Saknar du något? Tipsa oss här!

Hoppa till huvudinnehållet
>

Vatten & Miljö i Väst AB

Box 110
SE-311 22 Falkenberg

Besöksadress: Åkarevägen 10, Falkenberg

Epost: vivab@vivab.se
Tel: +46 (0)757-27 40 00

Meny

Vattenmätare

Det är Vivab som äger din vattenmätare, men det är du som fastighetsägare som har ansvar för att ventiler och rör runt om mätaren är hela. Avläsningen av mätaren ligger till grund för din faktura, vi debiterar en uppskattad förbrukning baserad på dina tidigare avläsningar.

Om du behöver läsa av och skicka in din vattenmätarställning beror på vilken typ av vattenmätare du har.

Äldre modell - lämna ställningen till oss

Vi skickar årligen ut begäran om att du ska lämna din vattenmätarställning. När du läser av din vattenmätare läser du endast av siffrorna med svart bakgrund, i detta fall 90 kubikmeter, och utelämnar inledande nollor och siffror med röd bakgrund.

Vattenmätare av äldre modell

Så lämnar du in din mätarställning

Du kan välja att lämna din vattenmätarställning på något av dessa tre sätt:

  • Använda e-tjänsten "Lämna din vattenmätarställning"
  • Mejla till oss: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • Fylla i självavläsningskortet du fått i brevlådan och skicka in det till oss

Har du inte gjort ett aktivt val för hur du vill skicka in mätarställning får du hem ett brev med ett självavläsningskort en gång per år. På kortets talong skriver du din mätarställning och returnerar till oss. Där finns också möjlighet att välja att få sms-avisering istället för brevavisering. Då kommer du också kunna lämna din mätarställning via sms. 


Ny modell - avläses automatiskt

När vi byter ut din vattenmätare installerar vi en fjärravläst mätare. Dessa brukar även kallas smarta mätare och läses av automatiskt en gång per år. Avläsningen görs med krypterad informationsöverföring. 

Att din vattenmätare blir automatiskt avläst innebär att du inte längre behöver lämna in din mätarställning till oss. Därför kommer du inte heller få ett avläsningskort eller sms från oss. 

Vivab arbetar med att bygga ut antennätet som tar upp signalerna från vattenmätarna. Ambitionen är att samtliga kunder ska få sin vattenmätare automatiskt avläst en gång i månaden. Redan idag får några kunder sin mätare avläst en gång i månaden och kan se sin verkliga förbrukning på fakturan. Däremot fakturerar vi i dag de flesta som har en smart mätare utifrån en beräknad förbrukning där mätaren läses av automatiskt en gång om året. Det beror på att det tar lång tid att bygga ut och installera antennätet som tar upp signalerna från de smarta mätarna. Vi arbetar för fullt med att fortsätta bygga ut vårt antennät så att vi kan läsa av samtliga kunders smarta mätare en gång i månaden inom en snar framtid. 

När fjärravläsningen sker en gång i månaden innebär det att du kommer börja betala för din verkliga vattenförbrukning, inte den beräknade. Det leder till säkrare underlag för debiteringen av din vattenförbrukning och minskar risken för oklarheter i din faktura. Det ger dig även bättre verktyg till att följa upp och även påverka din vattenförbrukning i en mer hållbar riktning. 

Den smarta vattenmätaren med förklaring av dess larm och infokoder.


Den smarta mätarens funktioner

De smarta mätarna läser inte bara av din verkliga vattenförbrukning. De har även flera intelligenta larm och infokoder som du hittar nedan. 


Misstänkt läckage

Symbolen visas när vattnet i mätaren inte har stått stilla i minst en timme utan avbrott under de senaste 24 timmarna. Detta kan vara ett tecken på ett läckage efter mätaren som en läckande kran, toalettcistern eller ett läckande rör.  

Symbolen försvinner när händelsen som aktiverat infokoden ej längre existerar. Med andra ord försvinner denna symbol när vattnet har stått stilla i en timme.


Misstänkt rörbrott

Symbolen visas när vattenförbrukningen har varit konstant hög i en halvtimme, vilket indikerar ett rörbrott efter mätaren. 

Symbolen försvinner när händelsen som aktiverat infokoden ej längre existerar. Med andra ord försvinner denna symbol när förbrukningen återgår till normal nivå.


Mätare ej vattenfylld

Symbolen visas när mätaren inte är fylld med vatten. I detta fall görs inga mätningar.

Symbolen försvinner när händelsen som aktiverat infokoden ej längre existerar. Med andra ord försvinner denna symbol när mätaren mäter vatten och inte längre är tom.


Fel vattenflöde

Symbolen visas när vatten flödar åt fel håll genom mätaren. 

Denna symbol försvinner från displayen när vattnet flödar i rätt riktning.


Bedrägeriförsök

Symbolen visas när mätaren har upptäckt ett bedrägeriförsök. Mätaren kan inte längre rätteligen användas för debitering. 

Symbolen kommer att kvarstå i displayen.


RADIO OFF blinkar

Om symbolen blinkar står mätaren fortfarande i transportläge med den inbyggda radiosändaren avstängd. Sändaren slås på automatiskt när den första litern vatten runnit genom mätaren.


RADIO OFF lyser med fast sken

Om symbolen lyser med ett fast sken är radion i mätaren permanent avstängd. Radion kan slås på via METERTOOL eller DataTool. 


Lågt batteri

Symbolen visas när 6 månader återstår av den förväntade kapaciteten (eller när spänningen sjunker under 2,9V).Så läser du av den smarta mätaren

På mätaren du ser på bilden nedan läser vi av 562 kubikmeter.

Två vattenmätare med fjärravläsning. Den högra är av senaste modell där ett kommatecken syns på mätarens skärm.

På mätaren nedan, som är den allra senaste modellen, läser vi helt antal kubikmeter före kommatecknet (här markerat med röd cirkel), som blir 12 kubikmeter.

Håll koll på din förbrukning

Oavsett om du ska lämna in din mätarställning till oss eller inte kan det vara bra läsa av vattenmätaren med jämna mellanrum.  Då får du bättre koll på din förbrukning och kan enklare upptäcka en eventuell läcka.

Kontakta oss

Vivabs kundservice
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 0757-27 40 00

Telefontider:
Måndag: kl. 8-12 & 13-17
Tisdag: kl. 8-12 & 13-17
Onsdag: kl. 8-12 & 13-17
Torsdag: kl. 8-12 & 13-17
Fredag: kl. 8-12 & 13-15

Dokument