Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Spara vatten

Vattna med regnvatten, fyll diskmaskinen full, stäng av kranen när du borstar tänderna och duschar. Det är några enkla saker du kan göra i din vardag för att spara på vatten.

Enkla tips för trädgården

  • Ställ undan vattenspridaren och låt gräsmattan bli gul så sparar du massvis med dricksvatten. Gräsmattan tar sig snabbt igen vid nästa regn.
  • Vattna med regnvatten. Samla vatten i en tunna och använd det till dina växter.
  • Vattna på morgonen eller kvällen när det är svalare. Då avdunstar vattnet inte så fort.
  • Odla grönsaker i skugga. Där håller sig jorden fuktig längre. Testa exempelvis sallad, persilja, mangold eller dill.
  • Välj torktåliga växter och placera känsliga växter skyddat från sol så behöver du inte vattna dem lika ofta.
  • Testa täckodling. Lägg ett tjockt lager växtmaterial, till exempel blast, gräsklipp eller löv mellan plantorna. Det hindrar fukten från att avdunsta och blir till näringsrik jord.
  • Plantera buskar, häckar och fleråriga växter på hösten. Då är jorden ofta fuktig och du behöver inte vattna lika mycket.

Enkla tips i vardagen 

  • Stäng av kranen. När du borstar tänderna, tvålar in dig eller rakar dig - låt inte vattnet rinna. 
  • Fyll alltid din diskmaskin och tvättmaskin innan de startas. 
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet för att ha tillgång till kallt vatten, istället för att spola tills det blir kallt. 
  • Använd snålspolande munstycken på kranar och i duschen.  
  • Åtgärda droppande kranar och läckande toaletter. En droppande kran kan göra av med 20 000 liter vatten på ett år och en toalett 400 000 liter(!).
  • Diska aldrig under rinnande vatten, skölj disken i balja istället för under rinnande vatten. 

Så här sparar Vivab på vattnet 

Vi förbrukar en hel del dricksvatten i våra processer, framförallt när vi renar avloppsvatten. Sedan några år tillbaka har vi på några reningsverk skapat möjligheter för att återanvända det renade avloppsvattnet istället för att använda dricksvatten. Det gör att vi sparar många tusen kubikmeter vatten varje dag.

Vi jobbar även för att minska mängden vatten som läcker ut i onödan, både genom att minska antalet läckor och att minska omfattningen av de läckor som uppstår. Förnyelse av ledningsnätet, att vi byter ut gamla ledningar, är ett sätt att minska läckor långsiktigt. För att minska omfattningen av de läckor som uppstår inne i fastigheter jobbar vi systematiskt med våra vattenmätare. Alla vattenmätare byts ut var 10-12:e år. Nästa gång vi byter din vattenmätare får du en fjärravläst modell som dessutom kan larma för läckor. På så sätt minskar vi mängden dricksvatten som går till spillo. 

Fler vattensmarta tips!

Tillsammans med övriga vattenproducenter i Halland har vi skapat sidan vattensmart.se. Där samlar vi tips om hur du kan spara på vårt värdefulla vatten på enkla sätt. 

Till vattensmart.se (extern webbplats)


140 liter dricksvatten om dagen

Du använder i genomsnitt 140 liter rent dricksvatten om dagen. En familj på fyra personer anväder mer än en halv kubikmeter vatten - varje dag. Vi kan spara många liter tillsammans, bara genom att stänga kranen ibland.