Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Återvinningscentraler

För oss är det viktigt att minska mängden avfall. En insats du kan göra för miljön är att källsortera ditt avfall för att öka återvinningen av olika material. Vi har som mål att underlätta för dig att sortera ditt avfall så att det kan återvinnas i så hög grad som möjligt.

På återvinningscentralen

Våra återvinningscentraler är alltid bemannade och vår personal hjälper dig att sortera och återvinna på rätt sätt. Det är på återvinningscentralen som du lämnar återvinningsmaterial, farligt avfall, el-avfall och grovavfall. Allt brännbart avfall som du lämnar i container på återvinningscentralen ska vara förpackat i genomskinliga säckar så att det är synligt för personalen. På våra återvinningscentraler är det inte tillåtet att lämna hushållsavfall, det vill säga sådant som slängs i det bruna och gröna kärlet eller förpackningar som ska lämnas på närmsta återvinningsstation.

Hur mycket avfall kan jag lämna på återvinningscentralen?

Vi tar endast emot mindre mängder avfall upp till tre kubikmeter, vilket motsvarar en personbil med släp. Större mängder kan vi ta emot på vår återvinningscentral Sandladan i Falkenberg och faktureringen sker på kubikmeter (se aktuell taxa för pris). Kontakta personal på plats så hjälper de dig. Har du många lass att lämna rekommenderar vi att du anlitar en aktör på marknaden som kan ta hand om ditt avfall.

Vilka fordon kan jag komma till återvinningscentralen med?

Återvinningscentralerna är byggda för personbilar. Den totala fordonsvikten får ej överstiga 3,5 ton på grund av säkerhetsskäl för både besökare och vår personal. Det betyder att personbil med släp samt lätt lastbil går bra, men till exempel en traktor väger oftast mer än 3,5 ton. Det finns ingen fordonsvåg på återvinningscentralerna utan personalen på plats kan bedöma att fordonet är för stort för anläggningen.

Återbruk

Har du hela och fungerande prylar som kan komma till återanvändning för någon annan? I huset för Återbruk på det kortfria området kan du lämna saker som du inte längre vill ha men som kan komma till nytta för andra. Tänk på att sakerna du lämnar behöver vara hela och fungerade för att vi ska kunna ta emot det. Läs mer om Återbruk och vad du ska göra ifall du vill hämta något på Återbruket? Läs mer om våra villkor och skicka din ansökan här.

Öppettider

Aktuella öppettider hittar du på respektive återvinningscentrals sida. På vår startsida kan du se vilja återvinningscentraler som har öppet idag.

Illustration på ett sopkärl

Hjälp att sortera?

I vår sorteringsguide kan du söka på olika sorters avfall. Du får hjälp med var och hur avfallet ska sorteras.

Återvinningscentraler i Varberg och Falkenberg

Vivab ansvarar för fem återvinningscentraler (ÅVC), Sandladan och Ullared i Falkenbergs kommun, Holmagärde, Veddige och Tvååker i Varbergs kommun. Aktuella öppettider finns på www.vivab.se.
På våra återvinningscentraler kan du lämna en rad olika avfallstyper. Genom att återanvända olika material sparar vi energi- och naturresurser samt främjar återbruk. Sorteras vårt avfall rätt kan mycket tas tillvara och återvinnas.

Holmagärde

Bild på infarten till Holmagärdes återvinningscentral

Holmagärde återvinningscentral är en återvinningscentral med fokus på återbruk och hållbarhet. Här kan du lämna ditt sorterade avfall. Vid infarten finns möjlighet att lämna hushållsförpackningar, tidningar och textil i containrar utan att dra ditt kort.

Tvååker

Bild över Tvååkers återvinningscentral

Tvååker återvinningscentral ligger i den västra utkanten av Tvååker samhälle. Här kan du lämna ditt sorterade avfall. Vid infarten finns möjlighet att lämna hushållsförpackningar, tidningar och textil i containrar utan att dra ditt återvinningskort.

Veddige

Bild över Veddiges återvinningscentral

På Veddige återvinningscentral har vi fokus på hållbarhet. Här kan du lämna ditt sorterade avfall. Vid infarten finns möjlighet att lämna hushållsförpackningar, tidningar och textil i containrar utan att dra ditt kort.

Sandladan

Infarten till Sandladans återvinningscentral

På återvinningscentralen Sandladan kan du lämna de flesta slags grovavfall – alltifrån en gammal soffa till riset från din trädgård. För att komma in och slänga grovavdall behöver du ett återvinningskort. 

Ullared

Bild över Ullareds återvinningscentral

Ullareds återvinningscentral ligger på Hedemovägen i södra delen av Ullareds samhälle, i närheten av väg 154. Innan du kommer fram till återvinningscentralen finns möjlighet att lämna hushållsavfall såsom förpackningar, tidningar och glas.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Detta tar vi inte emot

Det finns en del avfall som du inte kan eller får lämna på våra återvinningscentraler och som du inte heller kan lämna på en återvinningsstation.

  • Sprängämnen, vapen, ammunition lämnas till polisen.
  • Överblivna mediciner och läkemedel lämnas till apotek.
  • Båtar lämnas till båtskroten.
  • Kontakta annan aktör för att lämna farligt avfall från företag som exempel tryckimpregnerat trä.
  • Däck från större fordon såsom traktor, lastbil eller däck från företag tas inte emot.

Brännbart i genomskinliga säckar

För att säkerställa korrekt sortering i våra containrar tar vi endast emot brännbart avfall i genomskinlig säck. Att avfallet är synligt medför en säker hantering och arbetsmiljö för vår personal.