Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Ny slambrunn

Behöver du byta ut din gamla brunn eller anlägga en ny är det viktigt att du anpassar brunnens placering utifrån de regler och föreskrifters som är aktuella idag.

Fastighetsägarens ansvar

Det är du som fastighetsägare som är ansvarig över att slambrunnen är anpassad efter de avfallskriterier och arbetsmiljöverkets regler för att vi ska kunna tömma din brunn. 

Ska du ändra något kring din slambrunn eller är osäker på om din slambrunn är bra, ska du alltid kontakta Miljö och Hälsoskyddsförvaltningen innan du gör några ändringar.

Checklista - att tänka på när du anlägger ny brunn  

  • Avståndet mellan uppställningsplats för slambil och anslutningspunkt för tömning ska sträva efter att inte vara längre än tio meter 
  • Arbetsmiljöverket anser att långa slangdragningar är ett problem. Därför tillkommer en kostnad enligt gällande taxa om slänglängden är längre än 20 meter.  
  • Höjdskillnaden mellan fordonets uppställningsplats och botten på anläggningen ska vara mindre än sex meter. 
  • Locket ska väga högst 15 kg. Öppnar man locket genom att dra det åt sidan ska locket väga högst 35 kg. 
  • Slambilen ska inte behöva backa mer än kortare sträckor vid vändning. Du behöver därför anpassa vändplatsen och utrymmet som är runt vägen efter de riktlinjer som du kan se på bilderna nedan. 
  • Vägen, uppställningsplatsen och backningsytorna behöver ha bärighet för tung trafik. En slambil kan väga upp emot 28 ton. 
  • Vägen till brunnen ska vara fri från hinder, så att slangen enkelt ska kunna dras fram. Vi rekommenderar därför inte att bygga in den under en altan. I de fall en slambrunn finns under en altan behövs en lucka så att chauffören kan stå raklång och tömma brunnen. Området runt slambrunnen ska vara fritt.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Mina sidor

Här kommer du till Mina sidor.