Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Fylla och tömma din pool

Att ha pool är ett stort ansvar. Så här fyller, tömmer och hanterar du din pool, spa eller badtunna på rätt sätt.

Är det dags att fylla din pool, badtunna, barnbassäng eller ditt spabad? Undrar du hur du ska göra när badperioden är över och det är dags att tömma? Några saker är viktiga att tänka på för att du ska kunna vara en miljösmart poolägare, de har vi samlat här. 

Inför badsäsongen

Planera fyllning av vatten

Planera för när du ska fylla poolen för säsongen. Gör det helst tidigt på våren, när det är dåligt väder och på natten eller sent på kvällarna. Om ni är flera som har pool, badtunnor eller spabad på gatan, stäm gärna av så att ni inte fyller på samtidigt. Fyll inte poolen när det råder bevattningsförbud eller om dricksvattenproduktionen är ansträngd, det vill säga om det finns risk för bevattningsförbud på grund av att dricksvattenanvändningen är för hög. 

Meddela Vivab innan du fyller  

Meddela oss innan du fyller din pool, hör av dig till vår Kundservice via e-post eller telefon. Då vet vi varför det är ett större vattenuttag i ditt område och behöver inte börja leta efter läckor. Det kan även vara bra att rapportera in din vattenmätarställning innan och efter påfyllnad. Eftersom faktureringen baseras på en uppskattad förbrukning (beräknad utifrån din normalförbrukning) finns det annars risk för att du får en oväntat hög på slutfaktura för året. 

Se upp för baksug  

När du fyller poolen, var uppmärksam så att inte slangen hamnar under vattenytan. Då finns det risk för att det blir baksug och att vattnet förorenar vattnet i ledningsnätet. 

Under badsäsongen

Var noga med doseringen av kemikalier

Till de flesta pooler använder man kemikalier för rening. Tänk på att följa instruktionerna för din pool noga och överdosera aldrig kemikalier.  

Täck över poolen  

Ha en ordentlig täckning av poolen när du inte använder den. Då minskar avdunstningen och du behöver inte fylla på lika ofta.  

Täta läckor 

Se till att din pool är tät och inte läcker samt att din rening fungerar som den ska. Då behöver du inte fylla på några större mängder under sommaren.  

När säsongen är över  

Om du har en pool som du behöver tömma när badsäsongen är över är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Många pooler behöver man inte tömma helt utan det räcker att sänka vattennivån något, då kan du återanvända samma vatten nästa säsong.   

Ta bort klor och kemikalier  

Om ditt badvatten innehåller klor, desinfektionsmedel eller andra kemikalier måste du ta bort dessa innan du kan släppa ut vattnet. Kloret kan du ta bort genom att tillsätta avklorerande kemikalier, eller om du har en mindre pool kan det räcka att låta vattnet stå i solen några dagar.    

Töm ut vattnet över gräsmattan

När du ska tömma din pool ska du helst göra det genom att låta vattnet rinna genom gräsmattan eller annan yta där vattnet kan rinna igenom. Släpp ut lite vatten i taget så att det hinner sjunka undan. Var uppmärksam så att vattnet inte rinner över till grannen och skapar problem.

Inget poolvatten i ledningsnätet 

Undvik att tömma poolvatten ut på gatan eller ner i gatubrunnar då vattnet från gatubrunnarna i de flesta områden leds ut i våra vattendrag via dagvattensystemet. Det smutsiga och klorerade vattnet från poolen kan skada växt- och djurlivet. Töm inte heller vattnet i avloppet, det kan påverka de biologiska processerna på reningsverket negativt. Det är inte heller lämpligt att tömma vattnet direkt ut i vattendrag, sjöar eller hav. Vid tveksamhet kontrollera med kommunens miljöförvaltning. 

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15