Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Återvinningscentraler

Välkommen in till någon av Vivabs fem återvinningscentraler (ÅVCer). Genom att sortera ditt avfall och lämna det hos oss kan vi tillsammans spara på jordens resurser. Det mesta av det avfall som kommer in till oss kan antingen återbrukas, återvinnas eller bli till ny energi.

Vi finns i Varberg och Falkenberg

Vivab ansvarar för återvinningscentralen Sandladan i Falkenberg, Ullareds återvinningscentral, Holmagärde återvinningscentral i Varberg samt återvinningscentralerna i Veddige och Tvååker. På vår startsida www.vivab.se kan du se vilka som har öppet idag. Veckans öppettider ser du på respektive centrals sida.

Här kan du lämna olika slags material, farligt avfall, el-avfall och grovavfall. Vår personal på plats guidar dig gärna rätt.

Använd ditt körkort för att komma in

Nu är det körkortet du som privatperson använder för att komma in på återvinningscentralen. Det ersätter ditt återvinningskort och skannas vid kortläsaren precis som tidigare.

Alla hushåll har 15 besök per år, oavsett om du bor i villa, lägenhet eller har ett fritidshus. Vid varje årsskifte nollställs antalet kvarvarande besök och 15 nya kan användas under året.


Du som inte har svenskt körkort

För dig som inte har körkort, men har ett svenskt personnummer, kan Freja eID vara ett bra alternativ. Det är en statligt godkänd e-legitimation. Ladda ner appen Freja eID, registrera dig och använd sedan den digitala ID-handlingen i mobiltelefonen när du besöker återvinningscentralen. Läs mer och ladda ner appen på Freja eIDs webbplats.

Vill du hellre använda ett återvinningskort kan du beställa det via vår e-tjänst: Beställ återvinningskort - person utan körkort. Ett återvinningskort per hushåll kan beställas.

Du som är företagare

Som företagare är det företagskortet du måste använda när du besöker en återvinningscentral.

Du kommera att få ett nytt företagskort i brevlådan under juni månad. Behåll ditt nuvarande kort tills du fått ditt nya.

Du som äger flerbostadshus

Från 17 april ska personer som bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt använda sina körkort för att komma in på återvinningscentralen. Detta innebär att du som fastighetsägare inte längre hanterar några återvinningskort för boende. 

Behöver du ett återvinningskort för din verksamhet? Då kommer du inom kort att kunna ansöka om ett återvinningskort för företag via vår e-tjänst. 

Har du sedan tidigare ett återvinningskort för företag kommer du att få ett nytt i brevlådan under våren. Läs mer under informationen för företagare här på sidan.

Du som bor/har fritidshus vid kommungränsen

Du som brukar lämna avfall på en återvinningscentral i någon av grannkommunerna Kungsbacka eller Halmstad kommer att kunna använda ditt körkort även där.

Vi jobbar just nu på att vårt nya system ska prata med grannkommunernas. Du kommer att få sms av oss när du kan börja använda ditt körkort där.

Du behöver göra en ansökan på nytt

Du behöver göra en ansökan på nytt om att få lämna avfall där, för att även grannkommunen ska få och kunna hantera dina personuppgifter. Det gör du enkelt här i ee-tjänsten Ansök om att kunna lämna avfall i annan kommun

Du som lämnar avfall i Halmstad fortsätt använda ditt nuvarande återvinningskort tillsvidare.

Du som lämnar avfall i Kungsbacka, kontakta personal på plats för att bli insläppt

Du som har skyddad identitet

Du som har skyddad identitet är välkommen att höra av dig till oss, telefon 0757 27 40 00, så hjälper vi dig.

Du som äger en sommarstuga

15 besök är kopplade till ditt fritidshus och du kan besöka återvinningscentralen med ditt körkort.

Är ni flera ägare till ditt fritidshus kan ni inom kort lägga till dessa via vår e-tjänst. Efter personen/personerna lagts till har även de tillgång till besöken som är kopplade till ditt fritidshus.

Stuga i stugägarförening

Du som har en stuga i en stugägarförening kommer inom kort att få ett nytt återvinningskort via din förening.

Du som bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt

Från 17 april kan du besöka våra återvninningscentraler med ditt körkort. Varje hushåll har 15 fria besök per år.

Har du inget svenskt körkort kan du beställa ett nytt återvinningskort via vår e-tjänst Beställ återvinningskort - person utan körkort

Har du frågor är du välkommen att höra av dig direkt till oss på Vivab.


Problem med vissa körkort på återvinningscentralen

Just nu kan du som är äger ett fritidshus i Varberg eller Falkenberg men är folkbokförd i en annan kommun uppleva problem med att komma in på återvinningscentralen med ditt körkort. Systemet kan i nuläget bara se en ägare. Detta beror på ett tekniskt problem som beräknas vara löst under sommaren.

Är ni fler än en ägare till fritidshuset?  Registrera alla ägare i e-tjänsten Registrera fler ägare till fritidshuset för besök på återvinningscentralen.

Behöver du besöka återvinningscentralen under maj månad, kontakta personal på plats så blir du insläppt.

Illustration på ett sopkärl

Hjälp att sortera?

I vår sorteringsguide kan du söka på olika sorters avfall. Du får hjälp med var och hur avfallet ska sorteras.

Information om körkort till boende i flerbostadshus

Du som äger flerbostads kan här skriva ut flyers att dela ut och affisch att sätt upp.

Detta tar vi inte emot

Det finns en del avfall som du inte ska lämna på våra återvinningscentraler eller på en återvinningsstation.

  • Sprängämnen, vapen, ammunition lämnas till polisen.
  • Överblivna mediciner och läkemedel lämnas till apotek.
  • Hushållsavfall, det vill säga det som läggs i brunt eller grönt kärl.
  • Förpackningar lämnas på en återvinninsstation.
  • Farligt avfall från företag, till exempel tryckimpregnerat trä, kontakta annan aktör.
  • Däck från större fordon såsom traktor, lastbil eller däck från företag tas inte emot.
  • Båtar lämnas till båtskroten.

Brännbart (som nu kallas energiåtervinning) i genomskinliga säckar

För att säkerställa korrekt sortering i våra containrar tar vi endast emot brännbart avfall/energiåtervinning i genomskinlig säck. Att avfallet är synligt medför en säker hantering och arbetsmiljö för vår personal.

Ta hand om dödsbo

Du som behöver lämna avfall från ett dödsbo, kan vända dig till personalen på återvinningscentralen för att få ett återvinningskort avsett för hantering av dödsbo. Kortet är laddat med 15 besök.