Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Hållbar konsumtion

Är ett glas inte hållbart för att det går sönder om vi tappar det? Eller är det en fråga om hur vi hanterar det vi har?

Hållbar konsumtion innebär att vi hanterar våra gemensamma resurser på ett sätt där vi är i balans med naturen, där våra ekosystem inte tar skada av vår konsumtion och där kommande generationer får samma möjligheter till ett bra liv, såsom generationerna före dig. Idag befinner vi oss i en situation där konsumtionen ligger över vad planeten egentligen klarar av. Om vi kikar på vilken konsumtion vi tror att jorden klarar av på ett år och Sveriges andel av det - då har Sverige konsumerat sin kvot redan i april månad.

Det går att konsumera på ett hållbart sätt som gör att vi håller oss till vad planeten klarar av. Vi behöver bara göra på ett annat sätt. Att köpa och äga saker innebär inte alltid att vi blir lyckligare. Frågan är, vad behöver du verkligen för något?

Tips för en hållbar konsumtion

    • Handla saker av god kvalitet och som är gjorda av återvunnet material.
    • Låna saker du behöver men inte vill äga eller låna ut något som någon annan behöver tillfälligt.
    • Handla begagnade prylar när vi är i behov av det.
    • Sälj eller lämna vidare saker du inte längre har användning för.
    • Var rädd om dina saker och laga och renovera istället för att slänga.

Genom att handla hållbart minskar mängden material vi behöver ta ut från vår natur, vi minskar mängden avfall och vi minskar utsläppen av växthusgaser och andra kemikalier. Detta ökar förutsättningarna för att kommande generationer också ska ha ett gott liv. Och en annan väldigt bra sak, det blir färre prylar som tar plats i hemmet och det kan också vara rätt skönt!

Glaset då? Ett glas kan hålla i många år, användas av flera generationer, lånas ut, säljas eller köpas begagnat och den dagen det inte längre går att använda som glas, kan det materialåtervinnas för att bli något annat i glas. Så det är hur vi hanterar glaset som avgör om det är hållbart eller inte.