet äter dem istället för plankton. Matsmältningen blockeras och djuren hindras i sin tillväxt. Nanoplast, mindre än mikroplast, kan tränga in i djurens celler och vävnader, vilket kan leda till att de förgiftas och kan dö.  

Plasten kommer från trafik, industrier och våra hem. Bildäck, konstgräsplaner, syntetfibrer är exempel på saker som orsaka plast i haven. Med ett mer medvetet handlande kan vi stoppa denna utveckling. 

*Mikroplast: 0,3 - 5,0 millimeter små plastpartiklar, ungefär som grovkornigt salt. Den största andelen av allt plastskräp i världshaven.  

Hindra att plast hamnar fel

Genom att ta hand om plasten och återvinna den på rätt sätt hindrar du att fel sak hamnar på fel plats. Några enkla tips:

 • Återvinn din plast.  
  • Sortera ut all plast från hemmet och lämna det för återvinning 
 • Undvik engångsartiklar 
  • Använd tygpåsar istället för plastpåsar 
 • Minska däckslitaget 
  • Se så du har rätt lufttryck i dina däck. Eller ännu bättre åk kollektivt när det går. 
 • Tvätta mindre 
  • Vädra kläderna och ta bort fläckar med en trasa. Glöm inte rensa tvättmaskinens pumpfilter.  
 • Väl produkter utan plast. 
  • Gärna ekologiska och miljömärkta städ- och hygienprodukter som inte innehåller plaster som akryl, polyester, elastan och nylon.  

5 enkla saker du kan göra för att hålla vattnet rent

 1. Tvätta bilen i en tvätthall eller automattvätt för att undvika att tungmetaller, olja och andra föroreningar rinner ner i marken och förorenar vattnet.
 2. Istället för att använda bekämpningsmedel som innehåller skadliga kemikalier, blanda såpa och vatten att spraya på växterna.
 3. Välj miljömärkta tvätt- och diskmedel och använd rätt mängd. Vattnet i området är mjukt, därför behöver du bara använda den lägsta rekommenderade dosen.
 4. Undvik hygien- och skönhetsprodukter som innehåller mikroplaster. Använd i stället ekologiska och miljömärkta produkter
 5. Använd miljövänlig fasadtvätt och målarfärg, det vill säga utan kemikalier. Glöm inte att lämna in dina rester på återvinningscentralen.