Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Biologiskt stabilt dricksvatten

2020 slutade Vivab använda kloramin som tidigare användes för att förhindra bakteriell tillväxt i vattenledningarna. Tester visar att vi har hög kvalitet på vårt dricksvatten och att det är biologiskt stabilt.

Förekomst av bakterier i dricksvattnet är helt naturligt. När vi pratar om biologiskt stabilt vatten menar vi hur det så kallade bakteriesamhället i vattnet beter sig i vattenledningarna och att vattnet inte har en oönskad bakteriell tillväxt. Ordagrant betyder biologiskt stabilt vatten att det inte finns någon bakteriell tillväxt i vattnet i ledningsnätet i väsentlig omfattning.

Hög kvalitet utan klor

Tidigare har Vivab använt desinfektionsmedlet kloramin för att undvika bakteriell tillväxt. Kloramin har flera nackdelar och 2020 valde Vivab därför att ta bort det ämnet helt från våra processer i Varberg. Det var möjligt tack vare att vi redan har ett så pass bra reningssystem med membranteknik som avskiljer alla bakterier. Till en början såg vi förändringar i vattnet, men därefter återgick det till ett stabilt läge. Det nya stabila läget har vi fått utan att lägga till något annat ämne. Vi har idag samma höga kvalitet på vattnet som vi haft tidigare, helt utan kloramin.

Nästa steg är att se hur det nya vattentornet Våga kommer att påverka vattnet och hur vattenmiljön kommer se ut i ett så stort vattentorn.

Hand håller grönt glas som fylls med vatten under en kran.